Klaipėdietė nenusileidžia prekybos milžinui

Klaipėdietė nenusileidžia prekybos milžinui

Vieno iš didžiųjų prekybos tinklų parduotuvės darbuotoja užsimojo apginti ne tik savo, bet ir tūkstančių kolegų teises, kurių šiuo metu esą niekas negina. Klaipėdietės teigimu, paprasti prekybos centrų darbininkai priversti apgaudinėti ne tik save, bet ir vartotojus, o nepaklusę tokiai taktikai turi kęsti psichologinį smurtą arba apleisti darbo vietą. Tačiau jie net nesiburia į profesines sąjungas ir nebando savo teisių ginti.

Klaipėdietė Alina Rogač, dirbanti "Norfos" prekybos centre Priestočio gatvėje, viešai nutarė prabilti po to, kai praėjusią savaitę jai buvo skirta drausminė nuobauda - papeikimas, ji apkaltinta pažeidusi Darbo ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksus (ATPK) bei vagyste.

"Tai yra jau pusantrų metų trunkančio persekiojimo atomazga, kerštas už tai, kad po mano pranešimų parduotuvėje buvo nustatyta pažeidimų ir sankcijų sulaukė vadovybė. Jie atvirai man grasino, tačiau laukė tinkamos progos ir sumodeliavo tokią situaciją, jog aš būčiau atleista arba neištvėrusi išeičiau pati. Į mano persekiojimą, užuot dirbę tiesioginį darbą, įsitraukė prekybinių salių vedėjai, apsaugininkai.

VERSIJA. Klaipėdietė teigia, jog aukštesnes pareigas einnatys darbuotojai jai liepia daryti tai, ko akivaizdžiai negalima, o atsisakius bandoma susidoroti. Redakcijos archyvo nuotr.

Bet mes neturime profsąjungos, niekas mūsų teisių negina, nors dauguma darbuotojų skundžiasi darbo sąlygomis ir aplinka. Lieka tik prisitaikyti, būti lojaliu ir pro pirštus žiūrėti į tą netvarką", - apie niūrią prekybos centrų darbuotojų kasdienybę pasakojo A. Rogač.

Nors šios kategorijos darbuotojai dažnai skundžiasi darbdaviais, tačiau tyliai.

Iki šiol Lietuvoje prekybos tinklams darbuotojų iššūkis buvo mestas tik kartą - 2007 metų vasarą kelios "Iki" parduotuvės Vilniuje surengė nelegalų streiką, tačiau nuo to niekas nepasikeitė - merginos veikė be teisininkų pagalbos.

Apkaltino vagyste

"Norfos" stebėjimo kameros užfiksavo, kaip plataus profilio darbuotoja A. Rogač spalio 16-ąją iš pirkėjų vežimėlio, kuriame buvo sukrautos prekės nurašymui, paėmė tris šakočius ir kelias bandeles bei nunešė šiuos produktus į patalpą, kurioje darbuotojai pietauja.

Šie moters veiksmai traktuoti kaip šiurkštus pažeidimas, numatytas Darbo kodekse - pasinaudojimas pareigomis siekiant gauti neteisėtų pajamų sau ar kitiems ar dėl kitokių asmeninių paskatų, taip pat savavaliavimas ar biurokratizmas.

Direktoriaus įsakyme dėl nuobaudos skyrimo taip pat konstatuojama, kad visa tai galima laikyti pareiginių instrukcijų pažeidimu, svetimo turto pasisavinimu, ar iššvaistymu.


Peržiūrėję spalio 23-iosios vaizdo kamerų įrašus parduotuvės vadovai įtarė, kad A. Rogač nugvelbė nedidelį kiekį sausainių, bei kreipėsi į policiją. Gautą medžiagą ištyręs pareigūnas nustatė, jog A. Rogač "tyčia sunaikino turtą - sausainius, juos suvalgydama."

Klaipėdietė po ATPK protokolu parašė, jog su tuo nesutinka.

Vadina puolimu

Moteris savaip aiškina situaciją, už kurią skirtas papeikimas: esą ji tik padariusi taip, kaip visada daro ir vedėja - produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, visada atveždavo į patalpas, kuriose valgo darbuotojai ir jiems siūlydavo vaišintis.

Įtarimus dėl pavogtų sausainių ji vadina niekiniais, mat visa tai direktorius esą išsigalvojo iš keršto ir, naudodamasis savo pareigomis, bando ją priversti išeiti iš darbo.

"Nežinau, kodėl taikomi dvigubi standartai, kodėl už tą patį darbą vieni gauna minimalų atlyginimą, kiti - dvigubai daugiau: tikriausiai algą direktorius nustato pagal veidą ar sijoną. Pas mus nesiskundžia tik tie, kurie lojalūs vadovybei. Tačiau iš tikrųjų kažkas blogai su vadovais - juk parduotuvėje darbuotojų kaita labai didelė, žmonės darbo čia atsisako tikrai ne dėl to, kad viskas čia puiku", - svarstė klaipėdietė.

Kodėl kerštauja?

A. Rogač manymu, vadovybė jos nusprendė atsikratyti todėl, kad po jos pranešimų praėjusiais metais parduotuvėje lankėsi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Valstybinės darbo inspekcijos specialistai. Pastarieji ir nustatė ne vieną pažeidimą, skyrė direktoriui nuobaudas.

Ji teigė plika akimi mačiusi pažeidimus ir su jais nesitaiksčiusi.

"Vadovybė liepdavo man pardavinėti produkciją, kurios galiojimo laikas jau būdavo pasibaigęs. Pavyzdžiui, vištieną. Liepdavo ją plauti actu, kepti ant grilio ir parduoti. Aš su tuo nesutikau.

Tas pats būdavo su mėsa ar žuvimi - jų terminai dar galiodavo, bet karštą vasarą atidarius dėžes pasklisdavo dvokas, net ne specialistui aišku, jog tokia jau netinkama valgyti, bet sulaukdavau komandų mėsą priskirti prie naujos siuntos, kurios galiojimo terminai buvo ilgesni.

Maisto inspektoriai pažeidimų nerado - apie jų vizitus būdavo žinoma iš anksto ir jiems ruošiamasi", - pasakojo A. Rogač.

Vadovybės išpuoliai esą padažnėjo tuomet, kai ji pasiskundė visuomeniniam aktyvistui Justinui Burbai ir šis stojo jos ginti.

"Ginu ne tik savo interesus, už manęs stovi daugiatūkstantinė tokių pačių darbuotojų armija. Norisi apginti ir vartotojus - atskleisti jiems tiesą, kas jiems parduodama", - sakė moteris, iki šiol dirbanti prekybos centre.

"Įspėta ne kartą"

Darius RYLIŠKIS, "Norfos" atstovas spaudai

Jūsų minimai pilietei "Norfos" prekybos centro administracija ne kartą reiškė žodines pastabas dėl darbo drausmės pažeidimų. Vėliau darbuotojai buvo skirtas papeikimas už savavališką maisto produktų pasisavinimą (tų produktų valgymą darbovietėje nesusimokėjus už juos). Pažeidimams pasikartojus "Norfos" administracija kreipėsi į Vyriausiąjį Klaipėdos apskrities policijos komisariatą su skundu dėl tokio darbuotojos elgesio. Policija pradėjo tyrimą dėl smulkaus svetimo turto pagrobimo, byla šiuo metu perduota teismui.

"Darbuotojai net nebando"

Jolanta CINAITIENĖ, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos teisininkė

Prisimenu 2007 metų vasarą, kai savo streiką paskelbė kelios "Iki" tinklo kasininkės, tačiau tai nebuvo streikas, o spontaniška akcija, po kurios darbuotojos paliko darbą. Daugiau apie legalias akcijas Lietuvoje aš negirdėjau, matyt, darbuotojams trūksta kantrybės. Kai kuriose parduotuvėse yra įsikūrusios profesinės sąjungos, ten vyksta socialinis dialogas su darbdaviais, bet konfliktų nekyla.

Visų šalies prekybos centrų darbuotojų profesinę sąjungą organizuoti būtų sudėtinga. O nekvalifikuoti darbuotojai dažniausiai net nebando ginti savo turimų ar įsivaizduojamų teisių bei renkasi lengvesnę išeitį - parašo pareiškimą ir išeina iš darbo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder