Kurhauzo pamatų likučiai turi būti paimti valstybės nuosavybėn

Kurhauzo pamatų likučiai turi būti paimti valstybės nuosavybėn

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs apeliacinius skundus dėl netinkamai laikomos Kurhauzo dalies paėmimo valstybės nuosavybėn, atlyginimo priteisimo ir žalos atlyginimo, penktadienį pakeitė Palangos apylinkės teismo sprendimą ir nutarė išlikusią medinę pastato dalį perduoti valstybės žinion. Valstybė paimamo turto bendraturčiams turi atlyginti 10 139,6 eurų  sumą, valstybei turi būti atlyginta kultūros vertybei dėl aplaidumo bei nepriežiūros padaryta 29 175, 8 eurų žala. 

Teisėjų kolegijos vertinimu, Kurhauzo dalies, dėl kurios kilo ginčas, bendraturčiai ir po daugkartinių nurodymų nevykdė įstatymų ir kitų teisės normų reikalavimų tinkamai laikyti ir prižiūrėti jiems nuosavybės teise priklausančią kultūros vertybę, turinčią visuomenei didelę istorinę, kultūrinę vertę. Tinkamai neprižiūrima medinė Kurhauzo dalis, nepašalinus atsiradusių defektų ir neatlikus būtinų veiksmų statiniui apsaugoti, visiškai sunyko. Paimti neprižiūrimą turtą valstybės nuosavybėn teismo prašė Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

“Siekiant išsaugoti Lietuvos kultūros ir istorijos paveldo objektą ateinančioms kartoms, atsakovams priklausanti Kurhauzo dalis turi būti perduota valstybės nuosavybėn. Teisėjų kolegijos sprendimu, nagrinėjamu atveju egzistuoja visos teisės aktuose numatytos sąlygos, kad ieškovo reikalavimas būtų tenkintas“, - sakė Raimonda Andrulienė, Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos, nagrinėjusios bylą, pirmininkė.

Teismas taip pat konstatavo, kad dėl nerūpestingo ir neatidaus elgesio su saugotinu valstybės objektu sunykus medinei Kurhauzo daliai ir likus tik pamatams, pastato dalies vertė stipriai sumažėjo.  Valstybės nuosavybėn paimami tik išlikę kultūros vertybės dalies fragmentai, kurių vertė - 10 139,6 eurų. Ši suma turi būti atlyginta bendraturčiams proporcingai jų turimoms nuosavybės dalims.  

Taip pat nustatyta, kad dėl pastato dalies bendraturčių  neveikimo, jiems nevykdant įstatymais ir kitais norminiais aktais nustatytų pareigų bei privalomų paliepimų, padidėjo išlaidos, būtinos šiam objektui konservuoti ir atstatyti. Teismas solidariai atsakovams priteisė 29 175, 8 eurų kultūros vertybei padarytos žalos atlyginimą. Kolegija nurodė, kad priteisti ir išieškoti iš atsakovų pinigai, kaip Kurhauzui padarytos žalos atlyginimas, turi būti panaudoti būtent Kurhauzo dalies užkonservavimui, restauravimui ir atstatymui.

Primename, kad Palangos miesto apylinkės teismas praėjusių metų rugsėjo 26 d. sprendimu ieškinį dėl Kurhauzo dalies paėmimo valstybės nuosavybėn ir atlyginimo už paimamą turtą, taip pat dėl turtui padarytos žalos atlyginimo atmetė.

Klaipėdos apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder