Kalėdų senelio noro teismas neišpildė

Kalėdų senelio noro teismas neišpildė

Penktadienį Klaipėdos apygardos administracinis teismas atmetė klaipėdiečio Algimanto Bartkevičiaus skundą, kuriuo jis prašė, kad "Sodra" sugrąžintų neva neteisėtai iš jos sąskaitos paimtus pinigus. Tačiau Kalėdų seneliu ilgus metus dirbęs vyriškis rankų nuleisti neketina.

"Sodra" priverstine tvarka nuo A. Bartkevičiaus atlyginimo išskaičiavo apie 1,5 tūkst. litų socialinio draudimo įmokų už tai, kad jis 2003-2007 metais turėjo individualios veiklos pažymą. Tačiau klaipėdietis teigia, kad šį dokumentą jam patarė įsigyti Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojas nepaisant to, kad vyras Kalėdų seneliu dirbdavo tik apie mėnesį per metus ir labdaringais tikslais - dažniausiai per didžiąsias šventes lankydavo likimo nuskriaustus vaikus.

Kad yra skolingas "Sodrai", A. Bartkevičius sužinojo tik tuomet, kai bendrovė, kurioje jis dirbo vairuotoju, sulaukė prašymo vykdyti priverstinį skolos išieškojimą. Taip buvo išskaičiuota 1487 litai, dar 300 jis sumokėjo savanoriškai, o 667 litai buvo pripažinti kaip beviltiška skola.

Po kurio laiko A. Bartkevičius pabandė pinigus susigrąžinti - esą teisininkai jam patarę, kad skolos išskaičiuoti iš už kitą veiklą gaunamo atlyginimo "Sodra" neturėjo teisės. Jis to paprašė raštiškai, bet įstaiga to nepatenkino - būtent šį sprendimą klaipėdietis ir apskundė teismui.

Tačiau išnagrinėjus bylą konstatatuota, jog A. Bartkevičius nuo 2004 metų turėjo pareigą mokėti įmokas, mat vertėsi individualia "niekur nepriskirta pramogine veikla", o jos pažymoje nenurodė, kad Kalėdų seneliu dirbs be atlygio ir tik žiemą.

Tiesa, buvo pažymėta, jog atlygis bus mokamas tik už tuos renginius, kuriuose jis dalyvaus pagal atskiras sutartis. Taip vyriškis pper 4 metus uždirbo apie tūkstantį litų.

Įmokos privalomos nepriklausomai nuo to, gavo iš veiklos pajamų, ar ne. Teismas taip pat nurodė, jog A. Bartkevičius net nebandė įrodyti esantis subjektas, kuriems įmokos neprivalomos, be to, savo veiklą bet kada galėjo išregistruoti.

"Teismas padarė viską, kas yra jo galioje. Įvertinus visas palinkybes nustatyta, jog "Sodros" sprendimas negrąžinti įmokų yra pagrįstas ir teisėtas, o ieškovo skundas atmetamas kaip nepagrįstas", - sprendimą skaitė teisėja.

Tai išgirdęs A. Bartkevičius sakė būtinai pasinaudosiąs visomis galimybėmis sprendimą apskųsti aukštesnės instancijos teismams.

"Jei nepadės Vilniuje, kreipsiuosi į Briuselį", - ryžtingai kalbėjo jis.

34 metus Kalėdų seneliu dirbęs A.Bartkevičius sakė, kad pažymą iš mokesčių inspektorių paėmė tik norėdamas viską daryti pagal nustatytą tvarką ir įstatymus.

"Tvarka yra labai sudėtinga, paprastam žmogui sunkiai suprantama. Dėl to ir patekau į tokią situaciją. Ir galbūt ne aš vienas", - sakė A. Bartkevičius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder