Nemokamos kompostinės kuriasi klaipėdiečių kiemuose

Nemokamos kompostinės kuriasi klaipėdiečių kiemuose

Klaipėdos regiono atliekų rūšiavimo centras (KRATC) miestiečiams jau kuris laikas dalina nemokamas kompostavimo dėžes. Nemokamų kompostinių visam regionui skirta 10 000, Klaipėdos mieste jų bus išdalinta 1 600. Trečiadienį kompostinę KRATC atstovai ir uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas įteikė Aukštaičių gatvės gyventojai Onai Laimutei Pozingienei, pavyzdingai prižiūrinčiai savo aplinką.

Po prašymo KRATC užpildymo 620 litrų talpos kompostavimo konteinerį gavusi O. L. Pozingienė tikino, jog žaliąsias atliekas kompostuoja jau seniai. "Kai atsikraustėme čia gyventi, žemė buvo grynas molis. Iškasėme duobę ir visas organines atliekas metėme į ją. Po metų jau turėdavome puikų kompostą, kurį naudojome trąšai. Dabar reikės pabandyti naują būdą. Žiūrėsiu, ar kompostuoti naujojoje kompostavimo dėžėje bus lengviau ir geriau. Jei ne, teks grįžti prie senojo būdo", - šypsojosi nuosavų namų kvartale gyvenanti moteris.

Beje, visas O. L. Pozingienė kiemas - pavyzdinis. Ne tik puikiai sutvarkyta aplinka, bet ir rūpinamasi ekologija. Šalia namo stovi ne tik šiukšlių konteineris, bet ir trys rūšiavimo šiukšliadėžės, į kurias šeimininkai meta popieriaus, plastmasės ir stiklo atliekas. Beje, moteris prasitarė, jog ir namo viduje stovi keturios skirtingos šiukšliadėžės. Tiesa, nors dėžių daug, šiukšlių kalnai, anot O. L. Pozingienės, rūšiuojant gerokai sumažėjo.

Kompostavimo nesibaidanti moteris ragino ir kitus nebijoti pradėti: "Kol neturėjome sodo, nieko neišmaniau nei apie augalus, nei juo labiau apie kompostavimą, tačiau skaičiau, domėjausi ir išmokau. Tai nėra taip sunku".

Klaipėdos meras padėjęs surinkti kompostavimo dėžę ir pastatyti ją O. L. Pozingienės kieme vadino moterį puikiu pavyzdžiui ne tik Klaipėdai, bet ir visam regionui: "Ši iniciatyva turėtų įkvėpti žmones suprasti, jog atliekos gali būti naudingos, jei tinkamai jas rūšiuoji. Tai neišvengiama ateitis. To reikia mums ir mūsų vaikams. Naudodamasis proga, noriu pakviesti visus klaipėdiečius aktyviau pildyti prašymus ir naudotis jiems dovanojamais kompostavimo konteineriais."

Klaipėdiečius ir viso regiono individualių namų ar sodo namų gyventojus apsirūpinti komopostavimo konteineriais ragino ir KRATC ekologė Ramunė Šličienė. Pasak jos, prieš porą savaičių KRATC atliko antrą regiono savivaldybių atliekų monitoringą - atskyrė ir pasvėrė buitines atliekas. Paaiškėjo, jog žaliųjų atliekų nuo žiemos gerokai padaugėjo - jos sudarė 7 procentų visų atliekų. Tuo tarpu žiemos monitoringo metu šis procentas siekė vos 0,5. Anot R. Šličienės, žaliųjų atliekų vasaros metu tik daugės, todėl būtina atkreipti dėmesį į tai, jog tokias atliekas mesti į komunalinių atliekų konteinerius draudžiama. Jos turi būti rūšiuojamos ir kompostuojamos. Tai geriausia daryti specialiose kompostinėse.

Anot ekologės, kompostuoti nėra sunku, be to, nereikia baimintis jokių galimų pasekmių, kaip pavyzdžiui blogo kvapo. "Teisingai kompostuojant jokio blogo kvapo nejusite. Į kompostine galima dėti žolę, smulkesnes šakeles, vaisių ir daržovių likučius. Reikėtų nepamiršti komposto pavartyti, nes apatinis sluoksnis pūva greičiau, todėl vartymas padės procesui vykti tolygiai. Be to, reikėtų nepamiršti komposto sudrėkinti."

Kol kas kompostinės dalinamos Klaipėdos mieste. Kitos regiono savivaldybės apie galimybes įsigyti nemokamas komposto dėžes praneš atskirai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder