Naujovė sąskaitose sukėlė pasipiktinimą

Naujovė sąskaitose sukėlė pasipiktinimą

Dalis klaipėdiečių, kurių daugiabučių laiptinėse net nėra radiatorių, juos pasiekusiose sąskaitose už šildymą šį mėnesį išvydo eilutę "Bendrojo naudojimo patalpų šildymas". Šilumininkai aiškina, kad toks yra Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) reikalavimas.

Pastarosios atstovai baksnoja į Šilumos ūkio įstatymą ir tikina, kad dėl naujos eilutės sąskaitose jos tikrai nepadidėjo.

Žmonės piktinasi

Klaipėdietė Zita, gyvenanti 76 kv. m ploto bute, esančiame Dangės g. 23-iajame name, prieš kelias dienas iš AB "Klaipėdos energija" gautoje sąskaitoje išvydo, kad už bendrojo naudojimo patalpų šildymą ji turės mokėti 47 litus.

"Kodėl aš turėčiau mokėti, jei pas mus pirmame laiptinės aukšte net nėra radiatorių? Ir iš viso, kaip galima apskaičiuoti, kiek šilumos sunaudojama bendroms patalpoms?" - piktinosi moteris.

Įkandin jos skundo "Vakarų ekspresas" sulaukė analogiško signalo ir iš Sulupės g. 12 name gyvenančios Laimos. Ši 60 kv. m ploto buto savininkė už bendrųjų patalpų šildymą turės sumokėti 57 litus.

"Mūsų namas turi tik dvi laiptines. Ir abiejose nėra jokių radiatorių", - neslėpdama pasipiktinimo kalbėjo moteris.

"Mokėjo ir anksčiau"

Anot AB "Klaipėdos energija" atstovų, iš 1 500 centralizuotai šildomų daugiabučių naujoviškas sąskaitas gavo apie 40 namų gyventojai.

Įmonės atstovai akcentuoja, jog jie tik vykdo VKEKK reikalavimą nuo 2012-ųjų šildymo sezono tiems namams, kuriuose dalis patalpų ar butų yra atsijungę nuo centralizuoto šildymo arba namo administratorius yra pasirinkęs specifinę skaičiavimo metodiką, pateikti būtent tokias sąskaitas, kuriose matytųsi, kiek kainuoja bendrų patalpų šildymas.

"Klaipėdos energija" akcentuoja, kad tai nėra papildomas mokestis. Esą jis buvo mokamas ir anksčiau, tiesiog nebuvo išskiriamas. Kiek reikia mokėti, apskaičiuojama būtent pagal namo administratoriaus pasirinktą apskaitos metodą.

Šildo ir be radiatorių

VKEKK pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis patvirtino, kad komisija, vadovaudamasi Šilumos ūkio įstatymo nuostatomis, įpareigojo šilumos tiekėjus savo sąskaitose detalizuoti, kiek žmonės moka būtent už bendrųjų patalpų šildymą.

"Tai ypač aktualu tais atvejais, kai dalis butų ar patalpų yra atjungtos nuo centralizuoto šildymo. Kadangi jų savininkai vis tiek turi mokėti už bendrųjų patalpų šildymą, nes yra jų bendraturčiai, tad šią dalį mato ir jie, ir kiti namo gyventojai", - aiškino D. Janulionis.

PAAIŠKINIMAS. Teigiama, kad bendrosios patalpos yra šildomos net ir tuo atveju, jei laiptinėse nėra radiatorių. Šiluma į jas patenka per namo pertvaras - name esančiais šilumos vamzdynais tekantys šilumos energijos srautai apšildo visas namo konstrukcijas ir ertmes.

Jis akcentavo, kad bendrosios patalpos yra šildomos net ir tuo atveju, jei laiptinėse nėra radiatorių. Šiluma į jas patenka per namo pertvaras - name esančiais šilumos vamzdynais tekantys šilumos energijos srautai apšildo visas namo konstrukcijas ir ertmes.


"Elementariausias įrodymas, kad bendrosios patalpos yra šildomos net ir tada, kai laiptinėse nėra radiatorių - temperatūra čia yra aukštesnė nei lauke", - aiškino pokalbininkas.

Pasak jo, paprasčiausiai ir aiškiausiai mokestis už bendrųjų patalpų šildymą apskaičiuojamas, kai name yra įrengti individualūs šilumos apskaitos prietaisai. Tada jų rodmenų suma atimama iš įvadinio šilumos skaitiklio rodmenų ir likęs kiekis pagal pasirinktą metodiką išdalinamas patalpų savininkams.

"Tiems atvejams, kai name nėra individualių šilumos skaitiklių, komisija yra patvirtinusi 10 metodikų - priklausomai nuo namo tipo, inžinerinės sistemos ir kitų parametrų. Jei gyventojai atlieka kokius nors šildymo sistemos pakeitimus, jie visada gali pasikviesti specialistus, kurie atliktų skaičiavimus ir nustatytų, kuris metodas namui yra tinkamiausias, kiek konkrečiai šilumos sunaudojama bendrosiose patalpose", - teigė D. Janulionis.

 

Informacija

"Klaipėdos energija" vakar pranešė, kad suskaičiavo šilumos kainas 2013-ųjų sausiui. Šilumos kaina, lyginant su dabartine, mažės 0,93 proc., o karštas vanduo pigs 0,62 proc.

Taip pat vakar Klaipėdos miesto taryba trejiems metams patvirtino naujas bazines "Klaipėdos energijos" šilumos kainas - vieną iš dviejų galutinės šilumos kainos dedamųjų (kita - kuro kaina). Jos mažės apie 10 proc. Tai reiškia, kad nuo kovo šilumos kaina dar sumažės. Tiesa, labai nežymiai.

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder