Nepilnamečiams rūkyti Klaipėdoje (ne)galima

Nepilnamečiams rūkyti Klaipėdoje (ne)galima

Uostamiesčio politikai nesiruošia pasiduoti kovoje su rūkančiais nepilnamečiais. Nors teismas pripažino, kad Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimas, draudžiantis nepilnamečiams rūkyti viešosiose vietose, yra neteisėtas, rankų niekas nesiruošia nuleisti.

"Sprendimą apskųsime ir šitaip laimėsime laiko. Galbūt jo pakaks, kad Seime būtų patobulintas Tabako kontrolės įstatymas", - sako vienas draudimo iniciatorių politikas Saulius Budinas.

Klaipėdos apygardos administracinis teismas gegužės 3 dieną konstatavo, jog Klaipėdos miesto taryba, 2011 metų rugsėjį priimdama tokį draudimą, viršijo savo įgaliojimų ribas. Be to, esą pažeidė Tabako kontrolės įstatymą, pagal kurį savivaldybės Taryba turi teisę nustatyti tik vietas, kuriose draudžiama rūkyti, bet ne asmenų grupes, kurioms taikomas toks draudimas.

Žinia, teismui šį uostamiesčio politikų sprendimą apskundė Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš. Ji ne kartą bandė įrodyti politikams, neva toks sprendimas prieštarauja šalies teisės aktams ir yra perteklinis.

"Jau ir taip kiti įstatymai sukuria sąlygas drausti nepilnamečiams rūkyti: jiems negalima tabako gaminių parduoti, turėti jų su savimi ir t. t." - argumentavo D. Kerekeš.

Vyriausybės atstovė užtikrintai jautėsi todėl, kad šalyje jau buvo sukurtas precedentas, mat Vilniuje panašus politikų draudimas teismo jau buvo pripažintas neteisėtu.

Tačiau sostinės pavyzdys Klaipėdos politikų neišgąsdino ir jie nesiruošia šio draudimo atšaukti - esą jie jau geriau stos prieš teismą, bet parodys, kad rūpinasi žmonių sveikata.

"Problema yra ta, kad Tabako kontrolės įstatyme yra tik nurodoma, kad nepilnamečiai negali įsigyti ir turėti cigarečių, tačiau apie vartojimą nėra užsiminta. Tuo metu Alkoholio kontrolės įstatyme yra aiškiai išvardinta: draudžiama įsigyti, turėti ir vartoti. Manau, kad tikslumas nepakenktų ir Tabako kontrolės įstatyme. Kiek žinau, Seime yra ruošiamas šio įstatymo pakeitimas, taigi galbūt mes laimėsime laiko. Nes, kol vyksta teisiniai procesai, nustatyta tvarka lieka galioti", - komentavo S. Budinas.

Pasak jo, jei apskundus teismo sprendimą nepavyks pasiekti pergalės, bus ieškoma kitų būdų kovoti su nepilnamečių rūkymu. Yra minčių praplėsti nerūkymo zonas. Tiesa, tokiose zonose draudžiama rūkyti visiems, ne tik nepilnamečiams.


Dabar Klaipėdoje, miesto politikų sprendimu, visiems asmenims draudžiama rūkyti viešojo transporto stotelių paviljonuose, gyvenamųjų namų bendrojo naudojimo patalpose, Skulptūrų parke, Smiltynės miške ir jūros link vedančiuose praėjimuose bei takuose, taip pat visuose jūros paplūdimiuose, išskyrus specialiai įrengtas vietas.

"Nemažėjantis rūkančiųjų skaičius ir jaunėjantis jų amžius tik patvirtina, kad problema mieste egzistuoja. Vaikai rūko prie mokyklų, namų laiptinėse. Negalime užmerkti akių. Kai įvedėme draudimą, atsirado paskata ir policijai, ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams daryti reidus ir bausti rūkančius nepilnamečius. Tikrai nemanau, kad draudimų dėl žalingų įpročių nepilnamečiams gali būti per daug", - įsitikinęs S. Budinas.

PRECEDENTAS

2011 metais nepilnamečiams viešai rūkyti draudė ir Vilniaus savivaldybė, tačiau sostinės politikų sprendimą panaikino teismas: konstatuota, kad tai yra perteklinis teisinis reguliavimas, nesukuriantis asmenims jokių naujų teisių ar pareigų, kurios nebūtų numatytos Tabako kontrolės įstatyme. Vėliau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ne tik tai patvirtino, bet ir paskelbė galutinę ir neskundžiamą nutartį - savivaldybių tarybos turi teisę uždrausti rūkyti atitinkamose savos savivaldybės teritorijos vietose, tačiau toks draudimas turėtų galioti ne vien nepilnamečiams, bet visiems be išimties žmonėms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder