Nemalonūs kvapai riečia klaipėdiečių nosis

Nemalonūs kvapai riečia klaipėdiečių nosis

VE.lt redakcija gavo skundą, kuriame vadinamojo Mažojo kaimelio gyventojai sako nebegalintys tverti smarvės ir taršos, kurią skleidžia buvusio aklųjų kombinato teritorijoje įsikūrusios įmonės.

Šviesos gatvėje tokių įmonių yra net keletas. Viena iš jų – UAB „Pušis“, į kurios veiklą gyventojai ir duria pirštu, mat ši baldų gamyba užsiimanti bendrovė turi savo nuosavą katilinę, užtikrinančią šilumą patalpų viduje. Uostamiesčio gyventojas Leonas savo laiške redakcijai rašo, jog „dėl dominuojančių vakarų vėjų Panevėžio gatvės daugiabučių gyventojai turi kvėpuoti nuodais, nekalbant apie smarvę“ (aklųjų kombinato teritorija yra išsidėsčiusi į šiaurę nuo Panevėžio gatvės – red. past.).

Kūrena briketais

Uždarosios akcinės bendrovės „Pušis“ direktorė Rūta Pocienė tokias kalbas griežtai neigia:

„Katilinę kūrename pjuvenų briketais, kuriuos patys gaminame iš nuo baldų gamybos likusių atliekų. Be abejo, žiemą jų neužtenka, todėl taip pat naudojame malkas - šaltu oru reikia palaikyti temperatūrą patalpose, kuriose dirbama su mediena.

Tiesą pasakius prie tokių skundų jau pripratome... Tačiau patys žinome, jog aplinkos neteršiame, todėl kiekvienais metais kviečiame nepriklausomus ekspertus, jog atliktų taršos tyrimus. Esame sulaukę Visuomenės sveikatos centro vizito, matyt taip pat po skundų. Tačiau per visus tyrimus pažeidimų nustatyta nebuvo“, - teigė kalbinta R. Pocienė. Ji taip pat užsiminė, jog teritorijoje yra įsikūrusi plastiko produkcijos gamyba užsiimanti įmonė, kuri galimai ir skleidžia nemalonius kvapus.

Pjuvenų briketai šiuo metu yra viena iš ekologiškiausių kietojo kuro rūšių.

Užsiima atliekų perdirbimu, o ne teršimu

Tuo pačiu adresu įsikūręs ir UAB „Maišelis“, kurio veikla – įvairių plastikinių įpakavimų gamyba. Šios įmonės internetiniame tinklapyje skelbiama informacija, jog „Maišelis“ didelį dėmesį skiria atliekų perdirbimui – kylantys Europos Sąjungos reikalavimai verčia nuolat investuoti į polietileno perdirbimo modernizaciją.

Perdirbimo procesas nereikalauja deginimo ir aplinkos teršimo – panaudotas plastikas išplaunamas, smulkinamas ir granuliuojamas. Kad degimo procesai nėra naudojami, patvirtino ir šios įmonės atstovas.

„Kažkokių plastiko deginimo procesų tikrai neatliekame, nes tą draustų ir aplinkosaugos įstatymai. Galbūt kažkoks kvapas ir yra gamybos procese, tačiau ne toks stiprus, kad jį užuostų aplinkiniai gyventojai. Šildomės taip pat ne patys – naudojame centralizuotą miesto šildymo sistemą.

Netoli mūsų įsikūrusi medienos įmonė, jie turi nuosavą katilinę, kurią naudoja šildymui. Galbūt kartais įmeta kokią šlapesnę malką, todėl ir atsiranda tų dūmų? Mes patys kažkokių nemalonių kvapų nejaučiame“, - pasakojo telefonu atsiliepęs UAB „Maišelis“ atstovas Nerijus Slavinskas.

Gyventojai nepatenkinti, tačiau nesiskundžia

Taršos normų pažeidimus Klaipėdoje fiksuoja ir prižiūri Klaipėdos visuomenės sveikatos centras.

Šio centro saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė naujienų portalui VE.lt teigė žinanti apie abiejų įmonių veiklą, tačiau iki šiol nusiskundimų nėra gavusi.

„Patikrinimų nerengiame, kol negauname skundų dėl bendrovės veiklos. Šių dviejų įmonių atveju mes jokių skundų dar nesame gavę. Kiek žinau, UAB „Maišelis“ apskritai nevykdo jokių deginimo procesų, todėl aplinkos teršti neturėtų. Dėl baldų gamyba užsiimančius įmonės komentuoti negaliu, tačiau jei ten gyvenantieji mums išsakytų pageidavimą – tada tikrintume“, - kalbėjo pašnekovė.

A. Šlepetienė uostamiesčio gyventojams patarė tokiais atvejais nedaryti skubotų išvadų, o kreiptis į atsakingas institucijas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder