Kino teatro „Naglis“ konkursui pateikti 7 projektai

Kino teatro „Naglis“ konkursui pateikti 7 projektai

Kino teatro „Naglis“ pritaikymo regioninės filmotekos reikmėms architektūrinio projekto konkursui pateikti 7 projektai. Projektiniai pasiūlymai nuo vasario 15 d. eksponuojami Lietuvos architektų sąjungos pastato antro aukšto atriume (Kalvarijų g. 1). Ekspoziciją, laikantis saugumo reikalavimų, galima apžiūrėti darbo dienomis nuo 9 iki 17 val.

Vasario 22 d. 16–17 val. numatytas viešas konkursui pateiktų darbų pristatymas „Zoom“ platformoje. Norintieji dalyvauti iki vasario 22 d. 10 val. turi pateikti elektroninį prisijungimo adresą el. paštu [email protected]. Konkursui pateiktus projektus pristatys recenzentai.

Vasario 25 d. numatytas nuotolinis konkursui pateiktų projektų vertinimo komisijos posėdis. Komisijos nariai pateiktiems projektams skirs balus pagal konkurso sąlygose išvardytus vertinimo kriterijus: K1 – integralumas (20 proc.), K2 – originali ir vientisa architektūrinė idėja (40 proc.), K3 – inovatyvumas ir atitiktis darnaus vystymosi principui (20 proc.) ir K4  – technologiniai sprendimai (20 proc.).

Vertinimo komisijos nariai:

Marius Pranas Šaliamoras, VDA Vilniaus fakulteto dekanas – komisijos pirmininkas;
Vytautas Indreika, Palangos miesto savivaldybės vyriausiasis architektas –  komisijos narys;
Laimonas Ubavičius, Lietuvos kino centro direktorius – komisijos narys;
Edgaras Neniškis, architektas – komisijos narys;
Snieguolė Stripinienė, architektė – komisijos narė;
Mantas Daukšys, architektas – atsarginis komisijos narys;
Jurgita Gudelevičienė, Palangos miesto savivaldybės vyriausioji specialistė – atsarginė komisijos narė.

Recenzentai: 

Darius Linartas, architektas;
Marija Nemunienė, architektė;
Mantas Gudjonis, ekspertas.

Konkurso koordinatorius – architektas Andrius Bakšys.

 

Dalyviai:

1. Kino platforma

Tikriausiai ne tik Palangos miesto gyventojai, bet ir kiti kurortą aplankę piliečiai vienaip ar kitaip yra susidūrę su kino teatru „Naglis“. Vietiniams palangiškiams šis pastatas ypač svarbus kaip kolektyvinės atminties dalis. Pastatas nepakito ir vis dar primena pirmuosius seansų įspūdžius plataus formato kine. Deja, kino teatras nebuvo renovuotas, yra prastos būklės ir dabar gali veikti tik šiltuoju sezono metu.

„Lietuvos kino“ inicijuotas konkursas yra puikus šansas sukurti regioninės reikšmės filmoteką, kuri galėtų tapti svarbiu objektu kurorto ir regiono atžvilgiu. Taip pat esamas pastatas būtų išsaugotas kaip kultūrinio paveldo dalis. Papildžius programą būtų kuriamas naujas identitetas, įvairūs renginiai ir veiklos pritrauktų svečius ir kūrėjus.

Visą projektą peržiūrėkite čia

2. Atgal į ateitį

Palangos kino teatras „Naglis“ - vienas iš nedaugelio komercinių kino teatrų Lietuvoje. Rekonstruojant pastatą į regioninę filmoteką siekiama atkurti nostalgišką kino teatro atmosferą, išsaugant ne tik vertingiausius architektūrinius elementus, tačiau visų pirma - kolektyvinę atmintį. Pirmieji pasimatymai, eilės prie bilietų kasų, neišdildomi kino filmuose išgyventų nuotykių prisiminimai.

Pastatas emociškai suriša su praeitimi išsaugant vertingiausius fasadus ir Vytauto gatvės išklotinę, tačiau vidinės erdvės išlaisvinamos įsileidžiant gamtą, viešąją funkciją ir šiuolaikišką architektūrą

Visą projektą peržiūrėkite čia

3. Kino vila


KINO VILA. Nauja Filmoteka papildo Kino Teatrą kaip esamoje kino salėje laisvai stovintis tūris -Kino Vila -ir erdvė aplink jį. Paviljoniškų tūrių kompozicija ir medžiagiškumu yra referuojama į buvusią medinę Tiškevičių vilą ir kartu yra siekiama išsaugoti esamo kino teatro fasadus ir charakteringas erdves -viduje ir išorėje.

VAIZDAERDVĖS. Kino vila specifiškos formos -tai vieta žiūrėti (taip pat tyrinėti ir kurti) ne tik kino, bet ir judančius miesto vaizdus. Siūlomas paviljonas forma ir detalėmis kuria kadruotas, žiūros spektrą atitinkančias erdves su akcentiniais rakursais,fokusuotais į Palangos miesto, bei vidinius kino vaizdus –tai nauja, ženkliška, medinės vilos bruožų turinti, tūrinė kompozicija, veikianti kaip filmotekos ženklas ir vaizdo kūrimo prietaisas.

DU LYGIAVERČIAI ĮĖJIMAI -MIESTOŽENKLIAI. Esamas Naglio kino teatras ir naujai kuriama Kino Vila kartu sudaro dvigubą kompozicinę struktūrą -tai nauja ir sena, kino teatras ir filmoteka, perimetrinis tūris ir laisvai stovinti vila. Taip pat, nauja dviejų sąjunga pasiūlo dvi lygiavertes prieigas: iš Vytauto g., išsaugant istoriškai autentišką įėjimą, bei iš Rąžės upės pusės, siūlant viešą erdvę su vaizdu į upės parką ir kino terasą.

Visą projektą peržiūrėkite čia

4. Naglis 2.0


Vertybiniu aspektu, esamas pastatas išsaugojamas identifikuojant ir išlaikant jo vertingąsias savybes. Projekte stengiamasi pasiūlyti vertybinį pastato rekonstravimo ir naudojimo požiūrį. Mūsų nuomone, šiuo metu architektūroje dominuoja pernelyg dualistinis požiūris: pastatas gal būti arba vertingas (nustatomos vertingosios savybės, ir jame siekiama išsaugoti praktiškai viską), arba nevertingas (tuomet jis dažniausiai nugriaunamas).

Bet yra ir kitas kelias – pastatą tiesiog naudoti. Šiuo keliu ir einama projekte – nustatomos pastato vertingosios savybės (bendra tūrinė kompozicija, fasadų ritmas su esamomis ir atstatomomis originaliomis angomis ir detalėmis, vidaus sienų tinklas, sgrafito pano hole ir kt.), ir jos atsargiai papildomos naujais sprendiniais (pagrindinio fasado atvėrimas, kai kurių patalpų perplanavimas, stogo išnaudojimas, nevertingų priestatų perstatymas).

Tūrinės kompozicijos aspektu, pastatas susideda iš dominuojančio, simetriško kino teatro tūrio, ir kieme esančio asimetriško menkesnės vertės (greičiausiai, vėlesnės statybos) priestato. Siūloma priestatą griauti, jo sąskaita pratęsiant esamą pastato tūrį. Tai leistų padidinti reikalingus salių plotus, ir atsirastų vietoms papildomoms funkcijoms (dar viena kavinė, kino rezidencijos).

Visą projektą peržiūrėkite čia

5. Jūros ekranai

Architektūrinė idėja buvo atrasti dialogą tarp esamos sovietinės kino teatro architektūros ir siūlomos modernios stilistikos priestato. Siekėme funkcionalizmo švaros-vengėme architektūros, konkuruojančios su esamu pastatu.

Sprendiniai paremti plano ryšiais, bei projektavimo užduotimi. Nauji fasadai, stiklo-fasadinės sistemos, su pirmame ir antrame aukštuose skirtingais rėmų rimtais.Ieškojome, kaip atskleisti šios vietos ypatybes, sukurti individualias erdves. Mūsų manymu tai-eksploatuojamo stogo terasa, bei reljefo suformuotas vidinis kiemelis, amfiteatras.

Visą projektą peržiūrėkite čia

6. Camera

Koncepcijos naratyvinis sluoksnis siekia apimti vietos istoriją (Palanga,Tiškevičių dvaras,Naglio kino teatras).Be šio istorinio–semantinio sluoksnio, labai svarbus yra naujai suteikiamas simbolinis veiksnys–kokią žinią turi skleisti naujai kuriamas krašto filmotekos pastatas. Projekto simboliui impulsą suteikė foto–kinokamera,kurianti pastato žodinę reikšmę CAMERA. Pastato koncepcija yra šių dviejų sluoksnių kompozicija: Vietos istorinis kodas Naglio kino teatro fasadas + Modernaus kino meno sklaidos simbolis Camera Restauruota Naglio kino teatro fasadų dalis–tai lengvai atpažistamas Palangos kino teatro pastatas,kurio architektūra tapusi bendrine pokario kinoteatrų modernios architektūros kalba. Išsaugoti vaizdą nuo Vytauto gatvės–reiškia išsaugoti kurorto architektūros istoriją ir išsaugoti pokario modernių kinoteatrų istoriją.

Visą projektą peržiūrėkite čia

7. MAVAM

Pagrindinio tūrio priekiniame fasade išsaugojami ir paryškinami istoriniai pas-tato architektūros elementai. Kino salių tūrio fasadai kuriami imituojant šiuolai-kinį meną, naudojamos šviesos ir metalo detalės. Trečiasis, kavinės tūris yra lyg įliejamas į gamtą, taip šis tūris priartinamas prie supančio kraštovaizdžio, Šventosios upės slėnio.

Visą projektą peržiūrėkite čia

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder