I.Degutienė: visa šalis - tarsi didelės kapinės

I.Degutienė: visa šalis - tarsi didelės kapinės

Trečiadienį, Juodojo kaspino dienos išvakarėse, I. Degutienė apsilankė Klaipėdoje ir padėjo gėlių prie paminklo „Kančia".

Kiek anksčiau Ablingoje vykusiame renginyje „Ablinga - paminklas tragiškoms aukoms atminti" Seimo Pirmininkė sakė, kad ši vietovė žymi itin skaudų Lietuvos istorijos tarpsnį, Lietuvos aukas ir netektis, mūsų nužudytus žmones.

„Būnant tokiuose istoriją menančiuose renginiuose, tokiose vietose, visada labai skaudžiai iškyla mintis: kiek daug tokių vietų mūsų Lietuvoje. Tarsi skaudūs randai ant istorinio žemėlapio - Ablinga ir Pirčiupiai, Paneriai ir Rainiai, Seda ir Pravieniškės. Visa šalis - tarsi didelės kapinės, tarsi didelės netiesos liudijimas. Tačiau kartu tai - ir Lietuvos bei lietuvių gyvybiškumo liudijimas. Jeigu mūsų tauta, tiek kartų užimta ir naikinta, deginta ir žudyta, jeigu per amžius tiek nukraujavusi Lietuva sugebėjo išgyventi, atsitiesti ir, maža to, atkurti nepriklausomybę, reiškia tikrai esame tvirtesni, nei kartais apie save kalbame ir galvojame", - teigė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė pabrėžia, kad tautas žudo ne tik ginklai ir ugnis, bet ir vidiniai nesutarimai bei nepasitikėjimas, melas ir priešprieša, neapykanta ir skaidymasis.

„Todėl dar viena, ne mažiau svarbi Ablingos pamoka, tariant Justino Marcinkevičiaus žodžiais, „nežudykime daugiau viens kito". Esame per maža tauta, kad galėtume vieni kitus skriausti ir menkinti, žudyti žodžiais, abejingumu ar juo labiau - tiesiogine prievarta. Esame per maža tauta, kad galėtume nevertinti to, ką turime brangiausio, - savo žmonių", - teigia I. Degutienė.

Todėl Seimo Pirmininkė dėkoja visiems, kurie nelieka abejingi istorijai, kurie Ablingą kelia ir kelia kaip gyvo istorinio ir žmogiškojo jautrumo pavyzdį.

„Tebūnie tai ne tik mūsų praeities istorijos puslapio atvertimas, bet ir priesakas, kad mūsų dabartis ir mūsų ateitis būtų teisingesnė ir išmintingesnė", - sako I. Degutienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder