Lapai šiukšlių konteineriuose kvepia baudomis

Lapai šiukšlių konteineriuose kvepia baudomis

Rudeninius lapus į šiukšlių konteinerius metantys kiemsargiai gali sulaukti ne tik įspėjimo, bet ir tūkstantinių baudų.

Šios savaitės pradžioje daugiabučių namų ūkį administruojančios bendrovės bei švietimo įstaigos turėtų sulaukti iš valdininkų priminimo, kad į šiukšlių konteinerius negalima mesti rudeninių lapų. O jei ir toliau ši taisyklė bus ignoruojama, savaitės pabaigoje jau žadama neklaužadoms skirti baudas.

"Nuo įspėjimo iki 2 tūkstančių litų", - tokios baudos, pasak savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Rasos Povilanskienės, gali sulaukti taisyklių nepaisantys gyventojai.

Nors tokios taisyklės galioja ne pirmi metai - nuo 2008-ųjų, kai buvo įvesta rinkliava, vis atsiranda tokių, kurie tvarkos nepaiso. Šitaip besielgiantys žmonės rizikuoja, kad vežėjai iš viso neišveš jų šiukšlių, mat vežėjams, kurie į sąvartyną kartu su šiukšlėmis atveža ir žaliųjų atliekų, taikomos sankcijos.

Pasak Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) kokybės inspektoriaus Gedimino Sendriaus, sąvartynuose kontrolė dabar yra labai griežta.

"Suprantama, kad vežėjai pradeda vengti vežti į sąvartyną tokius konteinerius, kuriuose prikrauta ir lapų. Esame sulaukę ne vieno skambučio, kai individualių namų gyventojai skambina ir pyksta, kad jų konteinerio niekas neišveža. Tik kai pripažįsta, jog jame prigrūsta ir lapų, supranta, kur šuo pakastas", - pasakojo G. Sendrius.

KRATC atstovas priminė, kad individualių namų gyventojai, nenorintys rudeninių lapų panaudoti kompostui, gali juos sukišti į šiukšlių maišus ir pastatyti šalia konteinerio - jie išvežami kartą per savaitę.

Lygiai taip pat turėtų elgtis ir daugiabučių namų kiemus valantys kiemsargiai.

"Taip pat namų valdos turi galimybę nemokamai užsisakyti specialų konteinerį. Į jį galima krauti lapus, šakas. Tokie konteineriai išgabenami kartą per savaitę. Yra namų valdų, kurios tokia paslauga mielai naudojasi, dabar yra užsakyta 160 tokių konteinerių, tačiau nemažai dar yra ir tokių, kurie nieko nepaiso ir meta lapus tiesiog į šiukšlių konteinerius", - pasakojo M. Sendrius.

R. Povilanskienė svarstė, kad daug kas priklauso nuo to, kokią informaciją kiemų tvarkytojai gauna iš namų ūkį administruojančių bendrovių. Nors taisyklės visiems vienodos, vieni jų paiso, o kiti apsimeta nieko nežinantys.

"Miesto tvarkymo skyrius dar kartą informuos namų valdas, o mūsų skyrius - švietimo įstaigas. Pastebime, kad prie mokyklų stovintys konteineriai kelia mažiau bėdų, tuo metu prie darželių dažnai būna prigrūsti ir žaliųjų atliekų. Jei ir kitą savaitę konteineriuose bus lapų, savivaldybė pradės taikyti baudas", - žadėjo R. Povilanskienė.

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, į mišrių atliekų sąvartynus gali patekti ne daugiau 10 proc. žaliųjų atliekų, o šiuo metu Lietuvoje šis skaičius siekia 15-50 proc.

Jau nekalbant apie tai, kad žaliosios atliekos sąvartynuose pūna ir išsiskiria metano dujos, taigi teršiama aplinka, gyventojai pamiršta, jog rudeniniai lapai gali būti puiki organinė trąša, tik juos reikia išmesti tinkamai.

"Atliekos turi būti tvarkomos jų susidarymo vietoje. Jei gyventojai būtų įpratę rūšiuoti atliekas, tokių problemų nekiltų", - pastebėjo KRATC atstovas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder