Klaipėdiečiai Londone: buvo minčių net sprukti

Klaipėdiečiai Londone: buvo minčių net sprukti

Riaušininkų aukštyn kojomis pastarosiomis dienomis verčiamas Londonas - miestas, kuriame gyvena ir dirba tūkstančiai lietuvių. Neramumai gerokai sujaukė ir jų kasdienybę.

"Vakarų ekspresas" susisiekė su keliais klaipėdiečiais, kurie šiuo metu gyvena Jungtinės Karalystės sostinėje. Riaušės juos privertė pakeisti įprastą gyvenimo ritmą - neveikia parduotuvės, darbovietės, kai kurie tautiečiai net buvo pasiruošę skubiai išvykti.

Londone į vienas didžiausių šalies istorijoje riaušes peraugę neramumai kilo šeštadienio vakarą, kai policijos pareigūnai nušovė jauną vyrą. Per keturias dienas jie išplito visame didmiestyje bei į kitus šalies miestus.

Riaušininkai naikina bei plėšia privačią ir valstybės nuosavybę, smurtauja prieš tvarką bandančius įvesti policijos pareigūnus bei nekaltus praeivius.

Priversti sėdėti namuose

Londono šiaurėje kilę neramumai sekmadienį vakare išplito į kitas didmiesčio dalis, tarp jų ir tas, kuriose tankiai gyvena lietuviai. Itin daug tautiečių apsistoję Becktonu vadinamoje dalyje.

"Sekmadienį jau negalėjome apsipirkti didžiausiuose šios dalies prekybos centruose "Tesco" ir "Asda" - jie uždaryti baiminantis riaušininkų. Uždaromos ir mažesnės parduotuvės. Išėjome tik trumpam, matėme daug policijos pareigūnų. Sėdime namuose, sekame žinias ir laukiame, kada viskas aprims. Tačiau ilgai sėdėti negalime - reikia į darbus", - pasakojo pastarųjų dienų įvykius Rūta, kartu draugu Povilu iš Klaipėdos į Londoną išvykusi prieš kelerius metus.

Vos keli šimtai metrų į pietus nuo jų namų - Woolwich Arsenal, o piečiau - East Ham kvartalai, kurie yra vieni iš kelių didžiausių riaušininkų židinių.

Rūta teigė, kad namuose jaučiasi saugiai, neramu buvo tik dėl to, kad Povilui trečiadienio naktį reikėjo dirbti - spaudos išvežiotojo maršrutas driekėsi ir per neramumų centrus.


Nerimas dėl mažylės

"Rajone, kuriame gyvename - Croydone - neramumai tikrai labai aštrūs. Vakarais ir naktimis riaušių metu buvo tikrai nejauku, nes atrodė, kad gali nutikti bet kas. Buvo mėtomi Molotovo kokteiliai, nuolat girdėjosi gaisrinės, policijos sirenos. Chaosas tikrai didelis - daužomi parduotuvių, kitų įstaigų langai, viskas siaubiama, nuolat matome, kaip įvairūs asmenys nešasi daiktus iš apiplėštų parduotuvių - mobiliuosius telefonus, kitą techniką, net maisto produktus. Vaikšto iš 50-100 žmonių, daugiausiai juodaodžių, sudarytos grupės, prisidengusios kaukėmis ir viską daužo.

Su šeima jau buvome suplanavę susikrauti kuprinę su reikalingiausiais daiktais ir dokumentais, kad iškilus pavojui - gaisrui ar panašiai - galėtumėm operatyviai pasprukti iš karštojo taško. Baisiausia dėl dukrelės - jai vos keli mėnesiai, todėl nesinorėtų, kad kas nors atsitiktų", - pasakojo Londone su šeima įsikūręs Karolis.

Uždarė darbovietę

Vakarinėje Londono dalyje esančiame Stepherds Bush rajone gyvenantys klaipėdiečiai Jūratė Kačinskaitė ir Laurynas Bužas pasakojo, kad vakarais išeiti miestą baisu: riaušininkai yra agresyvūs, o policija viską filmuoja, todėl net per klaidą atsidūrus šalia siautėjančių jaunuolių gali būti palaikytas jų bendrininku. Neramu ir todėl, kad riaušininkai gali niekuo dėtus žmones sužeisti ar apiplėšti.

"Palaikome Anglijos policiją, nes žmonės, prisidengę pastaraisiais įvykiais, pradėjo plėšti Londono parduotuves, prisidengę noru pamokyti policiją. Tikrai labai baisu matyti plėšikaujantį jaunimą", - teigė pokalbininkai.

"Mano darbovietė buvo uždaryta dėl neramumų centro gatvėse, nes dirbu šalia Oksfordo gatvės. Ten, kur gyvename, savininkai užkalinėja mažų parduotuvių langus, nuo 18 valandos labai sunku rasti bet kokią veikiančią parduotuvę", - pasakoja Jūratė.

"Aš dirbu antroje Londono zonoje, todėl mano darbovietė nebuvo uždaryta, riaušininkų ten nėra. Šalia mūsų gyvenamosios vietos yra vienas didžiausių Londono prekybos centrų "Westfield". Apie 17 valandą prie jo stovėjo daug policijos pareigūnų su šunimis ir stebėjo kiekvieną praeivį. Nejauku važiuoti namo ir matyti savo gyvenamąjį rajoną besiruošiantį "pilietiniam karui", - įspūdžiais dalinosi Laurynas.

Paklausti, ar jaučiasi saugūs, ir Jūratė, ir Laurynas sakė, kad riaušių židinys nėra jų gyvenamojoje vietoje, tad kol kas viskas gerai.

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad apie riaušių metu nukentėjusius Lietuvos piliečius informacijos negavo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder