Jomarkas: nuo rankų darbo siuvinių iki aviečių alaus

Jomarkas: nuo rankų darbo siuvinių iki aviečių alaus

Klaipėdoje prasidėjo nuo 1992 m. vykstantis kas antrus metus IX tarptautinis folkloro festivalis „Parbėg laivelis“. Jo metu senamiestyje Turgaus gatvėje bei Teatro aikštėje vyksta „Klaipėdos jomarkas“. Mugėje galima rasti visko: pradedant nuo maisto gaminių, baigiant kremais bei papuošalais.

Jomarkas buvo atidarytas darbo dieną 12 val., tačiau žmonių, kurie plūdo nusipirkti gaminių netrūko. Daugelis dalyvių pabrėžė, jog svarbiausia mugėje – autentiškumas, rankų darbas ir išskirtinumas.

Šiais metais vyravo tradiciniai šeimos verslai. Vienas tokių – „Jaukūs namai“, 20 metų prekiaujantys lino gaminiais tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. Šiuo verslu užsiimanti kaunietė Dalia Kavaliauskienė su dukra Asta pasakojo, jog jų darbai yra siuvinėti rankomis, kerpami pagal siūlę, nors dabar kartais ir tenka pasitelkti mašinas įvairiems piešinukams.

„Čia esame tam, kad ir pabendrautume, ir parduotume, tai lyg rinkos tyrimas“,- pasakojo D. Kavaliauskienė.

Mugėje taip pat galima įsigyti natūralių produktų. Jurgita Jasiulionienė iš „Olis Aromas“ pasakojo, jog su sese dalyvauja ne pirmus metus. Ji kuria žvakes, o sesė – kremus ir muilus. Kvapų galima rasti įvairių: nuo saldžių iki gaivių, kainos įvairios - žvakutę galima įsigyti ir už 2-3 Lt., kremus – po 16 Lt.

Natūralių kremų iš eglės sakų siūlo įsigyti „EVIJA & Partner” už 8-32 Lt., kurie skirti sąnarių skausmui malšinti, apsaugai nuo odos ir įvairių kitų ligų. Milda Adomaitienė pasakojo, jog tai šeimos verslas, nes kremai kuriami pagal senas prosenelių tradicijas.

„Norisi kurti taip, jog derėtų prie dabartinio laikmečio, šiuolaikinio gyvenimo“,- pasakojo kita mugės dalyvė Vaiva Jundulaitė iš Platelių, kuri audžia įvairius kilimėlius, padėkliukus, skraistes, rankines pati arba kartu su mama. Anot jos, pradėjo austi, nes buvo labai įdomu sužinoti, kaip ankščiau moterys dirbo, ar tai buvo kančia?

„Pasirodo visai nebuvo kančios, viduje atsiranda geras jausmas, tu pergyveni save ausdama, įdedi savo jausmus“, pasakojo ji.

V. Jundulaitė naudoja liną, medvilnę ir vilną. Per vieną valandą nuaudžia apie 5-8 cm., priklausomai nuo medžiagos ir pločio.

Žmonėms siūloma paragauti sūrio, kurio vidutinė kaina siekia 8 Lt., alaus iš raudonųjų dobilų ir laukinių aviečių.

Jomarke galima rasti taip pat stiklo, keramikos, kalvystės, medžio ir molio darbų, paveikslų, rankų darbo papuošalų iš medžio, gintaro, žalvario, šakočių, dešrų, medaus ir daugybę kitų gaminių.

Mugės dalyviai pasakojo, jog žmonių tikrai netrūksta, nes atvyksta daug užsieniečių bei lietuvaičių iš kitų miestų.

„Klaipėdos jomarkas“ vyks iki liepos 15 d.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder