Klaipėda pašalpų varguoliams neskirstys

Klaipėda pašalpų varguoliams neskirstys

Vyriausybei pristigo politinės valios perduoti socialinių pašalpų skirstymo funkciją visoms šalies savivaldybėms. Šis sprendimas atidėtas neribotam laikui. [CITATA]

Šios galimybės neteko ir Klaipėdos miestas, kurio savivaldybės taryba dar pernai spalį sutiko tokią funkciją perimti nuo šių metų sausio 1-osios. Mat tikėtasi, kad gali pavykti sutaupyti pašalpoms skirtas lėšas ir panaudoti jas kitoms reikmėms.

Šiemet socialinių pašalpų gavėjams Klaipėdoje gali būti skirta 18,9 mln. Lt.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento direktorės Audros Daujotienės, jei pašalpų skyrimo funkcija būtų perduota miestui, tam buvo numatyta skirti mažesnę sumą.

"Todėl mes nesutikome. Siekėme, kad šiam tikslui būtų skirta tiek pat pinigų, kiek ir pernai. Dabar tas procesas yra įstrigęs. Kada pajudės iš mirties taško - nežinia", - svarstė A. Daujotienė.

Kol kas bandomajame projekte dalyvauja tik penkios savivaldybės: Akmenės, Šilalės, Panevėžio, Raseinių ir Radviliškio. Visose jų socialinės pašalpos gavėjų skaičius ir išlaidos socialinei pašalpai mokėti sumažėjo.

Šilalė buvo viena iš penkių šalies savivaldybių, kurios praėjusiais metais pradėjo pačios skirstyti socialines pašalpas. Jonas Gudauskas, Šilalės savivaldybės meras, "Vakarų ekspresui" pasigyrė, kad rajone pašalpų gavėjų pernai sumažėjo apie 30 proc.

"Tačiau tiek pat įgijome ir priešų, mat mes nusprendėme ne dalinti pinigus, o juos atimti", - juokiasi meras.

Nepaisant kilusio tam tikros bendruomenės dalies nepasitenkinimo, mero manymu, sprendimas dalyvauti projekte pasitvirtino su kaupu.

"Nuo Naujųjų tokia tvarka galėjo pradėti galioti visoje Lietuvoje, deja. Kažkam pritrūko politinės valios. Tačiau mūsų rajone situaciją normalizavome ir pašalpas gauna tik tie, kuriems jų tikrai reikia. Mat iki tol buvo ir tokių atvejų, kad šelpdavome į Angliją uždarbiauti išvykusiuosius ar nelegaliai dirbančiuosius Lietuvoje", - patirtimi dalijosi J. Gudauskas.

Į socialines pašalpas pretenduoja asmenys, kurių mėnesinės pajamos neviršija 350 litų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) "Vakarų ekspresą" informavo, kad idėja šią funkciją perduoti pačioms savivaldybėms dar nepalaidota, tačiau šiemet dar nebus įgyvendinama. Mat tai susiję ir su šalies biudžeto perskirstymu bei su tuo susijusių įstatymų pakeitimu Seime.

Pasak SADM Piniginės paramos skyriaus vedėjo pavaduotojos Tatjanos Knyzienės, tarpinstitucinė darbo grupė piniginės socialinės paramos vykdant savarankiškąją savivaldybių funkciją perspektyvoms vertinti galutinę vertinimo ataskaitą turėtų pateikti iki 2013 m. spalio 1 d.

"Tik tuomet būtų pateikti pasiūlymai dėl vienodo piniginės socialinės paramos teikimo modelio. Pernai gruodį atliktas tarpinis piniginės socialinės paramos teikimo nepasiturintiems gyventojams vertinimas. Atsižvelgiant į bandomųjų savivaldybių patirtį ir savivaldybių pasiūlymus, svarstoma, ar nebūtų tikslinga paankstinti vienodo piniginės socialinės paramos teikimo modelio įgyvendinimą visose savivaldybėse.

Tačiau toks sprendimas sietinas ne tik su funkcijų perdavimu, bet ir valstybės biudžeto lėšų perskirstymu, ir su Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių įstatymo pakeitimu", - atsakė T. Knyzienė.

Anot ministerijos specialistės, artimiausiu metu piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams sistemos tobulinimo ir tolimesnės pertvarkos gairės bus svarstomos Vyriausybės Strateginio komiteto posėdyje, kuriame bus tariamasi dėl tolimesnių veiksmų.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder