Kintai taip pat kenčia nuo pavasario potvynio

Kintai taip pat kenčia nuo pavasario potvynio

Antradienį praūžus audrai be elektros liko 1 060 Šilutės rajono vartotojų. Dar daugiau tokių buvo nedidelėje Pagėgių savivaldybėje – net 1 278. Pūstelėjus stipriam, gūsingam vakarų vėjui buvo išjudintas Kuršių marių ledas. Ventės rage iš ledo lyčių ėmė formuotis nuostabios "skulptūros“. Be abejo, tai sužadins daugybės smalsuolių norą pasigrožėti šiais reginiais. Tačiau retas žino, kad keliu Sakūčiai-Kintai nuvažiuoti nepavyks – netoli Kintų yra apsemtas kelias.

Su nerimu pavasario laukia ir kintiškiai

Ypač tie, kuriems tenka važinėti į Klaipėdą ar įprastu keliu į Šilutę pro Sakūčius. Kiek daugiau nei už kilometro nuo Kintų kelyje yra dauba, į kurią suteka ištirpusio sniego vanduo. Šiemet ši vieta vandeniu ėmė pildytis dar praėjusią savaitę. Antradienį dažnas su lengvuoju automobiliu dar ryždavosi įveikti šią 30-40 metrų atkarpą.

Tačiau nuo trečiadienio vandens virš kelio jau yra apie 50-60 cm, todėl tokių, kurie nebijo, kad jų automobilis užgestų ar į saloną patektų vandens, jau beveik nebeliko. Šią atkarpą pravažiuoja tik tie automobiliai, kurie tam pritaikyti arba traktoriai. Įveikia ir maršrutiniai autobusai. Todėl pamario gyventojai į Šilutę ar Klaipėdą dabar važiuoja, anot vietinių, pro Rugulius, t. y. keliu Šilutė-Povilai.

Vanduo iš šios daubos, skirtingai nei nuo kelio Šilutė-Rusnė, niekur ištekėti negali, todėl belieka laukti, kol jis susigers į gruntą ar išgaruos.

Sena problema

Tai labai sena problema, kurią vietos žmonės bandė spręsti jau seniai. Kintų seniūnas Antanas Kližentis sakė, jog praėjusiais metais pavyko surengti susitikimą su kelininkais. Nes viena iš paprastesnių išeičių būtų: šiek tiek iškelti kelią padarant pralaidą. Vanduo toje dauboje gali būti, svarbiausia, kad būtų galima pravažiuoti. Tačiau kelininkai mano, kad tai ne jų problema. Jie siūlo tiesiog numelioruoti šią vietą.

Dauba yra gana žemai, todėl bandymai dar sovietiniais laikais spręsti jos numelioravimo problemą nepavyko, nes reikėtų jau ne melioracinius vamzdelius po žeme kloti, o tiesiog per šalia esančias kalvas kasti nutekėjimo griovius. Arba bandyti nutekėjimą padaryti palei kelią. Tačiau trukdo telefono bei neseniai šalia kelio pakloti šviesolaidinio interneto laidai. Šiuo metu reikėtų tartis su šių žemių savininkais, kad leistų kasti griovius vandeniui nubėgti. Kaip išmintingai ir nebrangiai šiais laikais išspręsti šią problemą - kol kas neaišku.

Važiuoti pro Rugulius visai neblogai

Šis kelias eina palei Aukštumalos pelkę. Dar XIX a. jį padarė: ant liulančio paviršiaus sudėjo supintas medžių šakas ir užpylė tvirto grunto. Todėl jo nebuvo galima asfaltuoti. Tačiau atsiradus naujoms technologijoms prieš keletą metų bitumu bei kitomis medžiagomis sutvirtintas paviršius. Todėl važiuojant nuo Povilų (Kintų) į Šilutę beveik du trečdaliai kelio dangos pakankamai tvirta kaip asfaltas.

Kitas trečdalis dar nesutvarkytas – iki šiol nebuvo tam pinigų. Tačiau neseniai Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Laužikas sakė, jog šio kelio svarbą ir reikšmę mūsų rajonui pavyko įrodyti, todėl šių metų valstybės biudžete yra numatyta lėšų kelio remontui galutinai pabaigti.

Tad norintieji šį savaitgalį vykti į Kintus ar Ventę, iš Šilutės turėtų pasirinkti šį kelią – į pamarį važiuoti pro UAB "Šilutės Rambynas“.

"Šilokarčema"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder