Į Palangą grįžo Tiškevičiai

Į Palangą grįžo Tiškevičiai

Šią vasarą Palangos Birutės parke galima išvysti ne bet ką, o pačių grafų Tiškevičių šeimyną, kuri pušų paunksnėje ilsisi kartu su svita.

Po parką šalia Tiškevičių rūmų vaikštinėja grafas su grafiene, penki jų vaikai, guvernantė, pasisvečiuoti iš Anglijos atvykęs giminaitis, o rožynuose tyliai triūsia sodininkas.

Žinoma, tai persirengėliai, tačiau jie atrodo ir vaidina taip įtikimai, kad viena pagyvenusi palangiškė net priėjo prie grafo ir paprašė jo pinigų savo poezijos knygai išleisti. O negavusi norimo atsakymo nuskubėjo į Gintaro muziejų skųstis, kodėl grafas su ja nebendravo.

Palangos kultūros centro renginių režisierė Aušra Latonienė LŽ teigė, jog į grafų šeimynos su svita amplua įsikūnijusius aktorius jau galima išvysti kiekvieną ketvirtadienį nuo 18 iki 19.30 valandos. „Taip mes akcentuojame, kad parkas yra gyvas, kaip ir Tiškevičių legenda, prisiminimai. Norime, jog lankytojai pajustų tą šimtmečio senumo aristokratišką dvasią. Šiemet pasiūti ir nauji XIX amžiaus pabaigos grafų bei jų šeimos narių, tarnų drabužiai. Po parką nebyliai vaikštinėja grafas su grafiene ir net penki jų vaikai, kurių mažiausiam – vos 7 mėnesiai. Ir jis – senoviniame vežimėlyje“, - pasakojo A. Latonienė.

Šiemet nauja bus ir tai, kad po parką nuo šio ketvirtadienio grafai važinės XVIII amžiaus autentiška karieta, papuošta originaliu pačių Tiškevičių herbu. „Tai keturkinkis istorinis lando, perduotas Palangai iš Lietuvos dailės muziejaus fondų. Panašių karietų šalyje yra vos kelios. Tad lankytojai turės unikalią galimybę išvysti grafus, važinėjančius po parką žirgu kinkyta karieta. Ir ne tik juos. Takais retro dviračio padalus mins grafų giminaitis iš Anglijos. O sode darbuosis, rožes karpys ir neš jas grafienei ištikimas Tiškevičių sodininkas“, - vardijo renginių režisierė.

Paklausta, kaip praeiviai reaguoja į senoviniais apdarais pasidabinusius ir tarsi šmėklos vaikščiojančius žmones, A. Latonienė neslėpė, kad pasitaiko įvairių situacijų. „Net kai kurie vietiniai patiki, kad tai tikri grafai, sveikinasi su jais. Kaip ir užsienio turistai. Tačiau būna ir tokių, kurie lenda fotografuotis, kalbina, nors prašome to nedaryti. Personažai yra nebylūs, todėl nebendrauja su praeiviais, tik vaikšto ir žaidžia, geria kavą. Jie nėra ir klounai, su kuriais būtinai reikia nusifotografuoti. Geriau įamžinkime tuos vaizdus iš tolo ir nepulkime persirengėliams į glėbį“, - prašė supratingumo Palangos kultūros centro atstovė.

Tuo metu, kai personažai nevaikšto po parką, jų kostiumai demonstruojami prie pagrindinio įėjimo į Birutės parką esančiame sodininko namelyje. „Ten veikia ir istorinių Birutės parko nuotraukų paroda. O pačius grafus, atkeliavusius iš praeities, galima tiesiog lydėti, nes jie pusantros valandos vaikšto ypatingomis vietomis. Nueina prie rotondos, pagerbia kadaise ten vasaromis grojusį kamerinį orkestrą. Norime, kad žmonės patys keltų sau klausimus ir ieškotų atsakymų mūsų ekspozicijose, Gintaro muziejuje, išvydę nebylias Tiškevičių pamėkles nuostabiame Birutės parke“, - intrigavo A. Latonienė.

Beje, į Tiškevičių guvernantę įsikūnijusi palangiškė yra tikros grafų tarnaitės XX amžiaus pradžioje provaikaitė.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder