Klaipėdai - istorinių laivų krantinė ir naujas laivas

Klaipėdai - istorinių laivų krantinė ir naujas laivas

Ketvirtadienį posėdžiavusiems Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos nariams pristatyta istorinių laivų krantinės idėja. Istorinių laivų krantinę siūloma įkurti Klaipėdos piliavietės šiaurinėje dalyje. Tam būtų skirta apie šimto metrų ilgio krantinės dalis.

Tokia krantinė taptu gyvu istoriniu muziejumi, kuriame įsikurtų tikri istoriniai laivai arba tikslios jų kopijos. Toks muziejus būtų prieinamas visuomenei ir atliktų edukacinę funkciją bei reprezentuotų miesto istoriškumą.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus, kuriam ir priklausytų ši istorinių laivų krantinė, direktorius Jonas Genys pasakojo, jog tokių krantinių praktika puikiai taikoma visame pasaulyje ir visai tiktų būti įgyvendinama Lietuvoje, pritaikant įvairias jūrinės veiklos skatinimo idėjas.

Šiuo metu istorinių laivų Lietuvoje yra ne tiek jau ir daug. Į registrą įtraukti tik devyni. Be to, ne visi iš jų funkcionuojantys.

Daugelis jūrinės kultūros koordinacinės tarybos narių sutiko, jog Klaipėdai tikrai reikėtų istorinių laivų krantinės, tačiau tolesni svarstymai vyks ateities posėdžiuose.

Idėją, susijusią su istorinių laivų krantinės kūrimu, pristatė ir savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Jolanta Braukylienė. Siūloma Klaipėdos 760-ojo gimtadienio proga į programą įtraukti naujo laivo statybas. Planuojama, jog laivo statybos kaip atrakcija vyktų gyvai, miestiečiai galėtų procesą stebėti ir dar neaišku kokiu būdu jame dalyvauti.

Kol kas dar tik svarstoma, koks laivas galėtų būti statomas. Siūloma naujai statyti viduramžių laivą, atgaivinti seniai besiilsintį, pavyzdžiui, garlaivį, kurio pagalba būtų galima atnaujinti maršrutą Dange iki Tauralaukio, statyti "Meridiano" repliką arba sugalvoti kitokio laivo idėją.

Šis laivas, idėjos autorių nuomone, lengvai rastų vietą ir jau minėtoje istorinių laivų krantinėje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder