Neringiškius pradžiugino moderni atliekų aikštelė

Neringiškius pradžiugino moderni atliekų aikštelė

Ilgą laiką tikru skauduliu ant UNESCO paveldo objekto statusą turinčios Neringos kūno buvęs sąvartynas dingo. Vietoje jo jau pradėjo veikti moderni, visus aplinkosaugos standartus atitinkanti didžiųjų atliekų priėmimo, atliekų rūšiavimo ir kompostavimo aikštelė, neringiškiams padėsianti išspręsti nemažai buitinių problemų.

Užvakar, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC) ir Neringos savivaldybei surengus aikštelės pristatymą gyventojams, net kai kurie senbuviai neringiškiai negalėjo patikėjo, kuo pavirto buvęs sąvartynas.

Tiesa, aikštelė savo funkcijas vykdyti pradėjo jau kone nuo Naujųjų metų, tačiau iki šiol į ją patekti buvo sudėtinga dėl kelio Smiltynė-Nida rekonstrukcijos. Dabar vartai į šią kurortui gyvybiškai svarbią vietą - atviri.

Net neabejojama, jog neringiškiams ši aikštelė taps tikru išsigelbėjimu - pagaliau atsirado vieta, kur galima legaliai ir neteršiant gamtos atsikratyti stambiagabaritėmis atliekomis - padangomis, baldais, čiužiniais, statybos laužu, naudotais tepalais ir pan. Jas kiekvienas Neringos gyventojas čia gali pristatyti nemokamai. O iš įmonių priimamos tik žaliosios atliekos, už toną sumokant 100 litų. Tačiau verslininkams jas vežti čia bus daug pigiau negu plukdyti keltu į žemyną.

Savotišku pionieriumi aikštelės pristatymo renginyje tapo Nidos seniūnaitis Regimantas Drungilas, į jį atsivežęs savo atliekas - nebenaudojamų baldų dalis, senų dažų skardines, gėlių vazonus.

"Prisimenu, dar prieš 5 metus šitas šiukšlių kalnas buvo dvigubai didesnis. Kai mums sakė, kad atliekas iš čia išveš, niekas netikėjo. O iš tikrųjų viską išvežė, sutvarkė neatpažįstamai, įrengė rūšiavimo vietą. Neįmanoma patikėti, kaip greitas viskas pasikeitė", - sakė seniūnaitis, beje, buvęs aplinkosaugos inspektorius, puikiai suprantantis panašių objektų svarbą.

Maloniai nustebusi buvo ir Nidos verslininkė Irma Baltrušaitienė: "Pripažįstu - viršijo lūkesčius. Rūšiavimo aikštelė puiki ir savo turiniu, ir idėja. Lieka tik įpratinti neringiškius ja naudotis."

O naudotis naująja aikštele vietos gyventojams bus tikrai naudinga - kad ir dėl komposto. Ne paslaptis, kad Neringa - vietovė, negalinti pasigirti derlingu juodžemiu. Tad aikštelėje profesionaliai iš žaliųjų atliekų, kurias žmonės ir raginami čionai vežti, bus gaminamas kompostas. Juo neringiškiai daržams ar kitoms ūkio reikmėms galės apsirūpinti vietoje, nebevažiuodami į Klaipėdą. 

"Tai - tikras žalias kalnas, vienintelis, pas mus nesaugomas UNESCO", - juokaudamas apie aikštelėje esantį senąjį sąvartyną, šiuo metu atrodantį taip, lyg tai būtų natūraliausias gamtos kūrinys, sakė Neringos meras Darius Jasaitis, paraginęs kurorto gyventojus naudotis jos teikiamomis paslaugomis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder