Kada vanduo iš krano nebedvoks?

Kada vanduo iš krano nebedvoks?

"Smalą geriam", - ironizuoja Klaipėdos rajono Aukštkiemių kaime gyvenantys žmonės, tikinantys, kad atsukę čiaupą mato iš krano bėgantį juodos spalvos ir supuvusiais kiaušiniais dvelkiantį vandenį. Deja, švaraus vandens daliai gyventojų dar teks palaukti.

Susijungus Klaipėdos miesto ir rajono bendrovėms, tiekiančioms vandenį, įmonės "Klaipėdos vanduo" atsakomybėn ir perėjo 58 rajone esančios smulkios vandenvietės. Susitikęs su gyventojais bendrovės Vandens departamento vadovas Aidas Birgėla aiškino, kad tai - bendrovei neįprasta veikla, mat iki 2012-ųjų labiau buvo orientuotasi į dideles vandenvietes.

"Pradėjus dirbti išryškėjo, kad rajone yra atsiradę tokių toksinių elementų, kokių Klaipėdos rajono vandenvietėse iki šiol nebuvo rasta - buvo rastas boras. Jis higienos normos reikalavimus gerokai viršijo keliolikoje vandenviečių. Visais būdais bandome tai spręsti", - sakė A. Birgėla.

Specialistas, kalbėdamas apie Sendvario seniūniją, kurioje ir yra Aukštkiemių kaimas, sakė, kad čia vandens kokybė gali būti gerinama keliais būdais. Vienas jų - gyvenvietėje statoma vandenvietė ir valomas į ją tiekiamas vanduo. Kitas siūlomas problemos sprendimo būdas - tiesti vamzdynus iš Klaipėdos, kurioje yra didelės vandenvietės, dideli pajėgumai ir vanduo yra sąlyginai pigesnis. Dar viena išeitis - daryti gilesnius gręžinius į tuos žemės sluoksnius, kuriuose nėra toksinių elementų.

"Gręžiamės į seklesnius sluoksnius, ten nėra sieros vandenilio, nėra choridų. Aišku, geležies kiekis ten didesnis, bet geležis iš vandens išvaloma lengviau. Apskritai, visa Lietuva nesupranta pajūrio problemų, nes niekur kitur nėra tokio vandens kaip čia - jie nesupranta, kad vandenyje gali būti amonis, fluoridai, boras, kiti elementai. Kitur iš vandens šalinama tik geležis", - dėstė A. Birgėla.

Specialistas pasakojo, kad Sendvario seniūnijai buvo parengta vandens kokybės gerinimo studija. Buvo nutarta tiesti vamzdynus. Planuota, kad bus pradedama juos tiesti nuo Gindulių, bus daromas lankas pro Slengius ir Mazūriškius, prijungiami Aukštkiemiai, Kalnuvėnai. Vis dėlto problemų sukėlė gautas per mažas finansavimas. Šiuo metu vamzdžiai sukloti tik nuo Gindulių iki Slengių.

A. Birgėla teigė, kad 2017 m. pavasarį turėtų būti pasirašoma sutartis dėl Europos Sąjungos finansavimo. Tai iškart sulaukė gyventojų replikos: "Ar mums iki tol vandens negerti?"

Dabar, anot A. Birgėlos, kitais metais numatyta Aukštkiemiuose gręžti naują gręžinį į kitą sluoksnį, mat dabartinis gręžinys siekia sluoksnį, kuriame gausu sieros vandenilio, keičiančio vandens spalvą ir nulemiančio nemalonų kvapą.

"Tačiau ši problema palyginti yra dar nedidelė. Yra dar viena problema, kurios nė vienas gyventojas nemato - fluoridai. Jie higienos normų dar neviršija, bet einama to link, jų kiekis didėja", - aiškino A. Birgėla ir pridūrė, kad imama galvoti apie vandens ruošyklos statybą, tačiau kol kas, kol neišgręžtas naujas gręžinys ir nežinoma, kokių medžiagų bus naujame vandenyje, įrangos pirkti negalima.

"Klaipėdos vandens" atstovas atviravo, kad daugiausiai skundų iš Klaipėdos rajono dėl vandens kokybės gaunama iš tų žmonių, kurie anksčiau gyveno Klaipėdos mieste ir buvo įpratę prie kitokio vandens.

"Manau, kad iki 2019 metų mes išspręsime tą problemą vienu ar kitu būdu. Galbūt išgręžę gręžinį laikinai vandenį tieksime iš jo. Jei gausime pinigų, baigsime tiesti vamzdyną ir kaimą prijungsime prie Klaipėdos. Jei pinigų neatsiras, statysime vandens ruošyklą. Tokia jau pastatyta Kalnuvėnuose, tik dar nepradėjo veikti", - reziumavo A. Birgėla.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder