Į lauko kavines kviestų ir žiemą

Į lauko kavines kviestų ir žiemą

Šiltuoju sezono metu lauko kavinė Klaipėdoje - įprastas reiškinys, tačiau kai kurie verslininkai svarsto galimybes klientus į jas kviesti ir žiemą. Juolab kad pavyzdžių jau yra.

Maitinimo įstaigų savininkams tokia idėja kilo nepaisant to, kad ne tik pastarąją žiemą, bet ir pusę pavasario Klaipėdoje orai laukan neviliojo.

"Aišku, reikėtų papildomų investicijų: įrengti patvaresnį stogą, vietoj langų - nuo vėjo apsaugančias organinio stiklo plokštes, dujinius šildytuvus. Manau, kad prie jų esant nulinei temperatūrai atsirastų norinčių pasėdėti: tokių kavinių pilna užsienio šalyse. Esame pasirengę sumokėti už projektus, rizikuoti savo pinigais", - mintimis dalijosi vienos iš kelių M. Mažvydo alėjoje esančių maitinimo įstaigų vadovas, priminęs, kad rekonstruojant šią vietą apie tokią viziją kalbėta.

Jis patikino, kad šiai minčiai pritartų kone visų alėjoje esančių kavinių atstovai, tačiau neaiški savivaldybės pozicija dėl tokios iniciatyvos.

O pavyzdys yra - šiandien Klaipėdos senamiestyje yra tik viena maitinimo įstaiga, kurios lauko kavinė atvira ištisus metus.

"Žinoma, komercinės naudos - nulis. Žiemą ten užsuka vienas kitas žmogus ne tik iš mūsų, bet ir gretimų kavinių: yra infraraudonųjų spindulių šildytuvai.

Mums naudinga ir tai, kad konstrukcijų kasmet nereikia išmontuoti, sandėliuoti ir vėl statyti - juk visa tai kainuoja", - pasakojo kavinės-baro vadovas Ramūnas Pocevičius.

Savivaldybės žiniomis, daugiau jo pavyzdžiu pasekti norinčių verslininkų esą neatsirado.

"Ne, tokių prašymų nebuvome sulaukę. Manau dėl to, kad už išplėstas aptarnavimo zonas reikia mokėti rinkliavą, o mūsų klimato sąlygomis verslininkams vargu ar apsimoka mokėti ją visus metus. Nebūtų mokesčio, gal ir laikytų baldus lauke per žiemą", - teigė savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas.

Pagal Klaipėdoje galiojančią tvarką, rinkliavos dydis už lauko kavines priklauso nuo jų užimamo ploto, tenka mokėti kitus mokesčius: už atliekų išvežimą ir t. t, tad susidaro apvalios sumelės.

"O kam jas slėpti - tegul puošia miestą"

Loreta BERŽINSKIENĖ, Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkė

Jeigu verslininkai nori, tegul palieka lauko kavines ištisus metus, tik, mano manymu, Taryba galėtų jų neapmokestinti, pavyzdžiui, nuo spalio iki balandžio: juk išlaikyti jas žiemą būtų brangiau vien dėl šildymo. Aš už tokią idėją - juk tai puoštų miestą. Verslininkai lauko kavines žiemomis laiko sandėliuose, už saugojimą moka. Kam jas slėpti nuo gyventojų? Gal atsiras norinčiųjų užeiti net kai bus minusinė temperatūra? Paryžiuje tokios kavinės seniai veikia, nors japonų turistai į jas žiūri išsižioję, o pas mus tokia tradicija vis neprigyja. Būtų mano valia, žiemą ne tik senamiestyje, bet ir visame mieste leisčiau ir net paraginčiau verslininkus lauko kavines palikti per žiemą.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder