Klaipėdos aplinkosaugininkai - Seimo nemalonėje

Klaipėdos aplinkosaugininkai - Seimo nemalonėje

Seimo Antikorupcijos komisijos narių neįtikino aplinkosaugininkų paaiškinimai, kad jie laiku ir tinkamai reaguoja į kelintus metus iš eilės po kelis kartus per metus pasikartojančius Šyšos upės teršimo gamybinėmis nuotekomis atvejus.

Todėl parlamentarai žada inicijuoti nuodugnų Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) ir jam pavaldžios Šilutės rajono aplinkos apsaugos agentūros pareigūnų veiklos tyrimą. Neatmetama, kad Seimo komisija dėl to kreipsis ir į prokuratūrą.

Šį pirmadienį Šilutės rajono savivaldybėje Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupė surengė išvažiuojamąjį posėdį dėl galimai nepakankamos Šyšos upės taršos kontrolės. Posėdyje taip pat dalyvavo Aplinkos ministerijos, KRAAD atstovai, Šilutės rajono savivaldybės vadovai, keli Tarybos nariai ir visa iniciatyvinė grupė Šyšos upei ginti.

Jau tapo įprasta, kad ekologinės nelaimės Šyšos upėje kyla savaitgaliais, ir pirmi pavojaus varpais ima skambinti ne aplinkos apsaugos pareigūnai, – mat, jie savaitgaliais ilsisi ir sode kepa šašlykus, – bet Šilutės gyventojai. Todėl ir tokie incidentai dažnai pradedami tirti pavėluotai.

Geriausias pavyzdys – šių metų Joninių šventinis savaitgalis, kai Šyšos upėje tūkstančiais dvėsė žuvys. Nors ir tąkart šilutiškiai pirštais rodė į bioetanolio įmonę, tačiau tos ekologinės nelaimės kaltininko aplinkosaugininkai taip ir nesugebėjo išaiškinti.

Vienintelis atvejis, kai aplinkosaugininkai į gyventojų pavojaus pranešimą sureagavo gana greitai – šio rugsėjo incidentas, kai teršalai iš “Biofuture” bendrovės kelias dienas tekėjo į Šyšą kartu su bioetanolio gamybos įrenginiams aušinti naudojamu upės vandeniu.

Nuo 2006 metų KRAAD užfiksavo iš viso 8 atvejus, kai iš AB “Biofuture” į Šyšos upę pateko teršalų. Tačiau taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą, be kurio įmonė negalėtų vykdyti veiklos, KRAAD jai vis toliau pratęsia.

Todėl vietos gyventojams ir rajono vadovams jau kuris laikas neduoda ramybės įtarimai, kad tarp Šilutės pramonės įmonių ir aplinkosaugininkų gali būti neteisėtų susitarimų.

Tokių pat įtarimų genami šį pirmadienį į Šilutę ir atvyko Seimo Antikorupcijos komisijos nariai.

KRAAD direktorius Andrius Kairys aiškino, kad “Biofuture” įmonei jau duotas nurodymas iki šių metų galo parengti su Šilutės r. savivaldybe ir KRAAD suderintą planą su konkrečiomis priemonėmis, kaip šioje įmonėje bus pereinama prie uždaros gamybos įrenginių aušinimo sistemos, kad technologinio proseco aušinimui daugiau nereikėtų naudoti Šyšos upės ir požeminio vandens. Šiame plane turės būti nurodyti konkretūs numatytų priemonių įvykdymo terminai, finansavimo šaltiniai ir už šių priemonių įgyvendinimą atsakingi darbuotojai.

Iki metų galo bioetanolio įmonė taip pat turės ant abiejų įrenginių aušinimui naudojamo Šyšos upės vandens išleidėjų įrengti automatinius vandens mėginių semtuvus, kurie nuolat kaups ir tirs vandens mėginius, kol įmonėje bus įdiegta uždara gamybos įrenginių aušinimo sistema.

Per tą patį laiką “Biofuture” turės pertvarkyti ir savo paviršinio vandens nuotekų šalinimo sistemą taip, kad visas paviršinis vanduo būtų nukreiptas į vieną išleidėją per paviršinių nuotekų valymo įrenginius.

Šie reikalavimai įrašyti į lapkričio 12 d. pakoreguotą įmonės TIPK leidimą.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkui Kęstui Komskiui vis dėlto iškilo klausimas, kodėl tik dabar kažkas daroma. “Kiek kartų reikia nusikalsti, kad atsakingos institucijos imtųsi daryti tvarką?” – retoriškai klausė parlamentaras.

Seimo nario kolega Petras Gražulis Aplinkos ministerijos atstovų klausė, kaip jie vertina tokį KRAAD darbą – kaip aplaidumą, kompetencijos stoką ar dangstymą? Tačiau tie pareiškė, kad KRAAD pareigūnų veikloje korupcijos apraiškų neįžvelgia.

Visai kitokios nuomonės apie aplinkosaugininkų veiklą buvo posėdyje dalyvavę Šilutės visuomenės atstovai. Jų giliu įsitikinimu, jeigu ne vietos gyventojų nepakantumas aplinkos teršimui, visos krašto upės jau seniai būtų mirtinai užterštos.

Seimo Antikorupcijos komisijos nariai pažadėjo, kad toliau narplios Klaipėdos ir Šilutės aplinkosaugininkų veiklą.

"Šilutės ETA žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder