Neringa laukia supaprastinto režimo

Neringa laukia supaprastinto režimo

Neringoje surengtame savivaldybės Tarybos narių ir kurorto įstaigų atstovų susitikime su šalies užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubaliu, europarlamentaru Zigmantu Balčyčiu bei Klaipėdos regiono plėtros tarybai pirmininkaujančiu Šilutės rajono meru Virgilijumi Pozingiu prisimintas Nidos ir Rybačij (Kaliningrado sritis) laivybos punktų atidarymo bei supaprastinto pasienio su Rusija režimo klausimais.

"Gyvename pasienyje, žmonės neišvengiamai migruoja į Kaliningrado sritį ar iš jos kiekvieną dieną, todėl mūsų interesas tiek sprendžiant šiuos klausimus, tiek bendradarbiaujant su kaimynais yra didžiulis", - teigė Neringos meras Antanas Vinkus.

A. Ažubalis neringiškius tikino, kad šios problemos yra nuolatos keliamos. Klausimas dėl pasienio punkto Kuršių mariose įrengimo ir laivybos mariose atnaujinimo bus svarstomas Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos posėdyje, kuris vyks rudenį.

Z. Balčytis taip pat teigė, jog klausimas dėl supaprastinto pasienio rėžimo tarp Kaliningrado ir Lietuvos gvildenamas jau ne vienerius metus, tačiau trukdžiai kyla iš Rusijos Federacijos pusės. Anot jo, sprendžiant šį klausimą reikia labiau koncentruotų ir koordinuotų veiksmų Europos Komisijoje.

Susitikimo metu A. Ažubalis siūlė neringiškiams atkreipti didesnį dėmesį į galimas grėsmes Kuršių nerijai - branduolinės jėgainės statybą Kaliningrado srityje ir kaimynų ketinimus įgyvendinti urbanizacijos planus Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijoje, dėl kurių visas pusiasalis gali būti išbrauktas iš UNESCO saugomo Pasaulio paveldo sąrašo.

"Štai čia jūs, kaip kaimynai, galėtumėte kelti šiuos klausimus“, - teigė ministras.

Susitikimo metu atkreiptas ministro dėmesys ir į susidarančias eiles Kaliningrado srities ir Lietuvos pasienyje - esą į Lietuvą yra sunkiau patekti nei į kaimyninę šalį.

"Rusijos piliečiai yra praleidžiami sparčiau nei Europos Sąjungos, nors pastariesiems yra skirta ir atskira linija. Važiuodamas pastebėjau, kad susidaro keliasdešimties mašinų eilės. Net praėjus rusų patikrą tenka ilgokai laukti. Mums buvo paaiškinta, jog taip yra dėl darbuotojų trūkumo", - teigė Neringos savivaldybės tarybos narys, Biudžeto, finansų ir ūkio komiteto pirmininkas Arūnas Eimutis.

A. Vinkus atkreipė ministro dėmesį ir į kitus Neringai aktualius klausimus, pabrėždamas prastą kelio Smiltynė-Nida būklę, besiplečiančia kormoranų koloniją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder