Medžių persodinimas sukėlė įtarimų

Medžių persodinimas sukėlė įtarimų

Savivaldybė lengva ranka švaisto pinigus, skirtus žaliesiems plotams prižiūrėti. Pernai pavasarį kelis tūkstančius litų skyrusi medžių šakoms Liepų gatvėje nugenėti, šiemet tuos medžius jau išrovė ir jų vietoje pasodino naujus.

Toks neūkiškumas papiktino aktyvią klaipėdietę Zitą Daugintytę, prieš keliolika metų aktyviai besireiškusią visuomeninėje veikloje.

"Nebegaliu tylėti, kai matau tokį barbarišką elgesį su medžiais. Pernai jie visas šakas nugenėjo, liko tik kamienai. O juk medis - toks pat gyvas sutvėrimas kaip ir mes. Tik nieko pasakyti negali. Stovi medis, kenčia. Tačiau net ketvirtokas žino, kad medžių lapai valo orą, kuriuo kvėpuojame, sugeria anglies dvideginį ir atiduoda deguonį. Kaip galima taip pjaustyti medžius?" - su ašaromis akyse kalbėjo Z. Daugintytė.

Ją taip pat nustebino trumparegiškas miesto tarnybų požiūris - iš pradžių nugenėti šakas, o galiausiai medžių kamienus išvis išrauti.

"Tai - paprasčiausiai pinigų švaistymas. Jeigu jie planavo tuos medžius išrauti, tai kam tada reikėjo juos genėti?" - piktinosi klaipėdietė.

Savivaldybės Miesto priežiūros poskyrio darbuotoja Jolanta Rimkienė pripažino, kad medžiams iš pradžių buvo nupjautos šakos, o tik paskui jie išrauti.

"Tačiau pernai pavasarį pjaustėme tik nudžiūvusias ligotų medžių šakas. Tikėjomės, kad nugenėti medžiai atsigaus. Deja, šis metodas nepasitvirtino. Todėl pernai rudenį buvo priimtas sprendimas visus medžius išrauti, o vietoje jų sodinti naujus", - teisinosi J. Rimkienė.

Jos teigimu, nugenėti vieno medžio šakas kainuoja apie 90 litų. Senųjų medžių Liepų gatvėje pašalinimas ir naujų pasodinimas kainuos beveik 32 tūkst. litų.

Šiuo metu Liepų gatvėje jau baigiamos pasodinti olandiškos liepos - tokios, kokios jau auga Turgaus ir Tiltų gatvėse.

"Šie medžiai pritaikyti augti mieste. Jie neužauga aukšti, šakos neišsikeroja, todėl jų nereikia genėti, kad neužstotų apšvietimo. Olandiškos liepos jau paruoštos sodinimui, jos vieną žiemą pas mus jau peržiemojo ir čia jaučiasi puikiai", - aiškino bendrovės "Klaipėdos želdiniai" direktorius Gediminas Valašinas.

Nupjauti liepas, kurioms maždaug 60 metų, miesto savivaldybės administracija nusprendė gavusi Klaipėdos universiteto Botanikos sodo ekspertų išvadas. Mokslininkų teigimu, senosios liepos buvo paveiktos puvinio, grybelinių ligų ir kėlė pavojų žmonėms, nes galėjo bet kada nuvirsti. Be to, dėl visokių pažeidimų kai kurios jų atrodė neestetiškai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder