Miesto centras tampa "dėvėtas"

Miesto centras tampa "dėvėtas"

Ką byloja, atrodytų, prestižinėje miesto vietoje, pačiame Klaipėdos centre, vyraujanti dėvėtų drabužių prekyba, komisai ir išparduotuvės? Ar tai, kad dabar gerai gyvena tik pigiausios produkcijos prekeiviai, nes tik jie gali išsinuomoti patalpas miesto centre, ar tai, kad čia esantys prekybos centrai griebiasi paskutinio šiaudo ir, nepaisydami prestižo, įsileidžia bet ką?

Miesto centre esančių prekybos centrų valdytojai neslepia - nuomos kainos jau seniai yra sumažintos iki neįtikėtinų žemumų, tačiau tai nesustabdo nuomininkų migracijos.

Jau keletą metų centrinėje Herkaus Manto gatvėje kažkada buvusias prestižines naujų drabužių parduotuves keičia dėvėtų drabužių parduotuvės. Tiesa, ne visos jos ilgai išsilaikė. Pastarosiomis dienomis veiklą baigė vietoje drabužių "Mango" veikusi dėvėtų drabužių parduotuvė "Prekių rojus".


ROJAUS NEBĖRA. Prie išskirtinės architektūros I. Simonaitytės viešosios bibliotekos pastato veikęs dėvėtų prekių rojus jau užsidarė.

 

Tačiau dar prieš jai užsidarant visai šalia, prekybos centre "Kapitolijus", atidaryta prekių tinklo "Gausa" tokio pat tipo parduotuvė, net keletas tokių parduotuvių veikia Vilhelmo pasaže, ne viena jų yra ir gretimuose pastatuose. Tad šioje miesto vietoje tarsi formuojasi dėvėtų drabužių parduotuvių tinklas.

Iš užsienio grįžę klaipėdiečiai tik galvas kraipo - esą kur tai matyta, kad reprezentacinėse miesto vietose veiktų tokios parduotuvės.

"Sendaikčių "butikų" yra visose šalyse, tačiau tikrai ne prestižinėse miesto vietose. Arba tokiu atveju sendaikčių krautuvėlės turėtų būti išskirtinės, mažytės, jaukios, o ne šitaip kaip pas mus - didžiuliai plotai užversti dėvėtomis prekėmis. Manau, kad užsieniečiai apie mūsų miestą gali susidaryti nekokį įvaizdį", - svarstė iš Romos trumpam į Klaipėdą pasisvečiuoti parvykusi ten jau 15 metų gyvenanti Teodora.


Tačiau dėvėtų drabužių verslu užsiimantys verslininkai nesutinka, kad jie darko miesto įvaizdį. Esą koks gyvenimas - toks ir miestas, arba kitaip tariant - kokia paklausa, tokia ir pasiūla.

Priviliojo nuomos kainos

"Kodėl atidarėme dar vieną tinklą miesto centre? Todėl, kad atsirado tam tinkamos sąlygos - dabar patalpų nuomos kaina centre visiškai nesiskiria nuo to, ką mokame kitose miesto vietose, tad nusprendėme pabandyti. Kaip seksis, sunku pasakyti", - kalbėjo prekybos tinklo "Gausa" Klaipėdos padalinio vadovas Mindaugas Grigaitis.

Šis prekybos tinklas Klaipėdoje turi 5 parduotuves, o visoje Lietuvoje 38. Tačiau M. Grigaitis nepatvirtino nuomonės, kad dabar - dėvėtų drabužių parduotuvių aukso amžius. Esą jis jau seniai praėjęs.

ARGUMENTAS. "Parduotuvė yra tvarkinga, negi ją reikia smerkti vien už tai, kad pavadinime yra žodis "dėvėti"?" - nesupranta dėvėtų drabužių parduotuvių savininkai. Sauliaus VENCKAUS nuotr.

 

"Tikrai taip nėra, kad krizė privertė visus rengtis tik dėvėtais drabužiais. Yra tokių žmonių, kuriems iki šiol tai atrodo "neprestižas", ir jie geriau nieko nepirks nei dėvėtą drabužį. Tačiau yra daug klientų, kurie galėtų rengtis brangiausiose parduotuvėse, ir vis tiek pas mus ieško originalių, išskirtinių prekių. Klaipėda iš viso skiriasi iš kitų miestų tuo, kad čia pirmiausia išperkami įdomūs, originalūs drabužiai. Todėl aš nenorėčiau sutikti, kad mūsų parduotuvė darko Klaipėdos centro įvaizdį. Juk parduotuvė tvarkinga, negi ją reikia smerkti vien už tai, kad pavadinime yra žodis "dėvėti"? Yra tokių parduotuvių ir Šiaulių miesto centre, berods ir sostinėje", - pasakojo M. Grigaitis.

Visgi jis neslėpė, kad dar prieš keletą metų patalpas centre nuomojantys verslininkai nenorėjo tokių nuomininkų, tačiau pastaruoju metu daugelis priversti pakeisti savo įsitikinimus.

Įvaizdis nebesvarbus

"Gyvename tik viena mintimi - kad artimiausiu metu iš viso nereikėtų lentomis užkalti prekybos centro langų ir durų", - neslėpė viena iš prekybos centro "Kapitolijus" savininkų.

Nenorinti viešinti pavardės moteris telefonu atviravo, kad situacija pastaruoju metu atrodo beviltiška - antras ir trečias aukštai - tarsi dykynė.

"Šis pastatas turi ne vieną savininką. Kam priklauso pirmas aukštas - negaliu pasakyti, nes savininkai keitėsi. Tačiau visiškai pateisinu jų sprendimą įsileisti dėvėtų drabužių parduotuvę. O ką daryti, jei visi verslininkai bėga iš miesto centro? Po to, kai buvo apmokestintas automobilių stovėjimas - nebeliko pirkėjų, todėl visi ir išsikrausto. Tie, kurie susivilioję nukritusiomis nuomos kainomis pabando įsikurti, deja, ilgai neišsilaiko. O patalpų savininkams reikia mokėti nekilnojamojo turto mokestį - niekas nuo jo neatleidžia", - priežastį, kodėl patalpų savininkams pasidarė nebesvarbus įvaizdis, įvardijo pokalbininkė.

Pasak jos, paskutiniai nuomininkai iš antro ir trečio aukštų pabėgo dar praėjusį rudenį ir iki šiol į jų vietą neatsirado nė vieno norinčio. Nors skelbiama, kad vieno kvadratinio metro nuomos kaina tesiekia 15 litų, esą nesulaukta nė vieno skambučio.

Kiti nesiskundžia

Herkaus Manto gatvėje yra net keletas prekybos centrų. Daugelio jų vadovai taip pat negali džiūgauti, kad rikiuotųsi norinčiųjų nuomotis patalpas eilės, tačiau tikino, jog tikrai nėra taip blogai, kad reikėtų įsileisti dėvėtų drabužių parduotuves.

"Galiu tik patvirtinti, kad miesto centras yra miręs ir čia nėra jokio judėjimo. Ir tai ypač pasijuto, kai buvo apmokestintas automobilių stovėjimas. Suvokdami situaciją mes ieškome kompromisų su nuomininkais, pavyzdžiui, pirmą mėnesį leidžiame pabandyti be nuomos mokesčio. Turime nemažai nuomininkų, kurie veikia jau keletą metų, tačiau neslėpsiu - pabėga ir iš mūsų. Dabar iš pirmo aukšto išsikraustė batų parduotuvė, bet gera vieta ilgai tuščia nebūna", - gana optimistiškai atrodė nusiteikęs bendrovės "Progresyvus verslas", kuriai priklauso "Manto namai", savininkas Orentas Strikaitis.

Kito Herkaus Manto gatvėje esančio prekybos centro "Mega Plaza" valdytojo UAB "Resolution Property Management LT" direktoriaus pavaduotoja Daiva Žvinytė taip pat nesiskundė esama situacija - esą palyginti su dvejų metų senumo situacija, dabar jau galima lengviau atsikvėpti, nes užpildyti net du trečdaliai pastato.


"Pirmame aukšte mes orientuojamės į garsius prekės ženklus, neseniai čia parduotuvę atidarė ir dizainerė Ramunė Piekautaitė. Antrame aukšte turime tik vieną nuomininką, o trečias aukštas išnuomotas įvairias paslaugas teikiantiems verslininkams. Pasigirti didžiuliais pirkėjų srautais tikrai negalime, tačiau nuomininkai sako, kad lankytojai yra kokybiški. Vieno pirkėjo pirkinių krepšelis būna nuo tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų. Pagrindiniai mūsų pirkėjai - turtingi rusai iš Kaliningrado ir prabangiau gyvenantys klaipėdiečiai", - pirkėjų kontingentą įvardijo D. Žvinytė.

Visgi pokalbininkė pripažino, kad pastaruoju metu nuomos kainas teko mažinti kone perpus, o tai akivaizdžiai įrodo, kad miesto centre prekyba dar neatsigauna.

Tuo metu visai kitokiomis nuotaikomis gyvena "Akropolis".

"Mes dabar net nepriimame nežinomų prekės ženklų. Orientuojamės tik į tarptautinius prekės ženklus. Tad kalbėti apie dėvėtų drabužių parduotuvę mūsų prekybos centre tikrai nėra jokių galimybių", - situaciją nupasakojo prekybos centro "Akropolis" valdytojas Ovidijus Zibalis.

Geriau besiverčiančių prekybos centrų atstovai pastebėjo, kad tie patalpų turėtojai, kurie dabar gelbėdamiesi iš situacijos įsileidžia neprestižinius nuomininkus, labai rizikuoja. Esą kartą suklydus reabilituotis ir vėl tapti patraukliais mokiems klientams labai sudėtinga.

"Nuomos kainos centre ženkliai nukrito"

Linas JUOZAITIS, "Oberhaus" Vakarų Lietuvos regiono vadovas

Nuomos kainos miesto centre yra ženkliai pakitusios. Jei prieš keletą metų už kvadratinį metrą nuomininkai per mėnesį mokėdavo 50-60 litų, dabar prašoma nuo 10 iki 25 Lt, priklausomai nuo vietos. Kur kas brangesnės patalpos esančios pirmame aukšte. Prisivilioti nuomininkus į antrą ar trečia aukštą - sudėtinga užduotis. Panašios kainos yra ir kitose miesto vietose, centras jau niekuo nebeišsiskiria. Gal kiek brangiau už patalpų nuomą prašoma pačiame senamiestyje - 5-10 litų brangiau už kvadratinį metrą. Žinoma, kainų lyderis - "Akropolis", tačiau negaliu atsakyti, kokios ten nuomos kainos, nepatvirtintais duomenimis - net kelis kartus brangiau nei miesto centre. Kiek žinau, ten kainos nelabai keitėsi ir krizės metu. Suprantama, jiems pirkėjų srautų nekoreguoja nei lietus, nei sniegas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder