Išmokos Klaipėdos politikams susuko galvas

Išmokos Klaipėdos politikams susuko galvas

Iki spalio 1-osios uostamiesčio Taryba privalo patvirtinti naują tvarką, pagal kurią politikams reikės atsiskaityti, kur išleidžiami darbui su rinkėjais skirti pinigai, tačiau bandant nustatyti aiškias taisykles pasiklysta interpretacijų džiunglėse.

Nors atitinkamos Vietos savivaldos įstatymo pataisos priimtos dar liepą, tik iš ketvirto karto šią savaitę pavyko susirinkti į posėdį ir išsamiai diskutuoti: kur galima leisti pinigus, o kur ne. Kaip atsiskaityti?

Jei ketvirtadienį Tarybai nepavyks patvirtinti naujos Tarybos veiklos reglamento redakcijos, spalio mėnesį jokių išmokų politikai negaus.

Mažiau gėlių ir suvenyrų

Visiems uostamiesčio Tarybos nariams ir toliau priklausys po 700 Lt mėnesinės išmokos, tačiau nuo kito mėnesio reikės atsiskaityti, kur ir ar pagal paskirtį išleisti miesto biudžeto pinigai.

Oficialiai išmoka tarybos nariui skiriama su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto paslaugoms, kiek jų nesuteikia ar tiesiogiai neapmoka savivaldybės administracija, apmokėti.

Kadangi nauja tvarka sukėlė šiokią tokią sumaištį savivaldybėse, savo išaiškinimą pateikė Savivaldybių kontrolierių asociacija.

Savo ruožtu atskirą dokumentą parengė ir klaipėdiečiai. Tiesa, jie nutarė siūlyti Tarybai išbraukti vieną punktą: nebeleisti už skiriamas išmokas pirkti gėlių, knygų ir suvenyrų. Priežastis - makabriškas atsiskaitymas už tokius pirkinius.

Pagal nustatytą tvarką, tarybos narys, kuris įsigijo jau išvardytus daiktus, gėles, turi pateikti ne tik buhalterinius dokumentus, bet ir aiškinamąjį raštą, kuriame būtų išsamiai nurodyta, kokiems tikslams (renginio pavadinimas, renginio programa, kokiems asmenims priimti ar pasveikinti įteiktos knygos, gėlės ar suvenyrai) panaudotos išmokos.

Ši nuostata gerokai papiktino uostamiesčio politikus, esą tokia tvarka juos žemintų. Visgi savivaldybės administracijos juristai aiškino, kad knygos, suvenyrai ar gėlės nėra susiję su tarybos nario veikla. Esą dovanomis politikai atstovauja save, o ne rinkėjus, o jei sakoma, kad sveikinama visos Tarybos vardu, reikia jos įgaliojimo, kurio paprastai niekas neprašo.

"Čia pasipuikavimas. Gėlės, suvenyrai... Norite dovanoti, - pirkite iš asmeninių pinigų. Tai niekaip nesusiję su darbu su rinkėjais", - replikavo vienas valdininkas.

Susimovei - grąžink

Nauja yra tai, kad tarybos nariai, kaip ir parlamentarai, galės nuomotis automobilius, tačiau ne išperkamąja nuoma. Pinigai galės būti panaudoti automobilio eksploatavimui, techniniam aptarnavimui, remontui, draudimui, taksi paslaugoms, viešojo transporto bilietų įsigijimui, parkavimo išlaidoms.

Yra ir dar vienas įdomus klaipėdiečių išdėstytas punktas: pinigai gali būti panaudoti Tarybos nario kompiuterinės technikos nuomai, techninei priežiūrai, remontui, eksploatavimui. Kai kam kėlė įtarimų tokia nuostata, nes galima manyti, kad politikai už darbui su rinkėjais skirtus pinigus išperkamąja nuoma įsigis kompiuterius.

Neatsisakyta siūlyti leisti prenumeruoti periodinius leidinius ir laikraščius, nors buvo manančiųjų, kad naujienas galima perskaityti ir interneto tinklalapiuose. Kiti politikai aiškino, kad internetu visų straipsnių negalima perskaityti.

"Juk užsakomieji - tik spausdintuose laikraščiuose", - dėstė vienas Tarybos narys.


Pagal patvirtintą tvarką, jei nustatoma, kad Tarybos narys išmokas panaudojo ne pagal paskirtį, jis, pasibaigus ataskaitiniam laikotarpiui, nurodytą sumą turi sumokėti iš asmeninių lėšų.

Jei per du mėnesius pasibaigus ataskaitiniam laikotarpiui tarybos narys ne pagal paskirtį panaudotos išmokos dalies nesumoka, savivaldybės tarybos sprendimu administracija ne ginčo tvarka išskaičiuoja tarybos nariui mokėtinų artimiausio mėnesio išmokų dalį.

Ar tarybos nario gautos išmokos naudojamos pagal paskirtį, kontroliuos savivaldybės administracijos padalinys, atsakingas už buhalterinės apskaitos vedimą, ir savivaldybės kontrolierius.

Politikų vertinimai

Kalbėdamas apie galimybę nuomotis transporto priemonę, uostamiesčio Tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis pabrėžė, kad tai bus galima daryti ir iš juridinių, ir iš fizinių asmenų.

"Tačiau nepažeidžiant viešųjų ir privačiųjų interesų, kitaip - nebus galima nuomotis mašinos iš savęs ar giminaičio. O dėl kompiuterių, tai čia painiava. Pagal įstatymo raidę lyg ir galima įsigyti išsimokėtinai. Juoba kai ne vienas mūsų Tarybos narys yra pakeitęs arba kompiuterius, arba kietuosius diskus. Tie administracijos pirkti - seni, jie "lūžta". Kai administracijai pasakoma, kad sugedo, liepia taisyti už savo lėšas, pirkti naujus. Taip neturėtų būti, bet motyvacija - paprasta: nėra pinigų", - sakė jis.

Buvo minčių kiekvienam Tarybos nariui padaryti po debetinę banko kortelę, tačiau tuomet buhalterės žinotų, tik iš kokių įmonių kas nors pirkta, ir būtų neaišku, kokios prekės konkrečiai.

Tad išmokos bus pervedamos į specialias sąskaitas, pinigus bus galima išgryninti. Pateikti sąskaitas-faktūras - privaloma: jas išrašo ir fiziniams asmenims su asmens kodu, tad piktnaudžiauti galimybių bus mažai.

"Yra dar vienas niuansas: kuras. Nes kai kuriose degalinėse sąskaitų neišrašo, išmuša tik čekius, tad reikės nurodyti nepilti kuro tokiose degalinėse. Dėl parkavimo - taip pat problema: neįrodysi, ar sumokėjai dėl to, kad dirbai su rinkėjais. Tad teks rekomenduoti įsigyti mėnesinius ar pusmečio abonementus", - svarstė V. Plečkaitis.

Naglis Puteikis tikino, kad klaipėdiečiams 700 Lt per mėnesį yra per daug.

"Užtektų ir 350 Lt. Ir būtina nustatyti tiek pokalbių telefonu, tiek kuro sąnaudų limitus. Kurui - kokie 100-150 Lt. Kur čia važinėtis? Iš vieno miesto galo į kitą, ir viskas. Va, tie Tarybos nariai, kurie gyvena ne Klaipėdoje arba jos pakraščiuose, važinės savo reikmėms, o aiškins, kad pas rinkėjus. Važiuos grybauti ir sakys: pas rinkėjus", - ironizavo N. Puteikis.

Edmundui Kučinskui apskritai nepatiko naujoji tvarka.

"Skeptiškai aš į ją žiūriu. Tos sąskaitos neparodys, kad dirbai su rinkėjais. Reikėtų nurodyti, kur važiavai, pas ką, vardą, pavardę, gauti to žmogaus ar žmonių parašus. Sudėtingas reikalas būtų... Arba pokalbiai telefonu: kaip įrodyti, kad neskambinai asmeniniais reikalais? Arba visai tegul nebūna tų išmokų, arba neatsiskaitytinai, nes 700 Lt - nedidelė suma, ne tūkstančiai, kaip parlamente", - nuomonę išreiškė jis.


"Turto įsigyti negali"

Aldona ŠPUČIENĖ, uostamiesčio savivaldybės administracijos Finansų ir turto departamento direktorė

Jei Taryba suspės iki spalio 1-osios patvirtinti naują reglamentą, išmokos bus pervestos už tris mėnesius. Iki sausio 10-15 d. politikai turės atsiskaityti, kur išleido pinigus. Jei bus nustatyta, kad lėšos išleistos ne pagal paskirtį, teks jas grąžinti iš asmeninių santaupų. Dar negaliu pasakyti, ar mūsų darbuotojai turės labai padidėjusį krūvį, administruojant Tarybos narių finansinės veiklos ataskaitas. Pažiūrėsime. Gal, pamatę, kad darbo labai daug, kitais metais prašysime skirti papildomą etatą arba pusę jo.

Tarybos nariai turės pateikti sąskaitas-faktūras, čekius. Man keista, jei kalbama, kad bus galima išperkamąja nuoma įsigyti kompiuterius. Ne, jokiu būdu. Aiškiai pasakyta, kad tos išmokos negali būti naudojamos Tarybos nario turtui įsigyti. Kalbama tik apie interneto paslaugų apmokėjimą, o kompiuterius turi arba nupirkti, arba nuomoti savivaldybės administracija ir tai turi likti savivaldybės turtu. Jei ir bus nuomojami kompiuteriai, tai tik centralizuotai.

"Krapštomės smulkmenose"

Ričardas MALINAUSKAS, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas

Viskas turi būti daroma, kaip tai numatyta teisės aktuose. Druskininkų savivaldybės Tarybos narys gauna 400 Lt mėnesinę kompensaciją. Žinoma, politikai, tvirtindami pakeistus tarybos veiklos reglamentus gali save dar labiau riboti. Jei klaipėdiečiai nuspręs, kad gėlių ir suvenyrų pirkti už valdiškus pinigus negalima, tai taip ir bus. Bet, mano galva, čia perlenkta lazda, nes tarybų nariai ir į bendruomenių susitikimus, mokyklų, darželių šventes eina. Tad normalu, kad atsineša gėlių, kokią dovanėlę. Tai jei dabar reikės dokumentais parodyti, kam dovanojai, kada, kokią gėlę pirkai, ims visi tyčiotis: tai per pigi, tai per brangi ta gėlė gali būti. Išties pildant įvairiausius dokumentus daugiau prarasime, nei sutaupysime. Savivaldybėms reikės papildomai samdyti buhalterius. Krapštomės smulkmenose vietoje to, kad milijoną miestui naudingų darbų atliktumėme. Tos įstatymo pataisos įvedė daugiau painiavos, reikės daugiau administracinių išlaidų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder