Į pajūrį plūstelėjo rusų turistai

Į pajūrį plūstelėjo rusų turistai

Pa­sta­rą­ją sa­vai­tę pa­jū­ry­je aki­vaiz­džiai pa­dau­gė­jo tu­ris­tų iš Ru­si­jos. Jie net dvi­ra­čiais at­vyks­ta iš Sankt Pe­ter­bur­go, Ka­li­ning­ra­do, įvai­rių ki­tų Ru­si­jos re­gio­nų.

Tu­riz­mo spe­cia­lis­tai ti­ki­na, kad tai su­si­ję su bu­vu­siu il­guo­ju šven­ti­niu ge­gu­žės 1-osios pe­rio­du, o nau­jo ke­liau­to­jų pliūps­nio lau­kia­ma Ru­si­jo­je šven­čia­mos ge­gu­žės 9-osios lais­va­die­nių pro­ga.

„Ko­vo mė­ne­sio prog­no­zės, kad dėl konf­lik­to Ukrai­no­je Lie­tu­vo­je su­ma­žės ru­sų tu­ris­tų, ab­so­liu­čiai ne­pa­sit­vir­ti­no. Ne­ga­na to, ru­sai ėmė va­žiuo­ti iš vi­siš­kai nau­jų re­gio­nų: Smo­lens­ko, Ura­lo, pa­dau­gė­jo jų ir iš Sankt Pe­ter­bur­go. Tai, ma­nau, su­si­ję su už­si­da­riu­siu lan­gu į ku­ror­ti­nį Kry­mą. To­dėl ru­sai at­sig­rę­žė į sve­tin­gą mū­sų pa­jū­rį“, - LŽ sa­kė Ni­dos kul­tū­ros ir tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cen­tro (KTIC) „A­gi­la“ di­rek­to­rė Ne­rin­ga Ge­ce­vi­čiū­tė.

Gy­rė dvi­ra­čių takus

LŽ žur­na­lis­tui ne­se­niai per ke­le­tą die­nų te­ko su­si­dur­ti su tri­mis ru­sų tu­ris­tų gru­pė­mis, jos po pa­jū­rį ke­lia­vo dvi­ra­čiais ir iš to­li. Vy­ras su sū­nu­mi at­my­nė net iš Sankt Pe­ter­bur­go ir klau­sė ke­lio į Ni­dą. Įsi­kal­bė­jus pa­aiš­kė­jo, kad jis iš anks­to svars­tęs, ar vyk­ti į Lie­tu­vą dvi­ra­čiais. „Mū­sų ma­si­nės in­for­ma­vi­mo prie­mo­nės Ru­si­jo­je yra pri­klau­so­mos nuo cen­tri­nės val­džios. Pa­tei­kia­ma in­for­ma­ci­ja – vien­pu­sė, gąs­di­na­ma, esą į Pa­bal­tį­jį ge­riau ne­vyk­ti, ten gy­ve­na prieš­iš­kai ru­sams nu­si­tei­kę žmo­nės. Su­abe­jo­jo­me, ar ga­li­ma ti­kė­ti tais pra­ne­ši­mais, svars­tė­me, ar ver­ta su sū­nu­mi vyk­ti į Lie­tu­vą pir­mą kar­tą. Da­bar esu leng­vai šo­ki­ruo­tas: dvi­ra­čių ta­kai – fan­tas­tiš­ki, nie­kur ne­su to­kių ma­tęs, žmo­nės – drau­giš­ki, šil­ti, pa­slau­gūs“, - įspū­džiais va­žiuo­jant Kur­šių ne­ri­ja į Ni­dą da­li­jo­si ru­sas Mi­chai­las.

Jo tei­gi­mu, lie­tu­viai ab­so­liu­čiai ne­pa­na­šūs į to­kius žmo­nes, ku­riuos ban­do „nu­pieš­ti“ Ru­si­jos in­for­ma­ci­niai ka­na­lai. „Išd­rįs­tu klaus­ti lie­tu­vių apie Kry­mo konf­lik­tą, ką jie pa­lai­ko. Ta­čiau pa­aiš­kė­ja, kad lie­tu­viai la­biau­siai pik­ti­na­si žmo­nių žū­ti­mis, jiems, kaip ir mums, la­biau rū­pi pa­pras­tų žmo­nių li­ki­mai“, - svars­tė jis.

Du vy­riš­kiai klau­sė ke­lio vyk­da­mi iš Ka­li­ning­ra­do į Pa­lan­gą. Jie pa­sa­ko­jo, kad prieš die­ną tuo pa­čiu marš­ru­tu dvi­ra­čiais rie­dė­jo apie 15 ru­sų tu­ris­tų gru­pė. „Pas jus dvi­ra­čių ta­kai - ne­rea­lūs, pa­slau­gos la­bai aukš­to ly­gio ir kai­nos mums įkan­da­mos. Ta­čiau ypač ža­vi la­bai pa­slau­gūs žmo­nės. Ko tik pa­klau­si ke­lio, vi­si ma­lo­niai at­sa­ko, nie­kas ne­at­su­ka nu­ga­ros vien dėl to, kad kal­bi ru­siš­kai. Pir­mą kar­tą vy­ko­me į Lie­tu­vą dvi­ra­čiais ir ga­liu pa­ti­kin­ti, kad tą ke­lio­nę ne tik kar­to­si­me, bet ir drau­gų pa­sik­vie­si­me“, - sa­kė Via­čes­la­vas iš Ka­li­ning­ra­do.

Kei­čia kryptį

Pa­jū­rio tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cen­trų dar­buo­to­jai LŽ pa­tvir­ti­no, kad vis dau­giau ru­sų tu­ris­tų at­ran­da Lie­tu­vos pa­jū­rį. „Ste­bi­na tai, kad ne­ti­kė­tai pa­dau­gė­jo tu­ris­tų iš to­li­mo­jo Ura­lo. Ka­li­ning­ra­die­čiai kaip va­žia­vo pas mus, taip ir va­žiuo­ja. Ta­čiau mū­sų tu­ris­ti­nia­me že­mė­la­py­je at­si­ran­da vis nau­jų re­gio­nų. Ma­tyt, tai su­si­ję su pa­si­kei­tu­sia vi­zų iš­da­vi­mo tvar­ka, kai da­bar vi­zas ga­li­ma gau­ti ne tik Mask­vo­je, bet ir ki­tuo­se Ru­si­jos mies­tuo­se“, - sa­kė Ni­dos KTIC „A­gi­la“ di­rek­to­rė N.Ge­ce­vi­čiū­tė.

Klai­pė­dos KTIC va­do­vė Ro­me­na Sa­vic­kie­nė LŽ tei­gė, kad ge­gu­žės pir­mą­ją de­ka­dą į pa­jū­rį vi­sa­da at­vyks­ta la­bai daug ru­sų tu­ris­tų, ta­čiau šie­met itin ak­ty­vūs dvi­ra­ti­nin­kai. „Uos­ta­mies­tis ru­sų tu­ris­tams - tar­si tar­pi­nė sto­te­lė, jie ap­si­gy­ve­na Pa­lan­go­je, Kur­šių ne­ri­jo­je. Ne­se­niai bu­vo­me tu­riz­mo par­odo­je Ka­li­ning­ra­de ir ga­liu pa­ti­kin­ti, kad nie­kas net ne­svars­to boi­ko­tuo­ti Lie­tu­vos. Vi­si do­mi­si, ypač nu­stem­ba at­ra­dę mū­sų la­bai il­gus, pri­žiū­rė­tus dvi­ra­čių ta­kus“, - sa­kė ji.

Lai­ki­nai Pa­lan­gos tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cen­tro va­do­vės par­ei­gas ei­nan­ti Egi­di­ja Smi­lin­gie­nė LŽ ti­ki­no, kad kaip tik šiuo me­tu ku­ror­te vie­ši tu­riz­mo agen­tū­rų va­do­vų, va­dy­bi­nin­kų de­le­ga­ci­jos iš Mask­vos, Smo­lens­ko, Sankt Pe­ter­bur­go, Ka­li­ning­ra­do, Mins­ko. „Ru­si­jos tu­riz­mo agen­tū­rų spe­cia­lis­tai at­vy­ko pa­žiū­rė­ti mū­sų inf­ras­truk­tū­ros ir yra ma­lo­niai nu­ste­bin­ti. Ru­sams čia vis­kas pa­tin­ka. Tu­riz­mo agen­tū­ros kei­čia kryp­tį: da­bar poil­siau­to­jų ir tu­ris­tų srau­tai iš Kry­mo nu­krei­pia­mi į ki­tas ša­lis, tarp jų – ir Lie­tu­va. Tie­sa, ko­vą bu­vo kiek su­ma­žė­ję tu­ris­tų iš Ru­si­jos, ta­čiau tuo­met bu­vo la­bai kri­tęs rub­lio kur­sas ir jie aps­kri­tai nie­kur ne­ke­lia­vo. Da­bar jų va­liu­ta sta­bi­li­za­vo­si, to­dėl vėl dai­ro­ma­si pa­trauk­lių tu­ris­ti­nių marš­ru­tų. Ne­te­ko at­šauk­ti nė vie­nos vieš­bu­čių re­zer­va­ci­jos“, - pa­ti­ki­no tu­riz­mo spe­cia­lis­tė.

Tuo me­tu vie­nas ru­sa­kal­bis Klai­pė­dos po­li­ti­kas LŽ pa­pa­sa­ko­jo ga­na iš­kal­bin­gą si­tua­ci­ją, nu­ti­ku­sią jo drau­gams iš Bal­ta­ru­si­jos. „Ne­se­niai jie au­to­mo­bi­liu vy­ko į Kry­mą il­sė­tis. Ta­čiau dar ne­pa­sie­kus Ki­je­vo bal­ta­ru­siai bu­vo su­stab­dy­ti kaž­ko­kių ko­vo­to­jų. Iš ke­liau­to­jų bu­vo ati­mti pi­ni­gai, au­to­mo­bi­lis, pa­lik­ti tik pa­sai. Žmo­nės sa­kė, kad tas liūd­nas pa­vyz­dys da­vė aiš­kų sig­na­lą: pa­mirš­ki­te poil­sį Ukrai­no­je. To­dėl da­bar jie ren­ka­si Lie­tu­vą“, - tei­gė jis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder