Nelegali turgavietė tarpsta su valdžios palaiminimu?

Nelegali turgavietė tarpsta su valdžios palaiminimu?

Klaipėdos rajonas – ideali vieta nelegalioms turgavietėms steigti. Bet kurioje pievoje bet kuris asmuo be jokių leidimų gali organizuoti prekybą. O rajono valdžia tik džiaugsis, kad mažės dirvonuojančių plotų. Bent jau toks įspūdis susidaro, stebint Derceklių kaime greta Dituvos sodų tebeklestinčią galbūt neteisėtą prekybą.

Rajono valdžia užsimerkia ir dangstosi teisės aktais. Valdininkai ginasi neturintys teisės kištis į privačiame sklype, priklausančiame Vidmantui Viederiui, vykstančią veiklą. Be to, esą ne savivaldybės prievolė tikrinti, kaip privačioje turgavietėje laikomasi higieninių reikalavimų.

O jei rajono valdžiai nerūpi, tai kodėl tai turi rūpėti policijai, kuri nereaguoja į panešimus dėl galbūt vykdomos neteisėtos veiklos? Rajono policija taip pat nereaguoja į daugkartinius pranešimus dėl privačiame sklype veikiančios savavališkai įrengtos turgavietės.

Nelygios sąlygos

Pavargusi kovoti su nelygiomis sąlygomis kaimynystėje bizniuką „sukančiu“ verslininku legalią turgavietę kaimynystėje administruojanti UAB „Tilžės turgus“ pranešė laikinai sustabdanti savo veiklą.

„Mes laimėjome rajono savivaldybės skelbtą turgavietės nuomos konkursą, mokame mokesčius, užtikriname, kad turgavietėje dirbantys prekybininkai turėtų reikalingus dokumentus, o jų produkcija atitiktų sanitarinius reikalavimus. Tam išleidžiame kelis tūkstančius litų per mėnesį. Tačiau šaltuoju metų laiku prekybininkų atvyksta vis mažiau, todėl surenkamų pajamų nebeužtenka būtinoms išlaidoms padengti. Todėl ir nusprendėme žiemai sustabdyti veiklą“, - aiškino „Tilžės turgaus“ direktorė Vitalija Avižienienė.

Vidmantas Viederis.

Bet sulaukusi Dituvos sodų bendrijoje gyvenančių žmonių prašymų, bendrovė nusprendė veikti ištisus metus. Tik pareikalavo, kad būtų uždarytas greta veikiantis nelegalusis „blusturgis“.

Konkuruoja nesąžiningai

Lietuvos Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) pirmininkė Zita Sorokienė taip pat stebėjosi, kad Klaipėdos rajono administracija atsainiai reaguoja į „blusturgio“ veiklą. Jos manymu, taip sudaromos nelygios konkurencijos sąlygos teisėtam verslui.

LSVPA pirmininkės manymu, V. Viederio šeimai priklausantis sklypas Dercekliuose neatitinka turgavietėms keliamų reikalavimų. „Turgavietės sąvoką ir reikalavimus turgavietės įrengimui reglamentuoja Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimas Nr. 697 ,,Dėl mažmeninių prekybos taisyklių patvirtinimo“. Ši sąvoka teisės aktuose suformuluota taip: „turgavietė“ – teritorijų planavimo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka prekybos veiklai suformuota lauko teritorija, pritaikyta prekybai nuo laikinųjų prekybos įrenginių (prekystalių, vežimėlių), iš automobilių, stoginėse, paviljonuose ir kituose joje pastatytuose statiniuose (taip pat ir laikinuosiuose), kurioje nuolat arba tam tikromis savaitės dienomis fiziniai ir juridiniai asmenys, kitos organizacijos ar jų padaliniai, sumokėję turgavietės administratoriaus nustatytą mokestį, parduoda žemės ūkio ir maisto produktus, gyvus gyvūnus, miško gėrybes, augalus, kitas ne maisto, taip pat ir naudotas prekes“, - teisės aktus citavo Z. Sorokienė.

Jos manymu, V. Viederio sklype veikiantis „blusturgis“ neatitinka ne tik elementariausių sąlygų, keliamų prekybinėms vietoms, bet ir būtinų sąlygų turgavietei veikti. Z. Sorokienės, kuri pati atvyko įvertinti situacijos, teigimu, „blusturgio“ teritorija nesuformuota, neaptverta, joje nėra elektros, paviršinės dangos, vandens, administracinių patalpų, nesužymėtos prekybinės vietos, teritorija neįrengta ir nepritaikyta prekybai, neatitinka nustatytų higieninių ir veterinarinių reikalavimų turgavietei steigti.

Zita Sorakienė.

LSVPA pirmininkės nuomone, minėtos teritorijos savininkas, eksploatuodamas šią komercinės paskirties pievą, kuri visiškai neatitinka turgavietės įrengimui keliamų reikalavimų, pažeidžia Lietuvos teisės aktus ir galimai vykdo nelegalią veiklą.

„Manome, kad V. Viederis galbūt sąmoningai klaidina smulkiuosius verslininkus, teigdamas, kad ši teritorija yra turgavietė ir tokiu būdu galimai siekia gauti pajamų. Asociacija, siekdama tinkamai ir teisėtai atstovauti teisėtus verslo interesus, prašo savivaldybės administracijos įvertinti asociacijos pateiktą informaciją, išsiaiškinti esamą padėtį ir sustabdyti prekybą minėtoje teritorijoje iki bus įrengta turgavietė pagal nustatytus reikalavimus“, - rašė LSVPA pirmininkė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai skirtame rašte.

Rajonui – „dzin“

Tačiau Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Česlovo Banevičiaus atsakymas Z. Sorokienę pribloškė. Jis taip pat manipuliuoja tuo pačiu Vyriausybės nuarimu. Tačiau Klaipėdos rajono valdžios manymu, „vsio zakonno“.

„Privačiam asmeniui priklausančio žemės sklypo, kurio naudojimo būdas – komercinės paskirties objektų teritorijos – atitinka nurodytą LRV 2001-06-11 nutarimu Nr. 697 patvirtintų Mažmeninės prekybos taisyklių 3 punkte apibrėžiamą turgavietės sąvoką.

Šioje teritorijoje išsinuomoję dalį žemės sklypo veiklą vykdo privati UAB Dituvos blusų turgus. Savivaldybės nebesprendžia turgaviečių (išskyrus administruojamų Savivaldybės kontroliuojamų įmonių) veiklos organizavimo. Savivaldybės darbuotojai neturi teisės kontroliuoti, kaip turgavietėje laikomasi higieninių reikalavimų, tai atlieka teisės aktų nustatyta tvarka nustatytų institucijų darbuotojai“.

„Tilžės turgaus“ vadovė stebėjosi, kodėl rajono administracija toleruoja nelegalią turgavietę? Kokia nauda rajono biudžetui iš privačioje pievoj veikiančio „blusturgio“? „Manau, kad jokia. Visas iš čia drabužius pardavinėjančių prekybininkui surenkamas pelnas plaukia tiesiai į sklypo savininko kišenę, o jokių mokesčių rajonui už savo sklype vykdoma veiklą jis nemoka“, - stebėjosi V. Avižienienė.

Galbūt tai tik patvirtina spėjimus, kad V. Viederis turi labai įtakingą „užnugarį“, kuri turi įtakos net rajono valdžiai?

Kreipėsi į tarnybą

Tačiau bendrovė „Tilžės turgus“ neketina nuleisti rankų. Bendrovė jau kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą dėl UAB ,Dituvos blusų turgus galbūt neteisėtos veiklos.

UAB ,,Tilžės turgus“ turimais duomenimis, „Blusų turgus“ kitos veiklos nevykdo ir kitokių pajamų negauna. Viešai teikiamos informacijos duomenimis, UAB Dituvos blusų turgaus pajamos iš neteisėtai vykdomos veiklos per dvejus metus nuo 2012 metų sudaro apie 100 tūkst. – 200 tūkst. Lt. Šių pajamų neteko šalia įsteigtą oficialią ir teisėtą turgavietę administruojanti UAB ,,Tilžės turgus“, kuriai teisę administruoti turgavietę konkurso tvarka suteikė Klaipėdos rajono savivaldybė. Tokiu būdu teisėtai veiklą vykdančiai bendrovei ,,Tilžės turgus“ padaryta didelė turtinė žala, kuri sudaro ne mažiau kaip 100 000 Lt (duomenys bus patikslinti, oficialių dokumentų pagrindu atliktais skaičiavimais). UAB ,,Tilžės turgus“ baudžiamojoje byloje pareikš civilinį ieškinį.

Tuo pačiu „Tilžės turgaus“ vadovė ragina nelegalioje turgavietėje prekiaujančius verslininkus tokiomis pačiomis sąlygomis perkelti savo veiklą į greta veikiančią legalią Dituvos turgavietę.

Užs. NR. 659871

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder