Nerijoje griaus tris objektus, botelis "galės likti"

Nerijoje griaus tris objektus, botelis "galės likti"

Kuršių Nerijoje turėtų būti nugriauti trys neteisėtai pastatyti objektai, o likusieji, įskaitant ir Preilos botelį, galės likti, jeigu bus ištaisytos klaidos bei atitiks Kuršių Nerijos nacionalinio parko reikalavimus.

Tai pirmadienį per pasitarimą nusprendė Vyriausybė, svarsčiusi Premjero sudarytos darbo grupės pasiūlymus dėl teritorijų planavimo ir statybos procedūrų Kuršių nerijoje.

"Vyriausybė priėjo sunkų kompromisą, kuris tikrai nėra labai puikus variantas, turint omenyje, kad per dešimt metų visuomenė ir valstybė buvo įstumta į aklavietę. Iš principo yra nuspręsta, kad bent trys objektai niekaip "neįsipaišo" į bendrą schemą ir bendrą planą ir turėtų būti nugriauti. Kiti gali būti pataisyti, kad jie galėtų toliau stovėti", - pirmadienį po Vyriausybė posėdžio sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Jo vertinimu, atsakomybę už tai turėtų prisiimti ir patirtus materialinius nuostolius atlyginti leidimus statybai išdavę pareigūnai.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorė Rūta Baškytė paaiškino, kad šiuo metu yra nuspręsta griauti tris nelegaliai Kuršių nerijoje pastatytus pastatus. Apskritai kalbama apie 16 pastatų.

"Yra priimtos rekomendacijos dėl tų objektų, kurie turėtų būti griaunami, nenumatyti rengiamame tvarkymo plane. Nereikia nugriauti visų pastatų. Reikia nugriauti dalį pastatų, dalį jų dalių", - sakė R. Baškytė.

Jos teigimu, nuspręsta griauti tris objektus, esančius adresu Rėzos 1a - jachtininkų viešbučius ir restoraną, druskų sandėlį ir vadinamuosius "baobabus" - tris pastatus Preiloje, buvusioje automobilių stovėjimo aikštelėje.

VSTT vadovės teigimu, gali būti apsispręsta nugriauti tik dalį botelių.

"Galbūt reikės nugriauti tik dalį jų - tuos, kurie nebūdingi nacionaliniam parkui. Matyt, dar organizuosime specialistų diskusijas apie tai. Mes nerengiame techninių projektų, todėl ar bus griaunamas kas antras botelis, ar kaip bus pasielgta su jais, dar reikės padiskutuoti", - kalbėjo ji.

Neringos meras Antanas Vinkus nepritarė pastatų griovimui.

"Manome, kad griovimas yra ne tas kelias. Griovimas, kai žmonės, turėdami leidimus, aukodami savo laiką, triūsdami kūrė pastatus, turėjo viziją ir praėjus po 5-6 metų "stebėjimo" atsibundama ir reikalauja griauti. Mūsų nuomonė nesikeičia. Jeigu yra nors mažiausia galimybė sušvelninti situaciją, ištaisyti klaidas, sumažinti nuostolius, kuriuos turės kompensuoti statytojai, jeigu būtų griaunama, ta galimybe reikia pasinaudoti. Tuo labiau tai leidžia ir Civilinis kodeksas", - kalbėjo A. Vinkus.

Premjeras Andrius Kubilius sakė, kad Vyriausybės sprendimas nereiškia, jog nevykdomi teismų sprendimai.

"Vyriausybė savo protokoliniu sprendimu, kuris buvo parengtas darbo grupės, neįteisina jokių neteisėtų statybų. Galutinius sprendimus dėl galimų taikos susitarimų, kurie gali būti realizuoti tiktai tuo atveju, jei investuotojai arba pastatų savininkai atsižvelgs į Vyriausybės išdėstytus pasiūlymus, galutinius sprendimus priims teismai", - pirmadienį kalbėjo iš atostogų sugrįžęs Ministras Pirmininkas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder