Klaipėdoje brangsta ir šildymo sistemų priežiūra

Klaipėdoje brangsta ir šildymo sistemų priežiūra

Nuo liepos 1 dienos "Klaipėdos energija" nebeprižiūrės daugiabučių gyvenamųjų namų šilumos reguliavimo sistemų - jų priežiūra bus perduota nepriklausomiems prižiūrėtojams. Tačiau tokie pokyčiai tenkina ne visus klaipėdiečius.

Perduoti daugiabučių gyvenamųjų namų šilumos reguliavimo sistemų priežiūrą nepriklausomiems prižiūrėtojams įpareigoja 2011 metų Šilumos ūkio įstatymo pakeitimai, kurie numato, jog patys šilumos tiekėjai negali būti ir prižiūrėtojai.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, iki šiol bendrovė "Klaipėdos energija" uostamiestyje prižiūrėjo 237 šilumos mazgus. 146 jų priklausė namų valdoms, 33 - daugiabučių namų savininkų bendrijoms ir 21 - bendrabučiams.

"Perdavimo procesas vyksta sklandžiai, nes ir "Klaipėdos energija" yra suinteresuota, kad viskas būtų sutvarkyta laiku, mat kitu atveju jiems grėstų sankcijos - net iki 10 proc. nuo apyvartos", - sakė L. Dūda.

Jo duomenimis, daugelis nepriklausomais prižiūrėtojais pasirinko namų ūkį administruojančias bendroves, tačiau yra ir tokių namų, kur prižiūrėtojo vaidmens imsis patys gyventojai.

Ypač tokia praktika kol kas populiari tarp daugiabučių namų savininkų bendrijų (DNSB). Kadangi yra inicijuotos naujos Šilumos ūkio įstatymo pataisos, kuriomis siekiama, kad DNSB negaliotų įpareigojimai pakeisti šilumos reguliavimo sistemų prižiūrėtoją, gyventojai tikisi, kad po kurio laiko išimties tvarka jie ir toliau galėtų bendradarbiauti su "Klaipėdos energija".

"Jei namo gyventojas turi kvalifikacinį pažymėjimą, kad jis gali prižiūrėti šilumos reguliavimo sistemas, žinoma jis gali imtis šių pareigų. Daugeliu atveju tokio darbo imasi namo pirmininkas. Tačiau, mano nuomone, tokia praktika galėtų būti tik trumpalaikė. Vilniaus pavyzdys parodė, kad kai priežiūra buvo perduota namų valdytojams, jie žiemą nesusidorojo su šia užduotimi - perkaitino namus ir dėl to gyventojai gavo didžiules sąskaitas už šildymą", - pasakojo L. Dūda.

Kai kurių klaipėdiečių siekis, kad prižiūrėtojais ir toliau išliktų šilumos energijos tiekėjai esą suprantamas, mat "Klaipėdos energija" šias paslaugas esą teikė minimaliausiu tarifu.

"Dabar stebime tendenciją, kad pasirašius sutartis su naujais prižiūrėtojais kainos vienu kitu centu didėja. Paskaičiuota, kad per metus ši paslauga bendrai visiems gyventojams, kurie pakeis prižiūrėtoją, gali pabrangti iki 200 tūkst. litų. Tačiau yra numatyti maksimalūs tarifai, kurių negalima viršyti", - komentavo L. Dūda.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder