Medžiotojai paruošė atsaką Klaipėdos savivaldybei

Medžiotojai paruošė atsaką Klaipėdos savivaldybei

Šeštadienį medžiotojų ir žvejų klubas „Neringa“ pasikvietė į medžioklę, pasak jų, sanitarinį valymą, žurnalistus. Tuo norėta įrodyti, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos pateikta informacija televizijoje neatitinka tikrovės ir primena barono Miunchauzeno pasakojimus apie medžioklę.

Netiesa, kad alkani šernai knisa pakeles todėl, kad medžiotojai jų nešeria. „Pagal taisykles mes neprivalome šerti šernų, bet šeriame todėl, kad jie būtų mums medžioklei skirtame plote“, - sakė klubo pirmininkas Mečislovas Gvezdauskas, medžiojantis jau 32 metus, o klubui vadovaujantis jau 26 metus. Lietuvos medžioklės taisyklėse sakoma, kad galima vilioti šernus masalu, bet neprivaloma. Masalas - tai grūdai, šakniavaisiai, duona ir kt., bet ne maisto atliekos. Nors šernai ypač mėgsta žuvį, ja šerti juos griežtai draudžiama.

Mečislovas Gvezdauskas

Kad tokia problema yra, patvirtino ir medžiotojų vadas – visos pakelės, želdiniai išknisti. „Šernai knisa ne todėl, kad neturi maisto, bet todėl, kad jų prigimtis tokia – knisti, tokia genetika. Jie ieško deserto – kirminėlių, šaknelių. Jie ne iš bado knisa želdinius ir Nidoje, ir Juodkrantėje, ir prie Nemirsetos poligono, ir į Palangą eina. Kad jie knisa ir Giruliuose, žinoma, blogai, problemą reikia kažkaip spręsti, mes tai puikiai suprantame“, - sakė M. Gvezdauskas.

Klubas „Neringa“ pajūryje turi įrengęs net keturias šeryklas. Medžiotojų niekas neparemia, o grūdų tona kainuoja 650 Lt. Vien tik šiemet miške už Girulių šernams jau sušertos 4 tonos grūdų. O medžioklės plotų daug. Neskaitant šio, esančio ties Klaipėdos miesto riba, kuris nėra didelis ir tarsi pagalbinis, klubas Švėkšnoje turi du triskart didesnius plotus.

Vienoje šerykloje radome nepaliestus prieš tris dienas išbertus grūdus, o aplinkui buvo matyti knisimo žymės. Kadangi netoli Labrenciškių yra didžiuliai plotai kviečių, šernams sąlygos čia tiesiog idealios.

Kitas dalykas, medžiotojai negali įžengti į Klaipėdos miesto ribas, ir maždaug 1000 ha plote jie negali medžioti. To daryti neleidžia ne Klaipėdos savivaldybė, o Lietuvos įstatymai. Taigi jie medžioja jau Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje. Jų medžioklės ploto ribos yra patvirtintos rajono savivaldybėje Gargžduose. Šis klubas yra arčiausiai Klaipėdos, todėl šio miesto savivaldybės atstovai ir reiškia pretenzijas jo medžiotojams.

Šeštadienį stebėjome keturis varymus, kuriuose dalyvavo 16 medžiotojų. Per pirmąjį medžiotojai persekiojo kelis šernus, bet visi jie nubėgo į Klaipėdos miesto teritoriją, ir, pasak klubo pirmininko, juokėsi iš medžiotojų. Pastarieji juokavo, kad jų pastangos nuėjo veltui, nes suvarė visus šernus į pono Dūdos valdas. Per 4 varymus buvo nušauta tik viena lapė, šuo pagavo du usūrinius šunis. Per tris varymus šernų neaptikta.

M. Gvezdauskas sakė, jog jie ketina kreiptis į Klaipėdos miesto savivaldybę, kad ji suderintų su aplinkosaugininkais ir leistų bent išvalyti Klaipėdos miškus, į kuriuos „Neringos“ klubo medžiotojai dabar neturi teisės įžengti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder