Klaipėdos rajono vadovams pareikštas nepasitikėjimas

Klaipėdos rajono vadovams pareikštas nepasitikėjimas

Klaipėdos rajono meras Sigitas Karbauskas ir jo pavaduotojas Egidijus Skarbalius dar šį mėnesį gali netekti savo kėdžių. Rajono savivaldybės Tarybos opozicija - 14 Tarybos narių - pareiškė nepasitikėjimą rajono vadovais ir visa dabartine valdančiąja dauguma.

Opozicija pareikalavo per dvi savaites sušaukti neeilinį Tarybos posėdį, kuriame būtų svarstomas nepasitikėjimo rajono vadovais klausimas. Pareiškus nepasitikėjimą meru ir jo pavaduotoju, siūloma atleisti juos iš darbo prieš terminą sumokant kiekvienam dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio išmokas ir kompensacijas už nepanaudotas atostogas.

Kaltina arogancija

Trapi valdančioji rajono Tarybos dauguma, kurią sudarė 14 narių iš 27, tapo mažuma, kai iš jos gretų prieš kurį laiką į opozicijos stovyklą pasitraukė vienas Tarybos narys.

Tvarkiečiai, liberalcentristai ir žemaičiai, sudarę koaliciją per šių metų savivaldos rinkimus, dabar Taryboje turi 13 balsų, o konservatoriai, socialdemokratai ir Nepriklausoma frakcija, sudaranti Tarybos opoziciją - 14 balsų.

Nepasitikėjimą rajono vadovais pareiškę Tarybos nariai teigia siekiantys atstatyti normalią bei dalykišką darbinę aplinką rajono savivaldybės administracijoje, seniūnijose, savivaldybei pavaldžiose įstaigose ir organizacijose, kad darbuotojai esą būtų vertinami ne pagal jų pažiūras, o pagal dalykinę kompetenciją ir individualias asmenines savybes.

Sutapimas tai ar ne, bet nuo balandžio mėnesio, kuomet darbo ėmėsi naujoji rajono valdžia, darbą savivaldybės administracijoje paliko trys skyrių vadovai bei du seniūnai.

Nepasitikėjimą rajono vadovais pareiškę Tarybos nariai taip pat savo pareiškime pabrėžė siekiantys, kad rajono savivaldybėje būtų atstatytas įstatymo viršenybės prieš asmenines arogantiškas ambicijas principas ir aukšti politinės kultūros bei etikos standartai.

Mažuma valdyti negali

Anot rajono Tarybos opozicijos atstovų, dviprasmiška politinė situacija, kuomet rajoną valdo Tarybos mažuma, užsitęsė pernelyg ilgai vien dėl to, kad ryžtingų veiksmų imtis sutrukdė vasaros atostogų metas.

"Opozicijai priklauso 14 Tarybos narių iš 27, o valdančiajai daugumai -  tik 13. Manau, šie skaičiai verčia daryti loginę išvadą, kad dabartinė rajono valdžia jau senokai  yra praradusi Tarybos daugumos pasitikėjimą.

Kartu reikia pažymėti, jog Vietos savivaldos įstatymas nenumato mažumos valdymo. Šiame įstatyme pasakyta, kad Tarybos dauguma renka merą, skiria mero pavaduoją ar pavaduotojus bei kitus politinio pasitikėjimo pareigūnus. Pareikšdami nepasitikėjimą dabartiniais vadovais, mes tik vykdome įstatymo reikalavimus, siekdami prisiimti atsakomybę už rajono valdymą ir priimamus sprendimus. O atsakomybė prisiimama tik suformavus tarybos pasitikėjimą turinčių pareigūnų korpusą", - teigė Klaipėdos rajono socialdemokratų partijos pirmininkas Vaclovas Dačkauskas, rajono meru dirbęs aštuonerius metus.

Jis neslėpė, jog naujoji Tarybos dauguma yra pasirengusi perimti rajono valdymą.

"Absoliuti dauguma naujosios pozicijos Tarybos narių turi ne tik ilgametę darbo savivaldybės Taryboje bei administracijoje patirtį, bet ir vadybinę, taip pat  gyvenimišką patirtį bei išmintį. Mes esame pasirengę pradėti dirbti, o ne stebėti ir stebėtis, kaip kiti dirba", - sakė V. Dačkauskas.

Prarasti kėdės nebijo

Klaipėdos rajono meras S. Karbauskas teigė opozicijos pareiškimą apie pareikštą nepasitikėjimą juo ir vicemeru E. Skarbaliumu priėmęs ramiai.

"Taip, sušauksiu neeilinį rajono savivaldybės Tarybos posėdį per dvi savaites, nes to reikalauja įstatymas. Dėl savęs aš mažiausiai pergyvenu, mero kėdės man tikrai negaila. Man labiausiai gaila tų jaunų, darbščių vyrų: administracijos direktoriaus, jo pavaduotojų, visos komandos ir jų idėjų, kito požiūrio į savivaldą. Į opozicijos pareiškimą reagavau ramiai, nei vienas raumenėlis nesuvirpėjo nei dabar, nei anksčiau. Opozicijos dauguma irgi menka, skiriamės tik vienu balsu. Kad jie turėtų 18 balsų - būtų kita kalba", - sakė S. Karbauskas.

Jis svarstė, kodėl opozicija jį kaltina arogancija. "Gal dėl tų regalijų? Bet juk tai buvo ne mano sumanymas ir ne man, kaip asmeniui, tos regalijos buvo skirtos", - svarstė meras.

S.  Karbauskui per rugpjūčio mėnesį vykusį Gargždų miesto gimtadienį buvo iškilmingai įteiktos rajono mero regalijos, pagamintos rėmėjų lėšomis.  Iki šiol rajono vadovai tokių regalijų neturėjo.

Politinė įtampa, tvyrojusi rajone nuo pat savivaldos rinkimų, pagaliau sprogo. Jei šį mėnesį vyksiančiame neeiliniame Tarybos posėdyje bus pareikštas nepasitikėjimas rajono vadovais, bus renkamas naujas meras, skiriamas vicemeras ir perimamas rajono valdymas.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder