Į Smiltynę - tuneliu po mariomis

Į Smiltynę - tuneliu po mariomis

Rekonstruojant Jūrų muziejaus delfinariumą buvo atkastas tunelis, po mariomis jungiantis Smiltynę su Klaipėda. Apie šį tunelį buvo žinoma dar pradedant statyti delfinariumą devintąjį praeito amžiaus dešimtmetį. Tačiau sovietinis saugumas uždraudė tiek jį tyrinėti, tiek apie jį kalbėti, nes čia pat ėjo griežtos kontrolės pasienio zona.

- Bet koks slaptas kelias kėlė saugumo tarnyboms didelį nerimą, - pasakojo Jūrų muziejaus istorikas Dainius Elertas. - Tačiau dabar toks tunelis gali virsti patraukliu turizmo objektu, nes poilsiautojai tiesiai iš centro tuneliu pasiektų Smiltynės paplūdimius.

Pasak istoriko, šis tunelis buvo pradėtas kasti 1864 metais, statant Nerijos fortą, o pabaigtas 1886 metais. Kadangi darbo sąlygos buvo labai sudėtingos, tai dirbo tik kaliniai ir belaisviai prancūzai.

- Šis kelias po mariomis, galima sakyti, grįstas žmonių kaulais, - sakė Dainius Elertas. – Nes ne vieną kartą statybos metu yra lūžęs, žemėmis ir purvu buvo užversti keli šimtai darbininkų.

Tunelis Prūsijos karalystei buvo reikalingas kaip uosto gynybinės sistemos dalis, garantuojanti patikimą susisiekimą su Nerijos fortu. Įėjimas į tunelį mieste buvo įrengtas slaptoje vietoje teismo ir kalėjimo pastate. Dabar čia įsikūręs Klaipėdos policijos komisariatas ir areštinės.

Beje, tunelyje aptikta ir keletas paslaptingų nišų. Istorikai spėja, kad galbūt čia galėjo būti paslėptas ir garsusis gintaro kambarys.

Tačiau į Smiltynę ir toliau kelsimės keltu, o gintaro lobiai ir toliau išliks paslaptimi, nes šis pranešimas - viso labo balandžio pirmosios pokštas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder