Miškas veržiasi į jūrų muziejų

Miškas veržiasi į jūrų muziejų

Rengiant Lietuvos jūrų muziejaus ir Žuvininkystės tarnybos žemės sklypų Smiltynėje detaliojo plano koncepciją vėl susiduriama su problema - pagal patvirtintas valstybinio miško ribas, dalis muziejaus teritorijos patenka į mišką. Dėl to tektų atsisakyti planuojamo etnografinio kaimelio idėjos.

Ginčytini klausimai šioje teritorijoje, kilę tarp muziejaus ir žuvininkų, plačiai nušviesti žiniasklaidoje, galų gale buvo išspręsti taikos sutartimi.

Praėjusį pirmadienį Klaipėdos miesto tarybos Teritorijų planavimo komiteto posėdyje iš esmės buvo pritarta žemės sklypų Smiltynės g. 1 ir Smiltynės g. 2, kurių vienas priklauso muziejui, o kitas Žuvininkystės tarnybai, detaliojo plano koncepcijai, tačiau pasiūlyta pakeisti miško ribas.

Detaliojo planavimo tikslas - pakeisti miesto Tarybos 2008 m. birželio 6 d. sprendimu patvirtintą žemės sklypo Smiltynės g. 3 ir šalia esančios teritorijos detalųjį planą ir nustatyti muziejaus bei Žuvininkystės tarnybos sklypų ribas.

Rengiant minėtų sklypų detaliojo plano koncepciją buvo vertinamos suformuoto valstybinio miško sklypo ribos ir jų keitimo galimybės. Įteisintos miško ribos labai išsiplėtė. Muziejaus interesus stojo ginti Klaipėdos miesto savivaldybė. Dėl miško ribų nustatymo, kurios neatitinka miesto poreikių, buvo kreiptasi į įvairias institucijas, prirašyta gausybė raštų, tačiau, pasak miesto vyriausiojo architekto Almanto Mureikos, savivalda šiuo klausimu yra tiesiog ignoruojama.

Posėdžio dalyviai juokavo, kad pajūrio zonoje ta vieta, kurioje yra medis, tuojau skelbiama mišku. Savivaldybės Urbanistinės plėtos departamento direktorius Kastytis Macijauskas replikavo, kad jeigu aplinkosaugininkai galėtų, pusę Klaipėdos paverstų mišku.

Smiltynėje Jūrų muziejaus sklype planuojama statyti žmogaus delfinų terapijos centrą praplečiant dabartinį delfinariumą. Vietoje betoninio žuvininkystės laboratorijos baseino norima įrengti Vandens ir sveikatingumo centrą. Bus plečiamas muziejaus administracijos pastatas, šalia jo įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės.

Buvusioje Kopgalio žvejų gyvenvietės vietoje planuojama statinių teritorija - žvejo užeiga, klojimas etnografiniams renginiams, pastatų grupė, skirta apgyvendinti atvykusius dalyvauti delfinų terapijoje žmones, vaikų žaidimo aikštelė.

Numatoma demontuoti nenaudojamą baseiną ir jo vietoje įrengti atvirus poilsio baseinus. Planuojama naikinti esamus požeminius filtravimo laukus, vietoje jų numatomi uždarieji biologinio valymo įrenginiai, projektuojami po žeme.

Ketinama įrengti geoterminę jėgainę panaudojant karštą gelmių vandenį šildymui, gydymo ir sveikatos stiprinimo tikslais įrengti atskirą lauko vandens baseiną Vandens ir sveikatingumo centre.

Be to, numatoma rekonstruoti dalį pėsčiųjų takų, suplanuoti nauji pėsčiųjų takai ir šaligatviai, jungiantys visus teritorijos lankytinus objektus į bendrą sistemą. Vakarinėje sklypo dalyje planuojamas naujas dviračių ir pėsčiųjų takas esamų kelių pagrindu.

Numatoma ir Žuvininkystės tarnybos pastatų rekonstrukcija. Planuojama didinti pastato aukštingumą 1 aukštu, tačiau jis nebus aukštesnis už esantį sublokuotą pastatą. Naujame aukšte bus įkurta šiuolaikinė mokslinė laboratorija.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder