Nemuno žemupyje - potvynio banga

Nemuno žemupyje - potvynio banga

Kad Naujųjų sutiktuvės vyks, po langais grėsmingai gurgždant ledonešiui, prie Nemuno gyvenantys Pagėgių savivaldybės Panemunės miestelio gyventojai tikrai nesitikėjo, rašo grynas.lt.

„Neatsimenam, kad taip būtų kada buvę. Kad gruodį šalčio sukaustytas Nemunas Naujųjų išvakarėse išsilaužtų iš ledų, o lyčių sangrūdos žemiau miestelio užstrigtų, ir imtų tvinti potvynis. Šį rytą vanduo kai kur jau išsiliejo iki tvorų ir dar kyla. Iš rūsių reikia skubėti iškelti bulves, kad nesušlaptų, nes supus, ir liksim ne tik be maisto, bet ir be sėklos“,- tai Birutės ir Tado, vietinių Panemunės miestelio gyventojų nuogąstavimai.

Jie abu išėjo į kiemą, kad perspėtų ne tik mane, bet ir dar vieną atsitiktinį keleivį nesukti pro jų namus panemunių keliu link geležinkelio tilto, nes iš krantų išėjusi upė jį jau paskandino.

Vis dėlto Panemunės miestelis, turintis kelis šimtus gyventojų, dėl išsiliejusio Nemuno, kuris stichinį vandens lygį jau pasiekė ir viršijo, jokių nuostolių nepatyrė. Nei gyvuliai tvartuose, nei pašarai daržinėse neapsemti, o bulvėms saugyklas rūpestingi gyventojai yra įsirengę aukščiau, kad potvynio srautai nepasiektų.

„Mums jokio nepatogumo dar nėra, nors lytis išsiliejęs Nemunas šiandien neša pro pat mūsų kiemo tvorą“, - juokiasi vietinis jaunuolis Giedrius.

Nemuno atšaka Rusnė ties Lazdėnų kaimu (Pagėgių sav., Stoniškių seniūnija) stichinį lygį jau viršijo pusmetriu ir vis dar kyla, nes ledų sangrūdos atsirėmė į žemiau dar neišjudintą upės ledo dangą. Vanduo liejasi į žemumas, apsemtų teritorijų plotai didėja ir jau siekia kelis tūkstančius hektarų.

Iki stichinės ribos Nemunas pakilo ir ją viršijo tik Pagėgių savivaldybės ribose. Nuo Smalininkų (Jurbarko r.) prasidėjęs ledonešis, sėkmingai praplukdęs lyčių sangrūdas po karalienės Luizės tiltu ties Sovietsku, žemiau sustojo.

Šilutės rajone stichinį lygį šiomis dienomis pasiekė tik dešinysis intakas Leitė, o Minijai ties Priekule ir Lankupiais bei Atmatai ties Rusne iki stichinio lygio - dar beveik pusmetris.

Kad jis bus pasiektas pirmosiomis Naujųjų metų dienomis, mažai tikimybės. Nors vandens srautai į šias upes plūdo iš visos Vakarų Lietuvos visą senųjų metų paskutinę dieną, kurią ištisai merkė lietūs, bet Kuršių marios, skeldėjančios ir nuo krantų pleišėjančios, visus vandens srautus priėmė.

Nebuvo stipresnės priešinės vakarų vėjų jėgos, sinoptikai to artimiausiomis paromis ir nežada.

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder