Ką darysime su šiukšlėmis? Planas yra

Ką darysime su šiukšlėmis? Planas yra

Mažiau šiukšlinti, daugiau rūšiuoti ir perdirbti. Tokios pagrindinės užduotys Klaipėdos laukia per artimiausius septynerius metus. Tačiau abejojama, ar visuomenė tam pasiruošusi. Na, o apie rinkliavos dydį ateityje kalbėti per anksti, teigia strategijos rengėjai.

Klaipėdos savivaldybė kviečia miesto gyventojus susipažinti su paskutiniajame miesto Tarybos posėdyje patvirtintu komunalinių atliekų tvarkymo 2013-2020 metais planu bei jo tikslais. [CITATA]

Metų pradžioje įvyko ir viešas jo svarstymas - tąkart plano aptarti susirinko nemažai klaipėdiečių.

"Žmonės domėjosi gana aktyviai. Sulaukėme konstruktyvių pasiūlymų, tačiau jie į planą jau buvo įtraukti anksčiau", - sakė savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė, į kurią reikėtų kreiptis ir dabar, norint susipažinti su atliekų tvarkymo planais.

Pasak valdininkės, visuomenę reikia įtikinti pirkti kuo mažiau nereikalingų daiktų, kurie net nenaudoti keliauja į sąvartynus, kuo daugiau šiukšlių rūšiuoti, kad jas būtų galima perdirbti, panaudoti ar deginti ir išgauti energiją.

"Kad kuo mažiau atliekų tektų išmesti į sąvartyną", - aiškino D. Berankienė.

"Rūšiuojančiųjų daugėja, ypač daug kompostuojama žaliųjų atliekų. Be to, sąvartyne įrengta rūšiavimo linija. Tikėkimės, kad plane numatytus tikslus pasiekti pavyks", - vylėsi skyriaus vedėja.

Neįvykdžius užsibrėžtų tikslų Klaipėdai galėtų grėsti Europos Sąjungos sankcijos.

Beje, kaip viena iš plano grėsmių nurodomas visuomenės aplinkosauginis sąmoningumas - esą rūšiuotų atliekų kiekiai gali augti nepakankamai, o kita grėsmė - galimas vietinės rinkliavos už atliekų tvarkymą didėjimas.

Plane nurodoma, jog vienos tonos šiukšlių tvarkymo įkainiai kasmet tik augs, tačiau tai dar nereiškia, kad tolygiai didės ir vietinė rinkliava. Pavyzdžiui, nuo šių metų ji klaipėdiečiams sumažėjo 15 proc., nors, lyginant 2011 ir 2012 metų duomenis, per metus bendras komunalinių atliekų skaičius išaugo 301 tona.

"Šiemet rinkliavos mažėjimas priklausė nuo daugelio faktorių, o kaip, palyginti su dabartimi, bus ateityje, kalbėti anksti. Nežinome visų skaičių. Pavyzdžiui, šiukšlės tik šiemet pradėtos deginti - tai aukštesnės kokybės, bet ir brangesnis jų šalinimo būdas. Bet tai nereiškia, jog rinkliava didės, reikia skaičiuoti viską", - sakė D. Berankienė.

Žinia, dar vienas plane numatytas darbas - įprastinių šiukšlių konteinerių pakeitimas požeminiais mieste - pradedamas jau šiemet. Planuojama, kad iki kitų metų jie atsiras gyvenamuosiuose Klaipėdos kvartaluose, esančiuose į pietus nuo Baltijos prospekto.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder