Lietuvininkų aikštėje pasigesta lietuvybės

Lietuvininkų aikštėje pasigesta lietuvybės

Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai ir miesto vicemeras Vytautas Čepas savaitgalį pasitiko įnirtingai besidarbuodami - penktadienį jie surengė reidą miesto centre. Tikrinta, kaip viešieji užrašai atitinka Valstybinės kalbos įstatymo reikalavimus, kaip laikomasi reklamos taisyklių, pro akis neprasprūdo ir automobilių statymo tvarkos pažeidėjai.

Viešosios tvarkos specialistai pirmiausia patikrino kiemus Sportininkų bei Danės gatvėse. Gyvenamųjų namų kiemuose nemažai automobilių stovėjo ant žaliosios vejos plotų, todėl jų šeimininkai už valytuvų jau ras užkištus įspėjimus apie jų padarytą administracinį teisės pažeidimą ir laukiančią baudą nuo 100 iki 300 litų.

Vėliau patraukta apžiūrėti miesto centrą puošiančių iškabų ir reklamų. Įtariamai nelegaliai kabančios reklamos fiksuotos fotoaparatu, vėliau bus aiškinamasi, ar joms gautas leidimas, o jei ne, imamasi atitinkamų priemonių. Tokių reklamų netrūko Herkaus Manto gatvėje, Lietuvininkų aikštėje, Herkaus Manto ir J. Janonio gatvių sankryžoje, kur įsikūręs vadinamųjų kebabinių kampelis, pačioje J. Janonio gatvėje. Nelegalios reklamos plakatų pavidalu taip pat puošė daugelį pastatų bei tvorų.

Pagal vasario mėnesį įsigaliojusias naujas Statinių priežiūros taisykles, nuo šiol už nelegalias reklamas bus galima bausti ne tik reklamos kabintojus, bet ir pastato savininkus.

V. Čepas ir Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė negalėjo atsistebėti, jog miesto centre dauguma įsikūrusių parduotuvių, kavinių ar kitokių įstaigų savo iškabose nepasivargina lietuviškai parašyti net tai, kokias paslaugas teikia.

"Kas čia? Manikiūro kabinetas?" - ironiškai klausė V. Čepas, skaitydamas centre itin išpopuliarėjusių kavinukių angliškus pavadinimus. Labiausiai specialistus nustebino situacija Lietuvininkų aikštėje. Čia įsikūrusios įstaigos vieningai vengė gimtąja lietuvių kalba pasakyti, ką parduoda ar kokias paslaugas teikia. Visų iškabas puošė tik prekės ženklai.

"Tai Lietuvininkų aikštė, turinti tokį gražų simbolinį pavadinimą. Čia stovi didžio lietuvio Martyno Mažvydo paminklas. Kaip žmonės gali būti taip apsileidę, kad savo gimtąja kalba nesugebėtų parašyti žodžio "parduotuvė", "moteriški drabužiai", "kavinė" ar panašiai"? - stebėjosi V. Čepas.

Panaši situacija - ir kitur. Pavyzdžiui, J. Janonio gatvėje įsikūręs viešbutis nepasivargino ne tik lietuviškai, bet ir jokia kitokia kalba nurodyti, jog teikia svečių apnakvyndinimo paslaugas.

Pasak K. Vintilaitės, šis reidas buvo skirtas tam, kad būtų susidarytas bendras vaizdas, mat ši sritis mieste buvo ilgai nekontroliuojama. Žadama, jog nelegalios reklamos savininkai sulauks sankcijų, mat viskas buvo fiksuojama, bus peržiūrėti dokumentai.

Dėl nelietuviškų užrašų bus elgiamasi kitaip. Bus siunčiamas raštiškas užklausimas Valstybinei lietuvių kalbos inspekcijai, kokios yra tikslios taisyklės ir ar galima nubausti pamiršusius lietuvių kalbą verslininkus. Gavus atsakymą bus rengiami papildomi reidai ir pažeidėjai jau bus baudžiami pagal visus galiojančius įstatymus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder