Į Gyvatės metus Klaipėda žengia optimistiškai

Į Gyvatės metus Klaipėda žengia optimistiškai

Kokie jiems buvo besibaigiantys 2012-ieji, "Vakarų ekspresas" paklausė ir gatvėje sutiktų klaipėdiečių.

Besibaigiantys 2012-ieji uostamiesčiui atnešė nemažai iššūkių, tačiau ramybę, regis, išlaikyti pavyko. Taip mano žymūs klaipėdiečiai ir linki miestelėnams kitąmet į viską žvelgti optimistiškai.

"Vakarų ekspreso" gatvėje vakar pakalbinti klaipėdiečiai taip jau ir buvo nusiteikę.

"Padėti dideli pamatai"

Klaipėdos miesto meras 2012-uosius vadina sėkmingais metais, bet su išimtimis.

"Pirmiausia tai buvo jubiliejiniai Klaipėdos metai. Vien tai šiuos metus daro išskirtinius", - šiemet švęstą 760-ąjį uostamiesčio gimtadienį prisiminė Vytautas Grubliauskas.

Miesto vadovui vis dar sopa širdį, jog paskutinėmis metų akimirkomis paaiškėjo, kad pro šalį praplauks "Volvo Ocean Race" regata, į kurią dėta daug vilčių.

"Lieka kartėlis dėl šios nesėkmės. Tai lyg svajonė, kuri paskutinėmis metų dienomis ėmė ir neišsipildė. Ką padarysi, matyt, buvo nedėkingas laikas - Seimo rinkimai, politikų kaita", - sakė V. Grubliauskas.

Vis dėlto Klaipėdos galva rado ir kuo pasidžiaugti. Mero manymu, nemažai nuveikta miesto ir uosto bendradarbiavimo srityje. V. Grubliausko įsitikinimu, tam nemažai įtakos padarė Uosto direkcijos vadovo kėdėje sėdėjęs "ištikimas klaipėdietis", miesto Tarybos narys Eugenijus Gentvilas bei palankiai susiklosčiusi politinė situacija.

"Labiausiai tikiuosi, kad įdirbis niekur nedings ir miesto bei uosto geri santykiai tęsis ir kitąmet", - vylėsi uostamiesčio vadovas.

Meras džiaugėsi ir kitais reikšmingais nuveiktais darbais - beveik baigta statyti kogeneracine jėgaine, kurioje bus deginamos ir atliekos, įsibėgėjusiu suskystintųjų dujų terminalo projektu, naujo Klaipėdos baseino reikalų judėjimu į priekį.

"Netrūko sutarimo su Vyriausybe. Reikia tikėtis, kad ir naujoji į Klaipėdą nežiūrės kaip į šalies pakraštį. Pirmieji ženklai rodo, kad į mus žiūrima geranoriškai, todėl yra tikimybė, jog galėsime sėkmingai tęsti pradėtus darbus. Būtent dėl pradėtų darbų šių metų sėkmė ir yra sąlyginė. Padėti dideli pamatai, tačiau prie jų dar reikės padirbėti", - sakė miesto vadovas.

"Sunku subalansuoti"

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė apgailestavo, jog šiemet sunku išskirti kokius nors įsimintinus miesto įvykius, išskyrus jubiliejinį miesto gimtadienį.

"Šie metai buvo bado metai. Jau treti tokie. Matyt, todėl kažkokius išskirtinius įvykius sunku pastebėti. Galime pasidžiaugti tik tuo, jog išmokome gyventi tokiomis sąlygomis, prisitaikėme prie jų", - sakė ji.

J. Simonavičiūtės teigimu, administracija net ir sunkiu laiku stengėsi vykdyti savo įsipareigojimus, įgyvendino įvairius projektus, tačiau, deja, ne viskam užteko lėšų.

"Kuo toliau, tuo darosi sudėtingiau viską subalansuoti. Labiausiai liūdina tai, kad stokojame lėšų tose srityse, kurias labai greitai pastebi miesto gyventojai, pavyzdžiui, ūkio. Niekaip negalime atsigauti. Vis dėlto, kad ir kaip sudėtinga būtų, bandysime ir toliau stengtis kaip įmanydami", - žadėjo J. Simonavičiūtė.

Verslas prisitaikė

Uostamiesčio verslui, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) generalinio direktoriaus Viktoro Krolio manymu, 2012-ieji taip pat buvo iššūkių metai. Verslininkai turėjo greitai susiorientuoti besikeičiančioje situacijoje, permąstyti savo veiklą ir pastangas, imtis ieškojimų, žvelgti į viską įvairiapusiškai.

IŠŠŪKIAI. 2012-ieji buvo iššūkių metai, mano Klaipėdos verslo atstovai.

"Turėjome būti apsiginklavę skirtingoms situacijoms. Stengėmės kaip galėjome. Rūmai organizavo pirmąją verslo parodą, verslo kontaktų mugę, verslo klubą ir kitokias iniciatyvas. Manau, kad ir toliau turime būti pasiruošę viskam", - sakė V. Krolis.

Vis dėlto KPPAR generalinis direktorius džiaugėsi, kad 2012-ieji parodė, jog žmonėms Klaipėdoje gyventi gera.

"Džiugu, jog pagal atliktus tyrimus Klaipėda yra geriausias miestas gyventi Lietuvoje. Vadinasi, žmonėms tinka mūsų miesto sąlygos, jie nori čia gimdyti ir auginti vaikus", - šypsojosi V. Krolis.

Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas, miesto Tarybos narys Rimantas Taraškevičius į naujuosius metus ragino žengti gerai nusiteikus.


"Kadangi būdamas meru palydint senuosius metus ir pasitinkant naujus apie praėjusių sėkmę spręsdavau pagal miesto biudžeto situaciją metų gale, tai ir dabar darau lygiai tą patį. Kadangi šių metų biudžetas turėjo perviršį, galime manyti, kad Klaipėdos ekonominė situacija 2012-aisiais buvo gana nebloga. Taip, išgyventi buvo sunku, bet būtų buvę dar sunkiau, jei biudžetas būtų nulinis ar tektų kristi į minusą. O dabar lieka tik pasidžiaugti, kad mokėjome ir dirbti, ir švęsti. Juk surengėme gražią miesto gimtadienio šventę", - sakė R. Taraškevičius.

Politikoje vyravo ramybė

Politologas Saulius Šiliauskas pastebėjo, jog šie metai Klaipėdai, ypač kalbant apie politinę atmosferą, buvo ramūs ir stabilūs.

"Nepamenu, kad būtų kilę kokių nors konfliktų. Ryškiau atsispindėdavo nebent atgarsiai to, kas vyko Lietuvoje. Ryškiausiu įvykiu greičiausiai pavadinčiau šiųmečius Seimo rinkimus. Įdomu tai, kad gana skirtingai pasirodė dvi liberalų partijos. O žvelgiant bendrai, miesto savivaldos institucijos funkcionuoja neblogai. Miesto vadovams taip pat didelių priekaištų šiemet nėra. Miesto Taryboje yra susiformavusi stabili dauguma", - sakė politologas.

S. Šiliausko manymu, uostamiesčio politikai valstybinį egzaminą išlaikė, mat visas sudėtingas laikotarpis praėjo be didesnių batalijų ar perversmų, tęstinumas buvo išlaikytas.

"Reikia tik palinkėti politikams sėkmės ir toliau vykdant darbus, idant miestiečiai taip pat būtų patenkinti. Svarbu, kad klaipėdiečiams pavyktų išlaikyti gerus santykius su naująja Vyriausybe. Nors šalyje vyrauja kairieji, o uostamiestyje dešinieji, nemanau, kad bus sunku susitarti. Mūsų miesto politikai gali sutarti su visais, nėra konfliktiški, tačiau esant reikalui gali tvirtai pastovėti už savo miestą", - palankiai į ateitį žvelgė S. Šiliauskas.

Svarbiausia - pastebėti aplinkinius

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė taip pat džiaugėsi, jog klaipėdiečiams 2012-ieji buvo geresni nei pernai.

"Galime pasidžiaugti gerėjančia situacija. Vis dėlto nereikėtų pamiršti, jog skurdo, benamių, neprižiūrimų senelių ir kitų pažeidžiamų socialinių grupių vis dar yra be galo daug. Didėjanti emigracija jų situaciją tik pablogina, tačiau reikia turėti vilties, kad padėčiai Lietuvoje pasikeitus į gerąją pusę išvykę žmonės sugrįš ir bus kam pasirūpinti saviškiais", - sakė D. Stankaitienė.

Ji džiaugėsi, jog Klaipėdos miesto socialinė situacija yra gana nebloga - mieste veikia 8 socialinės įstaigos, šiemet duris atvėrė naujas centras nuo smurto nukentėjusioms šeimoms, uostamiesčio socialinių darbuotojų komanda yra be galo stipri ir gali tapti puikiu pavyzdžiu bet kuriam kitam Lietuvos miestui.

"Kitąmet raginu miestiečius dažniau pastebėti šalia savęs esančius žmones - ne tik artimuosius, bet ir kitus, kuriems gali prireikti pagalbos. Būkime bendruomeniški", - linkėjo D. Stankaitienė.

Optimizmo klaipėdiečiams bandė įkvėpti ir dailininkas Anatolijus Klemencovas: "Man atrodo, kad klaipėdiečiams, o ir visos Lietuvos gyventojams, dažnai pritrūksta jaunatviško optimizmo. Jei į viską pažvelgtume per šviesią prizmę, viskas atrodytų daug gražiau. Mums trūksta geros nuotaikos, emocionalaus veržlumo. Ne toks tas gyvenimas blogas ar tragiškas, kaip pastaruoju metu daug šnekama. Mus supa tiek gerų žmonių. Kitąmet linkiu juos pastebėti ir būti optimistiškai nusiteikusiais."

Mums trūksta geros nuotaikos, emocionalaus veržlumo. Ne toks tas gyvenimas blogas ar tragiškas, kaip pastaruoju metu dažnai šnekama. Mus supa tiek gerų žmonių. Kitąmet linkiu juos pastebėti

Anatolijus KLEMENCOVAS, dailininkas

Šie metai buvo bado metai. Jau treti tokie. Galime pasidžiaugti tik tuo, jog išmokome gyventi tokiomis sąlygomis, prisitaikėme prie jų

Judita SIMONAVIČIŪTĖ, savivaldybės administracijos direktorė

Džiugu, jog pagal atliktus tyrimus Klaipėda yra geriausias miestas gyventi Lietuvoje. Vadinasi, žmonėms tinka mūsų miesto sąlygos, jie nori čia gimdyti ir auginti vaikus

Viktoras KROLIS, Klaipėdos prekybos pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius

Apklausa

Gintarė
Oi, net nežinau, verslo vadybos magistro studijos buvo įdomios, sėkmingos, turiu gerą darbą, geras kolektyvas, bet, tikiuosi, kitais metais rasiu dar geresnį. Bent asmeniškai man metai buvo geri, nors daugiau laiko skyriau mokslui ir darbui, šiek tiek jo trūko draugams. Tačiau, prisipažinsiu, meilei atiduodavau daugiausiai laiko.

Veronika
Man šie metai tai labai geri ir smagūs. Svarbiausia, vaikai ir mes su vyru sveiki. Mažoji, Gabija, lanko meno mokyklą, puikiai sekasi skambinti pianinu, o pirmagimė Jogintė lanko daugybę įvairių būrelių. Negalima dejuoti, kad gyvename prasčiau: pilnas stalas, esame apsirengę, išvažiuojam, pasaulio pamatom, turime planų.

Neprisistatęs

Gyvename kaip rojuje, kaip visada. Blogai nėra, tai nuo tavęs paties priklauso. Šie metai turtingi vaikais ir pinigais, kurie krito iš visur. Gerovę kaip kurti? Stengiesi. O kai šeimoje yra meilė, tai faktas, kad visa kita ne taip svarbu. Nieko netrūko.

Nijolė

Normaliai. Darbą turi, tai ir yra gerai, kai gali už butą susimokėti, ir dar lieka. Aišku, norisi didesnių atlyginimų, bet argi medikai gauna juos didelius? Bet šiaip svarbu santarvė, sveikata, o kita ne taip svarbu.

Aušra

Manau, kad viskas yra gerai. Buvau išvažiavusi svetur, nemažai patyriau, pamačiau, pažinau. Man visur gerai, nieko netrūko - nei draugų, nei iškylų, nei Dievo malonės. Dabar grįžau į Klaipėdą, visada norėjau, kad čia būtų geriau, ir matau, kad viskas eina gražyn.

Kalbino Ivona ŽIEMYTĖ

 

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder