Klaipėdiečiai prioritetus skyrė viešajai erdvei

Klaipėdiečiai prioritetus skyrė viešajai erdvei

Uostamiesčio bendruomenėms - daugiau nei pusė milijono litų. Tokia pinigų suma bendruomenių tarybų nutarimu bus padalinta keturioms veikloms: vaikų užimtumui, sporto varžyboms, kultūrinei ir švietėjiškai veiklai.

Vietos bendruomenės tarybos, siekdamos gauti lėšas, savivaldybei galėjo pristatyti paraiškos formas, kuriose buvo reikalaujama pateikti programos idėjas ir turinį, numatomas išlaidas bei eskizus. Žmonės patys galėjo nuspręsti, kas jiems aktualu, kokie jų norai ir tikslai, ir kaip panaudoti valstybės lėšas.

Aktyvių gyventojų paraiškos buvo teikiamos keturioms Klaipėdoje suformuotoms vietos bendruomenių taryboms, kurios sudarytos rinkimų apygardų pagrindu ir suskirstytos į Baltijos, Pajūrio, Marių ir Danės gyvenamąsias vietoves.

Paraiškos privalėjo būti pateiktos iki birželio 20 dienos pagal vietos bendruomenių savivaldos 2012 metų programą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) skirti 515 tūkstančių litų paskirstyti atsižvelgiant į gyventojų skaičių vietos bendruomenių tarybose - Danės bendruomenei skirta 148 tūkst. Lt, Marių - beveik 141 tūkst. Lt, Baltijos - per 141 tūkst. Lt, Pajūrio - 84 su puse tūkst. Lt.

Baltijos vietos bendruomenės tarybos pirmininko Arnoldo Bučio teigimu, iš pradžių žmonės buvo nelabai aktyvūs. Kadangi tai pirmieji metai, tarybos pačios ėmėsi iniciatyvos siūlydamos programas, o iš žmonių daugiausiai paraiškų sulaukta per dvi paskutiniąsias dienas.

Galų gale paraiškų gauti lėšoms sulaukta labai daug - net apie 170. Akivaizdu, kad joms įgyvendinti turimų pinigų nepakaktų, todėl kai kurių paraiškų atmetimas buvo neišvengiamas.

Klaipėdiečiai daugiausiai savo prioritetus skyrė viešajai erdvei. Gautas lėšas pageidauta skirti kiemuose įrengti kuo daugiau vaikų žaidimų aikštelių bei tvarkyti jau esamas. Lėšos planuojamos skirti ne tik vaikų laisvalaikiui pagerinti, bet ir parkams bei krepšinio, futbolo aikštelėms sutvarkyti, suoliukams, šiukšlių dėžėms pastatyti, keliukams ir keliams asfaltuoti.

Nepamiršti ir nepasiturintys bendruomenės nariai, pareikšti bendruomenių norai pasirūpinti jais, taip pat norima organizuoti senelių ir vaikų užimtumą.

Lėšas taip pat planuojama skirti švietėjiškai ir sportinei veikloms - organizuoti tam tikrus projektus, šventes, sportines varžybas, bei ūkiniams ir socialiniams reikalams.

Taip pat norima įrengti lauko treniruoklių ir stendų, kuriuose būtų skelbiama aktuali informacija apie būsimus renginius ir kitus visuomenei svarbius klausimus.

Nors ši programa skirta bendruomeniškumui skatinti, tačiau neapsieita be kraštutinumų. Buvo sulaukta pageidavimų gauti lėšų mitingams organizuoti arba išasfaltuoti kiemus. Pajūrio vietos bendruomenės tarybos pirmininko Sauliaus Liekio teigimu, tokie pageidavimai buvo atmesti iškart.

Vietos bendruomenių savivaldos programa šiemet įgyvendinama pirmą kartą. SADM visoms 60 šalies savivaldybių iš viso skyrė 8 mln. litų. Tikimasi, kad naujovė skatinti bendruomenes pasiteisins, tokiu atveju programą numatoma tęsti ir kitais metais skirti tokią pačią sumą.

"Labai norisi, kad šiemet būtų kuo mažiau klaidų, o kitąmet - dar sparčiau judėti į priekį", - konstatavo Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė.

Anot A. Bučio, laukia dar nemažai procedūrų, reikia kad atrinktos paraiškos būtų patvirtintos savivaldybėje.

"Tikimės, kad gražūs darbai greit pasimatys, ir gražios idėjos nemirs nespėjus jų įgyvendinti. Svarbiausia, kad žmonės, pamatę realius darbus, sugebėtų juos įvertinti", - mintimis dalinosi Baltijos bendruomenės tarybos pirmininkas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder