KNNP tvarkymo planas nepatvirtintas dėl pažeidimo

KNNP tvarkymo planas nepatvirtintas dėl pažeidimo

Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planas dar nepatvirtintas dėl procedūrinio pažeidimo - nesuderinimo Neringos savivaldybėje, tačiau tai įvykdžius, trečiadienį Vyriausybė jau galėtų jį svarstyti, teigia Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė.

"Procesas eina į pabaigą. Neringos savivaldybė pažadėjo pirmadienį suderinti tvarkymo planą. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija yra patikrinusi tvarkymo plano sprendinius, pažeidimų teisės aktams nėra nustatyta, išskyrus vienintelį procedūrinį pažeidimą - nesuderinimą savivaldybės. Jeigu pirmadienį savivaldybė atsiųs derinimus, tai inspekcija galės iki trečiadienio išduoti patikrinimo aktą su teigiama išvada, ir trečiadienio Vyriausybės posėdyje eitų tvarkymo planas tikrinimui", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė ji.

L. Nalivaikienės teigimu, tam, kad būtų nustatyta, kuriuos nelegaliai pastatytus Preilos botelius griauti, o kuriuos - palikti, buvo sudaryta speciali darbo grupė, siūlanti sudaryti taikos sutartis.

"Vyriausybė pasitarime priėmė sprendimus ir buvo pakankamai aiškiai pakomentuota, kokiais atvejais siūloma sudaryti taikos sutartis, o kuriais atvejais - ne. Bendras principas buvo nustatytas toks, kad pagal dabar galiojantį specialųjį Kuršių nerijos planą, jeigu dabar pagal jį nėra galimybės ten statyti jokių statinių, tai ir naujajame tvarkymo plane tokios galimybės neturėtų atsirasti. Tose vietose, kur statyba buvo galima, bet neatitiko kraštovaizdžio ar urbanistinių struktūrų, tai suteikti galimybę per taikos sutartis vis dėlto persitvarkyti statymus, rekonstruoti ir pritaikyti būtent tai teritorijai", - teigė ji, pabrėždama, jog taikos sutartis galima tik tada, kai esama visų suinteresuotų šalių bendro sutarimo ir ją patvirtina teismas.

L. Nalivaikienė taip pat sakė, jog jau yra atsiųstas preliminarus taikos sutarties projektas, jo pastabos, tačiau ji asmeniškai jam dar nepritartų.

"Mano vertinimu, taikos sutartis dar neypatingai gerai paruošta. Labai daug ką lems ir priedai - programa, numatomi sprendiniai detaliajame plane, kiek tos teritorijos bus skirta visuomenės poreikiams, ypač žvejams. Jeigu taikos sutartis atitiks naujojo tvarkymo plano viziją, inspekcija ją pasirašys ir pateiks būtent Aukščiausiajam Teismui tvirtinimui", - teigė ji.

ELTA primena, jog Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės Rūtos Baškytės teigimu, tikimasi, kad šiuo parko tvarkymo planu statybos Kuršių nerijoje bus labai aiškiai sureglamentuotos, o dabar dėl to kyla nemažai problemų.

"Tvarkymo planas nėra tapatus botelių planui. Nežinau, kodėl reikia šitaip sureikšminti, kad problema yra, bet pirmiausia reikia priimti dokumentą. (...) Kita vertus, šito dokumento rengimas, lygiai taip pat kaip ir teisės aktų, jokiu būdu nesiejamas su vienų ar kitų statybų įteisinimu", - gegužės 16 d. pabrėžė ji.

R. Baškytės teigimu, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad parko tvarkymo planas nėra detalus, todėl dėl Preilos botelių bus svarstoma atskirai, labiau įsigilinus į situaciją.

"Tvarkymo planas nėra detalusis planas. Mes tiesiog neturime galimybių išnagrinėti absoliučiai visas situacijas. (...) Dėl jų (Preilos botelių - ELTA) lygiai taip pat turi būti priimtas sprendimas. Galbūt bus nuspręsta ar vieną, ar du, tris ar penkis nugriauti - aš negaliu pasakyti. Mes nedarome detaliojo plano", - teigė ji.

R. Baškytės teigimu, Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planas, kuris turėjo būti baigtas jau kovo 31 d., labai aiškiai parodo, kaip susikertantys interesai gali vilkinti sprendimų priėmimo procesą.

"Šitas dokumentas parodo, kiek yra visokių interesų saugomose teritorijose. Ir ypač ten, kada įsiveliama į teisminius procesus ir paskui nesugebame nei nuo jų atsiriboti, nei pasiūlyti tinkamo sprendimo", - sakė ji.

Neringos savivaldybės meras Antanas Vinkus palankiai vertina parko tvarkymo planą. Jo teigimu, jis regione turėtų užtikrinti ramybę.

"Tvarkymo planas - toks planas, kuris numato, kaip sutvarkyti Neringoje tuos esamus skaudulius, kaip įvesti tvarką, kaip nuimti žmonėms psichologines įtampas, leisti normaliai gyventi ir dirbti. (...) Neringos savivaldybė pritaria tvirtai taikos sutarčiai", - sakė A. Vinkus.

Primename, kad Arvydo Sabonio bendrovės "Sabonio klubas ir partneriai" Preiloje pastatyti boteliai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo buvo pripažinti neteisėtais (prieštaraujančiais Kuršių nerijos nacionalinio planavimo schemai), todėl įmonė buvo įpareigota juos nugriauti. Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis pareiškė, kad minėtuosius pastatus ketinama įtraukti į naują Kuršių nerijos nacionalinio parko planą, kuris turėjo būti pristatytas kovo 31 d., o dėl botelių gali būti siūlomi taikos susitarimai, kurie turėtų būti patvirtinti teisme.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder