Nepilnamečiams rūkyti Klaipėdoje vis dar draudžiama

Nepilnamečiams rūkyti Klaipėdoje vis dar draudžiama

Ketvirtadienį Klaipėdos taryba ketino pripažinti netekusiu galios draudimą nepilnamečiams rūkyti viešose miesto vietose, tačiau kompromiso politikai nerado ir šis teisės aktas galios dar bent mėnesį ir dėl to savivaldybė greičiausiai stos prieš teismą.

Pernai rugsėjį priėmus šį sprendimą Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje pastebėjo, kad jis prieštarauja šalies teisės aktams ir nurodė jį panaikinti. Kai kurie Tarybos nariai tam pritaria ne tik dėl šios priežasties, bet ir dėl to, jog draudimo neįmanoma sukontroliuoti. Tačiau būta ir prieštaravimų.

"Nenaikinkime, parodykime savo poziciją. Tegul duoda mus į teismą, nors baigtis ir aiški - savivaldybė pralaimės. Tačiau būsime sukūrę precendentą. Parodysime, kad gelbėdami žmogaus sveikatą  pažeidžiame jo teises", - kalbėjo Vytautas Čepas.

Algirdui Grubliui pasiūlius klausimo svarstymą atidėti, Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš atsakė, jog laukimas - beprasmis.

"Nematau prasmės laukti - einu į teismą ir, manau, žinote kaip jis baigsis. Ne tik dėl prieštaravimų kitiems teisės aktams.

Jau ir taip kiti įstatymai sukuria sąlygas drausti nepilnamečiams rūkyti: jiems negalima tabako gaminių parduoti, turėti jų su savimi ir t.t. Be to, ar nesusimąstėte, jog uždrausdami rūkyti viešai, paliekate jam teisę tai daryti namuose?", - klausė D. Kerekeš.

Vis dėlto ji neįtikino Tarybos narių. Balsavimu jie pritarė siūlymui šį klausimą atidėti mėnesiui.

2011 metais nepilnamečiams viešai draudė ir Vilniaus savivaldybė, tačiau sostinės politikų sprendimą panaikino teismas: konstatuota, kad tai yra perteklinis teisinis reguliavimas, nesukuriantį asmenims jokių naujų teisių ar pareigų, kurios nebūtų numatytos Tabako kontrolės įstatyme. Vėliau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ne tik tai patvirtino, bet ir paskelbė galutinę ir neskundžiamą nutartį - savivaldybių tarybos turi teisę uždrausti rūkyti atitinkamose savos savivaldybės teritorijos vietose, tačiau toks draudimas turėtų galioti ne vien nepilnamečiams, bet visiems be išimties žmonėms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder