Jaunieji rūkaliai Klaipėdoje gali nesislėpti

Jaunieji rūkaliai Klaipėdoje gali nesislėpti

Klaipėdos apskrityje jau du miestai uždraudė viešai rūkyti nepilnamečiams, o uostamiestyje 18 metų nesulaukusiems rūkaliams valdžios įstaigų kontrolė kol kas negresia.

Praėjusių metų rugsėjį nepilnamečiams traukti dūmą viešumoje uždraudė Neringa, o praėjusią savaitę kurorto pavyzdžiu pasekė Šilutė. Nuo šiol su cigarete šiuose miestuose užklupti nepilnamečiai bus įspėjami arba baudžiami 20-50 litų baudomis, o nutvėrus rūkantį jaunesnį nei 16 metų nepilnametį atsakomybė, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, tektų jo tėvams.

Tokį sprendimą nutarta priimti išanalizavus policijos, vaikų teises ginančių įstaigų bei visuomenės sveikatos biuro pateiktus skaičius, rodančius, jog vis daugiau pilnametystės nesulaukusių asmenų griebiasi cigaretės.

"Nenorime jų už tai bausti, šis draudimas - labiau prevencinio pobūdžio", - sakė Šilutės rajono savivaldybės sanitarijos inspektorė Violeta Baltutienė.

Klaipėda palauks

Praėjusių metų pabaigoje paskelbus specialaus stebėjimo rezultatus paaiškėjo, jog Klaipėdoje kasdien rūko trečdalis dešimtokų, beveik pusė apklaustų mergaičių prisipažino per pastarąjį mėnesį kasdien rūkančios po vieną ir daugiau cigarečių. Be to, rūkalus moksleiviai išbando labai jauni - penktadalis apklaustų moksleivių pirmą cigaretę surūkė būdami 11 metų ir jaunesni.

Uostamiestyje kol kas apsiribojama nerūkymo zonomis, kuriomis nuo 2009-ųjų rudens laikomi paplūdimiai, Smiltynės miškas, takai jūros link, Skulptūrų parkas, autobusų stotelės, tačiau apie draudimą paaugliams viešai rūkyti kalbėti neskubama.

"Draudimas - sveikintinas dalykas kaip prevencija, tačiau jo įgyvendinimas ir kontrolė yra sudėtingi dalykai. Kas kontroliuos, kas baus? Kur dar žmogaus teisės - ir jos čia gali turėti įtakos. Todėl Klaipėdoje panašaus draudimo niekada nebuvo, niekas jo neinicijavo, nežinau, ar bus ateityje. Pasidomėsime, kaip sekasi kolegoms kituose miestuose, tada ir žiūrėsime", - sakė Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

Pažeidimą nustatyti nesunku

"Žinoma, kontroliuoti viską 100 procentų yra sunku, bet mums svarbiausia - auklėjimas. Anksčiau net ir užkluptas rūkantis paauglys nieko nepažeisdavo, jeigu jo veiksmai nesusikirsdavo su Tabako ir alkoholio kontrolės įstatymu, nurodančiu, kur rūkyti negalima. O dabar savivaldybė uždraudė rūkyti beveik visur", - pasakojo Šilutės rajono savivaldybės sanitarijos inspektorė V. Baltutienė.

Jos teigimu, naujosios tvarkos pažeidėjus greičiausiai drausmins policija.

Šilutės rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Arūnas Pupšys "Vakarų ekspresui" sakė, kad šio draudimo kontrolės funkcija jiems dar oficialiai nepriskirta, tačiau ją greičiausiai teks vykdyti policininkams. Pareigūno manymu, tai neturėtų būti sudėtinga - pamatę rūkantį jaunuolį pareigūnai nustatys jo tapatybę ir amžių. Tada ir bus aišku, ar buvo padarytas pažeidimas.

"Taip pat galima remtis aplinkinių žmonių paaiškinimais", - sakė jis.

Nuo praėjusių metų rugsėjo 15-osios nepilnamečiams asmenims draudžiama rūkyti Neringos savivaldybės viešose vietose.

Pasak vietos policijos komisariato Viešosios tvarkos poskyrio viršininko Rimo Milkinto, dėl draudimo nepaisymo iki šiol mieste nenubaustas nė vienas nepilnametis. Dažniau baudžiami žmonės, kurie rūko kurorto paplūdimiuose bei mokymo įstaigų teritorijose.

Draudimus viešai rūkyti nepilnamečiams yra įteisinusios Kauno ir Ukmergės savivaldybės, prieš dvi savaites uždrausta ir Vilniuje, tačiau šį savivaldybės sprendimą apskundė Vyriausybės atstovas sostinėje - jo teigimu, įstatymai nesuteikia teisės nustatyti asmenų kategorijos, kuriai draudžiama rūkyti.

"Draudimas įneštų aiškumo"

Aurelijus VERYGA, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas

Nereikia specialių pajėgų ir priemonių norint kontroliuoti tokį draudimą. Jis būtų tokia pat viešosios tvarkos taisyklė kaip nepilti šiukšlių bet kur arba viešai negerti ir kaip tik įneštų daugiau aiškumo. Nesakau, kad policijai reikia rengti reidus ir gaudyti viešai rūkančius nepilnamečius, bet, pavyzdžiui, bendra tvarka patruliuojantys policininkai, pamatę rūkantį jaunuolį, galėtų pasidomėti, ar jis nepažeidžia šios taisyklės.

Dabar tokiais atvejais bandoma tėvus bausti už vaikų nepriežiūrą, tačiau šis straipsnis - netiesioginė priemonė, mat nutvertas rūkantis paauglys dažnai iš tikrųjų yra aprūpintas ir auga tvarkingoje aplinkoje, tėvai tiesiog negali jam sekioti iš paskos ar prikabinti kokią stebėjimo kamerą.

Be to, draudimas - gera drausminė priemonė, juk baudą gavęs nepilnametis keistų savo požiūrį, o dabar tik nusijuokia, kai jo tėvai nubaudžiami už nepriežiūrą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder