Namų valdų rinkoje - karas

Namų valdų rinkoje - karas

Namų administravimo rinkoje tik keletą metų besidarbuojanti įmonė meta pirštinę senbuviams ir miesto valdžiai - bendrovė Būsto plėtros ir investicijų centras (BPIC) apskundė savivaldybės administracijos direktorės įsakymą, kuriuo esamiems administratoriams leista dirbti iki 2017-ųjų pabaigos, nors įstatymo pataisos numatė, jog kitąmet gyventojai turėtų iš naujo rinktis administratorius.

BPIC dėl rinkos kovoti teismuose jau ne naujiena - jai tai teko daryti dėl trijų daugiabučių.

Gyventojams nenaudinga?

Konflikto užuomazga tapo pernai priimtas Seimo sprendimas, kuriuo pritarta prezidentės pasiūlytoms Civilinio kodekso (CK) pataisoms. Jos numato, kad daugiabučių namų administratoriais negalės būti šilumos ir kitos komunalinės įmonės bei su jomis susiję asmenys. Pataisomis taip pat numatytas penkerių metų administratoriaus skyrimo terminas.

Iki šių CK pataisų priėmimo namus prižiūrintys administratoriai dirbo neterminuotai - jeigu gyventojai nesiima jokių veiksmų, jie galėjo prižiūrėti daugiabutį nors ir "iki gyvos galvos". O CK pataisos naują, laisvesnę tvarką rinktis namo administratorių numatė nuo 2014-ųjų liepos.

Pasak skundą redakcijai parašiusio klaipėdiečio, išsigandę, kad gyventojams bus atrištos rankos laisvai pasirinkti namo administratorius, vienos privačios namus administruojančios bendrovės atstovai gruodžio 27 d. kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės administraciją.

Jau kitą dieną savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė pasirašė įsakymą, kuriuo dabartinių administratorių veikla pratęsta iki 2017-ųjų pabaigos, jei gyventojai neparodo iniciatyvos ir nenusprendžia kitaip.

Aiškindami savo poziciją savivaldybės atstovai argumentavo, kad šis įsakymas neatima iš žmonių jokių teisių, jų nevaržo, priminta, kad priėmus įstatymų pataisas nebuvo išspręstas jo įgyvendinimo finansavimo klausimas, o tam reikėtų apie milijono litų, įdarbinti papildomai 18 naujų darbuotojų.

Anot jų, padarytų įstatymų pakeitimų esmė ne ta, kad keičiama gyventojų teisė laisvai pasirinkti administratorių, o ta, "kad gyventojams brukamas priverstinis administratorių perskyrimas, t. y. siekiama priverstinio rinkos perdalijimo, nežiūrint gyventojų noro ir iniciatyvos tai daryti". Galiausiai priminta ir renovacija.

"Kas bus, jei bus pradėta namo renovacija? Viena iš namą administruojančių įmonių pasitrauks, o kita turės perimti pradėtus darbus. Šiuo įsakymu norime užtikrinti, kad nesusidarytų vakuumas ir, jei žmonės nenuspręs kitaip, dabartiniai administratoriai galės toliau sklandžiai dirbti. Namai bus renovuoti nuo pradžių iki galo", - po "Vakarų ekspreso" straipsnio surengtos spaudos konferencijos metu dėstė J. Simonavičiūtė, pabrėžusi, kad su namų valdų atstovais diskutavo beveik mėnesį, ką daryti, "kad nesusidarytų vakuumas ir jie galėtų toliau dirbti sklandžiai, jei kitokios nuomonės neišreikš patys gyventojai".

O kad įsakymas buvo pasirašytas paskutinėmis dienomis esą tai yra tik sutapimas.

"Diskriminacinis įsakymas"

"Į rinką galimai nori įsiveržti naujos bendrovės, kurioms nauja tvarka būtų patrauklesnė", - spaudos konferencijos metu dėstė J. Simonavičiūtė.

Kada jos žodžiuose yra dalis tiesos liudija ir faktas, kad pirmadienį Klaipėdos apygardos administraciniame teisme atversta byla, kurioje BPIC prašo panaikinti minėtąjį J. Simonavičiūtės įsakymą.

"Tai diskriminacinis įsakymas, pažeidžiantis aukštesnius teisės aktus, todėl jį ir skundžiame", - sakė BPIC direktoriaus pavaduotojas Rimas Lygutas.

Pasak jo, BIPC rinkoje dirba jau keletą metų, tačiau kiek administruoja namų, pokalbininkas atskleisti nepanoro.

Svetainė rekvizitai.lt skelbia, kad Klaipėdos rajono Klipščių kaime registruotame BIPC šių metų pradžioje dirbo 6 darbuotojai. Pasak R. Lyguto, tai tik pagrindiniai darbuotojai, o likusieji, kai reikia, yra samdomi.

Administruoja tik vieną namą?

Klaipėdos savivaldybės administracijos Butų ir energetikos poskyrio vyriausiojo specialisto Skirmanto Adašiūno teigimu, remiantis savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu BIPC šiuo metu uostamiestyje administruoja vieną daugiabutį.

"Tačiau gali būti, kad ši įmonė sutartiniais pagrindais prižiūri daugiabučius, kuriuose yra įsikūrusios bendrijos. O tokių duomenų mes neturime", - sakė S. Adašiūnas.

BIPC pagarsėjo, kai 2010-aisiais iš bendrovės "Debreceno valda" perėmė administruoti daugiabučius Debreceno g. 33, Taikos pr. 99 bei Naujakiemio g. 25. Tada "Debreceno valda" gyventojų ir savivaldybės administracijos sprendimą apskundė teismui - neva susirinkimai buvo neteisėti ir sprendimas pakeisti administratorių negali būti vykdomas.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas 2011-ųjų birželį konstatavo, kad Klaipėdos miesto savivaldybė teisėtai pakeitė administratorių. Tačiau "Debreceno valda" apeliacine tvarka kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą. Pastarasis pernai kovą iš dalies patenkino šį skundą ir "Debreceno valdai" grąžino administruoti du daugiabučius.

"Negalima sakyti, kad tų namų gyventojai nori pakeisti administratorių. Tai yra tik keli žmonės. Dar tiksliau - yra vienas buvęs mūsų darbuotojas, kuris buvo atleistas dėl nekompetencijos. Jis dabar dirba kitoje įmonėje - būtent Būsto plėtros ir investicijų centre. Jis tuose trijuose namuose turi po kelis gerai pažįstamus gyventojus, kurie jį ir palaiko", - anksčiau aiškino "Debreceno valdos" komercijos direktorius Jevgenijus Sakovskis.

Pasak jo, gyventojai šiuo atveju buvo marionetės. Jie iki tol esą neturėjo jokių pretenzijų, nes įmonė pareigas vykdė atsakingai. "Debreceno valdos" atstovai aiškino, jog parašai už administratoriaus pakeitimą buvo surinkti neteisėtai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder