Laiško kelionė 15 tūkstančių nekainuos

Laiško kelionė 15 tūkstančių nekainuos

Klaipėdos miesto 760 metų jubiliejaus proga iš Vokietijos žadama atgabenti seniausią žinomą dokumentą, kuriame galima pamatyti Klaipėdos antspaudą. Iš pradžių kalbėta, kad šios istorinės vertybės kelionė į Lietuvą kainuos apie 15 tūkstančių litų, tačiau aiškėja, kad viskam pakaks mažesnės sumos.

Į miesto jubiliejų norimas atvežti laiškas datuojamas 1446 metais ir yra seniausias žinomas dokumentas, kuriame yra išlikęs Klaipėdos miesto antspaudas su herbu.

Anot Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio, sutartys dėl šio eksponato pargabenimo iš Vokietijos jau sudarytos. Archyvas Liubeko mieste vertybę Klaipėdai skolina nemokamai, kainuos tik jos parvežimas.

"Situacija normali, viskas užvesta, sudarytos sutartys, mus užtikrino, kad lėšų gausim", - apie idėjos įgyvendinimo finansavimą sakė J. Genys.

Pasak jo, suprantama, kad finansinė situacija yra nelengva, visuomenėje - daug socialinių problemų, tačiau toks dokumentas yra labai vertingas. Muziejaus vadovo skaičiavimu, susumavus įvairias išlaidas, šios idėjos įgyvendinimas atsieis apie 9,5 tūkst. litų.

"Pradžioje ieškojome kompanijų, kurios galėtų pargabenti dokumentą, tai kelių kompanijų kainos siekė 35 tūkstančius litų be PVM. Dabar apskaičiuota, kad kainuos daugiau nei 9 tūkstančius litų, dar prisidės du -trys šimtai litų už draudimą. Kas kalba apie didesnes sumas - penkiolika, dvidešimt ar daugiau tūkstančių, turbūt patys nederino nieko ir nežino", - kalbėjo J. Genys.

Jo teigimu, dabartinės sumos dalį sudaro išlaidos specialiai transporto priemonei - ji turi būti pritaikyta kultūrinių vertybių gabenimui, o Lietuvoje tokia tėra viena, priklausanti Nacionaliniam Lietuvos muziejui Valdovų rūmams.

Anot pokalbininko, skeptikų, kurie abejoja užmojo miesto jubiliejaus proga eksponuoti šį dokumentą reikalingumu ar vertingumu, neperauklėsi.

"Žinoma, galima nieko nevežti. Kam to reikia? Tuomet ir į Luvrą kam žmonės važiuoja į neįkainojamus paveikslus žiūrėti, kokia to vertė?" - ironiškai klausė muziejininkas.

Šiuos metus Klaipėdos miesto savivaldybės taryba paskelbė Klaipėdos vėliavos ir herbo metais, tad ir Jūros šventės metu, akcentuojant istorinės sukakties paminėjimą, siekiama suaktyvinti domėjimąsi istorija per svarbiausius miesto simbolius - vėliavą ir herbą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder