Laisvas plaukiojimas mariomis - vis dar miražas

Laisvas plaukiojimas mariomis - vis dar miražas

Nepaisant tiek Lietuvos, tiek Kaliningrado srities buriuotojų norų ir politinių deklaracijų, Lietuvos ir Rusijos sienos kirtimas Kuršių mariose vis dar tebėra miglotas, nors pernai jau vyko bandomieji plaukimai. Kaliningradiečiai dabar žada pasienio postą Rybačyje atidaryti šiemet gegužę.

Antradienį Lietuvos delegacija, kurioje buvo ir buriuotojai, lankėsi Kaliningrade, susitiko su miesto merijos, srities vadovybės atstovais bei to krašto buriuotojais ir aptarė sienos kirtimo Kuršių mariose problemas.

Vienas iš delegatų, Lietuvos buriuotojų sąjungos narys nidiškis Arūnas Burkšas sakė, kad Rybačyje (Rasytė) šiuo metu dar nieko nėra padaryta, nors kaliningradiečiai čia ketina įgyvendinti grandiozinį projektą - įrengti mariną su daugybe namelių, kitaip sakant, uostą su visa infrastruktūra. Jau yra surasta ir privati kompanija, investuosianti į šį projektą. Procesas užtruko todėl, kad projektavimo sąlygos buvo suderintos ne pernai rugsėjį, kaip planuota, o tik gruodžio pabaigoje, todėl fiziškai nespėjama atlikti visų darbų.

Patys rusai stebėjosi, iš kur atsirado pranešimai žiniasklaidoje, kad pasieniečių postas Rybačyje bus atidarytas jau šiemet balandžio 2 d. Nors, pasak A. Burkšo, prie pirso pastatyti pasieniečių ir muitininkų trobelę nėra sudėtingas dalykas, galima apsieiti su maždaug 20 tūkst. Lt kainuojančiu jūriniu konteineriu. Kaliningradiečiai žadėjo dėti visas pastangas. Anot jų, postas turėtų būti atidarytas jei ne šiemet gegužės 9 d., tai gegužės 28 d.

Visgi A. Burkšas mano, kad šiemet dar nebus galimybės tiek rusams, tiek lietuviams buriuotojams laisvai plaukioti Kuršių mariomis, nes dar yra daugybė neišspręstų ir nesuderintų dalykų. Tačiau tiek vienos, tiek kitos šalies buriuotojai, matyt, vis dėlto kaip ir pernai organizuos kokius nors bandomuosius plaukimus. Mūsų šalies buriuotojai inicijuos susitikimą su Lietuvos pasieniečiais, kad šie, išsiaiškinę su kolegomis rusais, informuotų, kokia vis dėlto bus sienos kirtimo tvarka.

Pasak A. Burkšo, reikalai, nors ir labai lėtai, tačiau vis dėlto stumiasi į priekį. Šiemet kaliningradiečiai žada demarkuoti savo sieną Kuršių mariose, pastatyti visus ženklus.

Didelis laimėjimas, kad pernai Rusijos dūma pakeitė nuo 1936 metų galiojusią nuostatą, kad į Rusijos vandenis negali įplaukti laivai, plaukiojantys su kitų šalių vėliavomis. Dabar Lietuvos laivams - ir ne tik krovininiams, bet ir jachtoms bei sportiniams laivams, jau leidžiama įplaukti. Tačiau ta naujoji tvarka turi dar daugybę įvairių klaustukų, reikalaujančių ilgų derinimo procesų. Atrodo, kad keleiviniams Lietuvos laivams pagal dabartinius pakeitimus į Rusijos vandenis nebus galima įplaukti. Naują tvarką dar turi "prisijaukinti" ir patys kaliningradiečiai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder