Naujakuriai vienas kitą skandina balose

Naujakuriai vienas kitą skandina balose

"Nors seniūnija nesiriboja su jūromis mariomis, bet potvyniai pas mus vyksta vos ne kasdien", - ironizuoja Sendvario seniūnas Juozas Lingis. Jis kone kasdien sulaukia gyventojų skundų, jog skęsta laukuose pastatyti namai. Anot seniūno, kita skundų dalis - dėl kelių kokybės. "Kol keliai neremontuojami, skundžiasi, kad neįmanoma per duobes važiuoti. Kai prasideda kelių remontas, skundžiasi, kada tos statybos baigsis", - sakė seniūnas.

"Vakarų ekspresas" kartu su seniūnu pasižvalgė priemiesčio gyvenvietėse ir pasidomėjo, kokie rūpesčiai kamuoja čia gyvenančius žmones.

Gyvena lyg dubenyje

Mozūriškėse gyvenanti Aldona Oleinikienė jau nebežino, į ką kreiptis pagalbos. Mat vos tik smarkiau palyja, jos namo kiemas iškart ima tvinti.

"Vargstu jau kelerius metus. Vanduo apsemia ne tik kiemą, bet ir kelią, galima su valtimi plaukioti. Išsikasiau tvenkinį, maniau, padės, bet jis nuolat pilnas ir lietaus vandens nebesurenka. Kai rudenį smarkiai lijo, vos nepaskendo šuo, pririštas prie būdos. Vanduo sugadino daržus, nuplovė dirvožemį, supūdė derlių", - pasakojo A. Oleinikienė.

Moteris sakė kasryt su nerimu žvelgianti į dangų, ar tik nebus lietaus. Jei palytų tris dienas iš eilės, jos kiemas vėl virstų "Venecija".

A. Oleinikienė įsitikinusi, kad jos vargai dėl potvynių prasidėjo tuomet, kai aplink pradėjo statytis kaimynai. Nė vienas jų, pasiaukštinusių sklypus ir ant tokių kalniukų pasistačiusių namus, jokiais potvyniais nesiskundžia. Mat visas vanduo, anot ponios Aldonos, suteka pas ją į sklypą, atsidūrusį dauboje. Moteris sakė nekart kreipusis ir į rajono melioracijos specialistus, kad išvalytų drenažo įrenginius. Anot jos, buvo atvykę, tvarkė, bet tai mažai padėjo.

Išties, pasižvalgius po gyvenvietes, daug kur namai stovi nevienodame aukštyje, o dažnai - vienas ant kalniuko, kitas - papėdėje. Prie rekonstruojamų kelių taip pat nėra "lygybės" - vieni - aukščiau, o senesnės statybos namai - dažnai gerokai žemiau kelio juostos. Taigi, anot Sendvario seniūno, potvyniai žemiau stovinčiuose namuose jau yra užprogramuoti.

Pasak J. Lingio, anksčiau vietoje naujųjų gyvenviečių plytėjo lygūs laukai ir jokių pelkių ar potvynių čia nebuvę. Žmonės augino javus, daržoves, kurias dar ir laistydavo, nes trūko drėgmės. Statybų vajaus metu statybininkai esą mažai kreipė dėmesį į drenažines sistemas ir nušlavė jas nuo žemės paviršiaus.

"Todėl dabar ir skęsta gruntiniuose vandenyse namai, o lauko keliukai virto upeliais", - sakė seniūnas.

Anot jo, Klaipėdos rajono savivaldybės taryba prieš keletą metų, bandydama pažaboti chaotiškas statybas, buvo priėmusi labai teisingą`sprendimą - neleisti statyti naujų namų kvartalų tol, kol nebus įrengtos komunikacijos griežtai pagal projektus. Tačiau sprendimas prieštaravo tuo metu galiojusiems įstatymams, ir jį teko atšaukti.

"Dabar ir matome pasekmes. Seniūnija užima apie 7500 hektarų plotą ir visur - statybos: užbaigtos, nebaigtos, pradedamos. Ir visur tos pačios problemos. Atkurti drenažines sistemas, kurias turėjo išsaugoti sklypų savininkai, kainuos didelius pinigus, o šiai dienai jų nėra", - sakė seniūnas.

Slengiškiai, anot J. Lingio, pradėjo bijoti ir gražiųjų Slengių karjerų potvynio. Pernai juose vandens nebuvo, o šiemet rudenį smarkus lietus pakėlė vandens lygį ir jis pavojingai priartėjo prie gyvenamųjų namų.


Valdžia vilčių neteikia

Dėl tvinstančių kiemų rajono savivaldybė sulaukia daug prašymų padėti.

"Situacija kasmet blogėja - melioracijos įrenginiai sensta, susidėvi, daug jų sugadinta per statybas. Mes tvarkome tik didesnius vandens rinktuvus - valstybės turtą, o smulkesnius priklauso remontuoti ir prižiūrėti žemės savininkams, bet mažai kas tai daro. Šiemet įrenginiams tvarkyti buvome gavę 123 tūkst. litų, visos lėšos yra panaudotos. Kad netvintų kiemai, gyventojai imasi įvairių priemonių: išsikasa tvenkinius, įsirengia pylimus. Mozūriškės gyventojos A. Oleinikienės problemą seniai žinome, jos sklypas atsidūrė tarsi dubenyje šalia aukščiau iškeltų namų", - sakė rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Petras Žąsytis.

Namų statybos specifikos, kai vieni išsikelia sklypus aukščiau, kiti su savo namais lieka kaimynų papėdėje, nelabai kas ir gali suvaldyti. Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos pavaduotojas Gytis Kasperavičius teigia, jog už kvartalo plėtrą pagal projektą atsako patys planavimo organizatoriai, projektuotojai.

"Sklypo sprendiniai neturėtų pažeisti kaimyno interesų. Statybos komisijoje yra tikrinama projektinė dokumentacija, ar viskas atitinka reikalavimus, tačiau vykstant stichinėms statyboms, galėjo būti visokių nukrypimų nuo projekto. Kol kas mes nesame gavę skundų iš gyventojų dėl panašių atvejų. Bet kiekvieną situaciją reikia nagrinėti atskirai, gal namų iškėlimas būtent taip ir buvo suprojektuotas", - svarstė G. Kasperavičius.

Pasak Klaipėdos rajono mero Vaclovo Dačkausko, daug vandenvalos ir vandentvarkos problemų Sendvario seniūnijoje turėtų išspręsti grandiozinis 20 mln. litų vertės projektas, kurį numatoma pradėti įgyvendinti jau kitais metais.

"Vandens tinklai bus klojami Jakų, Sudmantų, Gindulių ir kitose gyvenvietėse, manau, kad atrasime galimybę prijungti prie projekto ir Slengius. Šiuo metu intensyviai rengiami techniniai projektai", - sakė rajono meras. Tačiau šiame projekte nenumatyta gyvenvietėje įrengti lietaus kanalizacijos.

Kelių tvarkymui - dešimtys milijonų

Nors šiuo metu gyvenamųjų namų statyba Sendvario seniūnijoje yra aprimusi, tačiau verda kelių rekonstrukcijos darbai.

Tačiau, pasak seniūno J. Lingio, kelių statyba kai kuriems seniūnijos gyventojams kelia ne džiaugsmą, o nerimą. Mat nedeklaravusieji savo gyvenamosios vietos, teisiškai neįregistravusieji namų baiminasi, jog kelininkai nenuties įvažiavimo keliukų į jų kiemus.

VĮ "Klaipėdos regiono keliai" direktorius Petras Kaučikas informavo, kad Klaipėdos priemiesčio gyvenvietėse vykdomas beveik 26 milijonų litų vertės kelių rekonstrukcijos projektas.

"Rekonstruojamas 5 kilometrų Slengių - Baukštininkų kelio ruožas, 3,5 km Klaipėdos - Triušių - Kretingos ir 6,7 km Kretingos - Raguviškių - Budrių kelio. Rekonstrukciją numatoma baigti kitų metų birželį. Kai kur numatyta įrengti pėsčiųjų takus, šaligatvius. Žmonės be reikalo baiminasi, kad kelininkai nepadarys įvažiavimo kelių į kiemus. Šie įrengiami pagal detaliuosius planus, o jei gyventojas įsirengė įvažiavimą ne pagal projektą, kelių projektai bus derinami pagal faktines aplinkybes. Tikrai nė vienas neliks be išvažiavimo į kelią. Tačiau daug problemų kelininkams sukelia tai, jog sklypai buvo išdalinti iki pat kelio, nepaliekant erdvės infrastruktūrai. Šiaip gyventojų skundų nesulaukiame, gal išskyrus vieną kitą skambutį, kodėl kelininkai ne nuo to ar ano galo pradėjo asfaltuoti", - sakė P. Kaučikas.

Pasak seniūno J. Lingio, Sendvario seniūnijos keliai buvo itin prastos būklės, nes per statybų įkarštį sunki technika juos maitote sumaitojo. Dabar seniūnijos keliuose pristatyta daug sunkiojo transporto eismą ribojančių ženklų, tačiau ne visada jų paisoma. Todėl pavasarį gražiai sutvarkytas vienas seniūnijos kelias vėl virto duobėtu vieškeliu.

Kaimo kasdienybė apkarto

Sendvario seniūnijoje šiuo metu gyvena apie 4500 gyventojų. Žmonės kuriasi, gražinasi sodybas, tvarkosi aplinką. Tačiau vienur kitur liūdnai stūkso apleisti, negyvenami namai, jau skęstantys aukštoje žolėje.

"Daug namų čia buvo statoma pardavimui, tačiau pirkimo karštligei praėjus, taip jie ir liko stovėti. Niekas nebenori jų pirkti, o gal ir savininkai nenori parduoti, nes kainos smarkiai krito. Nemažai žmonių išsikėlė atgal į miesto daugiabučius, neištvėrę gyvenimo užmiestyje. Sulaukdavome skundų, kodėl gatvės duobėtos, kodėl nėra šaligatvių, apšvietimo ir kodėl kaimyno gaidžiai per garsiai gieda", - prisiminė J. Lingis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder