Jaunimo centro provokacijos - alternatyva klišėms

Jaunimo centro provokacijos - alternatyva klišėms

Trečiadienį vykusiame savivaldybės Narkotikų kontrolės komisijos posėdyje aptarta Atviros erdvės jaunimo centro veikla, jos tęstinumo galimybės.

Klaipėdos miesto savivaldybė, bendradarbiaudama su Jaunimo reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, įgyvendina projektą “Integruotos jaunimo politikos plėtra”.

Atviros erdvės jaunimo centras – šio projekto priemonė. Centras per kelerius metus 14-29 metų amžiaus jaunimui sukūrė erdvę jaunimo poreikius atitinkančiai veiklai, netradicinei, bet pozityviai saviraiškai (gatvės menas, sportas, kūrybiniai užsiėmimai, meninė saviraiška, renginiai ir kt.)

Jo vadovė Violeta Jokubynaitė papasakojo, kad kasdien į centrą užsuka apie 60 įvairaus amžiaus jaunuolių, kurių nemaža dalis “gatvės vaikai”, nerandantys kitos savirealizacijos erdvės.

“Labai svarbu, kad tokie jaunuoliai laiką leidžia ne gatvėje ar kieme, o pas mus. Didelį dėmesį skiriame prevencinei veiklai, skatindami jaunuolius atsisakyti rūkymo, nevartoti svaigalų ar narkotikų. Paskaitų jiems neskaitome, jose dėstomų tiesų jaunimas nepriima. Nesiklauso ir pamokymų “nerūkyk, negerk”. Turime grupių lyderius, kalbamės su jais, o jie – su bendraamžiais. Visi žino, kad vidun bus neįleisti apsvaigę, kad negalima rūkyti centro aplinkoje. Organizuojame diskusijas – provokacijas. Pavyzdžiui, neseniai surengėme diskusiją “Ačiū, kad rūkote”, kurios metu rūkantieji diskutavo, kodėl esą gerai rūkyti, kol pagaliau kažkas neišvėrė: apie ką čia dabar kalbame, juk rūkymas kenkia sveikatai!

Net rūkantieji griežtai pasisakė prieš šį žalingą įprotį, tvirtai pasakę, jog tai yra blogai. To mes ir siekiame – formuoti neigiamą jaunimo nuostatą į rūkymo, narkotikų, alkoholio vartojimą”,- pasakojo V. Jokubynaitė.

Anot vadovės, ta neigiama nuostata išties padeda atsisakyti negatyvių dalykų. Pavyzdžiui, prieš porą metų jaunuoliai nepaleido iš rankų energetinių gėrimų butelių.

“Tiesiog kaip liga buvo tas įprotis. Dabar mažai kas gurkšnoja šiuos gėrimus, pamėgo kalbėdamiesi gerti arbatą, atsineša sulčių, vandens. Vadinasi, mūsų darbas nenueina veltui”,- sakė centro vadovė.

Ji neslėpė, jog pirmieji veiklos metai buvo įtempti, teko su įkaušusiais jaunuoliais pakovoti, kol jie suprato, kad apsvaigę čia jie nelaukiami. Dabar centrą lankantis jaunimas netoleruoja tokio elgesio ir be ceremonijų patys išlydi bendraamžį, nesilaikantį taisyklių, pro duris”,- pasakojo V. Jokubynaitė.

Atviros erdvės jaunimo centro komanda aktyviai bendradarbiauja su kitomis miesto įstaigomis: vaikų globos namais, visuomenės sveikatos biuru ir kt. Pasisemti klaipėdiečių patirties jau atvyksta kolegos ir iš kitų miestų.

Tačiau Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamas projektas baigsis kitų metų birželį, todėl iškilo būtinybė užtikrinti šios veiklos tęstinumą, centrui suteikti kitą statusą.

Svarstoma galimybė tapti viešąja įstaiga ar visuomenine organizacija. Centro vadovė Violeta Jokubynaitė sakė, jog centrui išlaikyti per metus reikia apie 160 tūkst. litų. Narkotikų kontrolės komisijos nariai, teigiamai įvertinę Atviros erdvės jaunimo centro veiklą su socialinės rizikos jaunimu, pritarė šios veiklos tęstinumui, ieškant tolimesnių finansavimo mechanizmų.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder