Gyventojai kyla prieš namų administratorius

Gyventojai kyla prieš namų administratorius

Beveik keturis tūkstančius litų kainavo kelių keverzonių ant vieno Debreceno gatvės bendrabučio sienų uždažymas. Sąskaitas už šią "paslaugą" gavę gyventojai neslepia pasipiktinimo ir žada kreiptis į teisėsaugą. Tuo metu kito šios gatvės daugiabučio gyventojai jau kovoja teisme dėl, jų nuomone, nepagrįstų mokesčių.

Pastatus administruojančios bendrovės atkerta, kad šiose situacijose yra kalti patys gyventojai arba jų skundai neva yra tiesiog nepagrįsti.

Bus daugiau bylų?

Debreceno g. 46 namo gyventojų iniciatyva Klaipėdos miesto apylinkės teisme jau ne pirmus metus nagrinėjama, tačiau vis dar neišnagrinėta civilinė byla, kurioje klaipėdiečiai bando išsiaiškinti mokesčių, kuriuos priskaičiavo minėtą namą administruojanti UAB "Pempininkų būstas", kilmę.

Žmonės įsitikinę, kad jie visiškai nepagrįsti. Kiekvienas iš jų savo sąskaitose už komunalinius mokesčius rado skirtingas, tačiau abejotinas sumas už atliktus darbus. Pavyzdžiui, už šaligatvio tvarkymą.

"Pagal administratoriaus paaiškinimą, darbams turėjo būti panaudota 20 tonų žemių, bet niekas nematė, kaip jos buvo atvežtos. Paaiškinta, kad karučiais", - teigiama ieškinyje.

Abejonių jiems kelia ir faktas, jog per vieną mėnesį į jų namą avarinė tarnyba kviesta net 40 kartų - kone dukart per dieną. Ir čia įžvelgiama klasta - išsireikalavus telefoninių pokalbių išklotines paaiškėjo, jog tarnybą dažniausiai kvietė šiame name gyvenanti "Pempininkų būsto" darbuotoja.

Šias ir kitas abejones ieškinyje iš viso pateikė 17 namo gyventojų. Vieni iš jų sąskaitas apmokėjo, kitiems skaičiuojama skola.

Tiesa, dalis klaipėdiečių su tuo susitaikė ir neprisidėjo prie iniciatyvinės grupės.

Teigiama, kad prieš "Pempininkų būstą" sukilę klaipėdiečiai jau sulaukė ir kitų namų gyventojų, taip pat galimai nukentėjusių nuo panašių administratorių veiksmų, palaikymo. Šie laukia bylos baigties ir tada patys bandys ieškoti teisybės teisme.

"Istorija Debreceno gatvės 46 name nėra nauja. Kai kurie šio namo gyventojai nuolat skundžiasi dėl jiems teikiamų namo administravimo paslaugų. Šių gyventojų skundus jau nagrinėjo ekonominė policija, prokuratūra, savivaldybė. Norime akcentuoti, jog nė viena iš šių institucijų, išnagrinėjusi skundus, jokių įmonės pažeidimų gyventojų atžvilgiu nerado", - tvirtina "Pempininkų būsto" atstovas Vilius Mackonis.

"Vakarų ekspreso" žiniomis, tokio pobūdžio byla - pirmoji Klaipėdoje. Tiesa, prieš kelerius metus komunalinių mokesčių nepagrįstumą teisme bandė įrodyti Naikupės gatvės gyventojas Antanas Petreikis, tačiau tuomet į teismą dėl nesumokėtų skolų kreipėsi administratoriai. Abiem pusėms radus kompromisą ginčas buvo išspręstas taikiai.

"Sąskaitos - kosminės"


Tuo metu Debreceno g. 9 namo gyventojai, gavę spalio mėnesio sąskaitas, nustėro - sąrašą vainikavo eilutė "Grafiti valymo-uždažymo darbai", kurioje puikavosi įspūdingos sumos. Didesnių būstų savininkai už šią paslaugą privalės savo biudžete surasti 111 litų, mažesnių - apie 90, o pačių mažiausių - apie 50 litų. Iš viso už 40 kv. m ploto sienos nuvalymą ir uždažymą šio namo gyventojai verčiami sumokėti bendrą 3 900 litų sumą.

Šio namo gyventoja Aurelija D. savo pasipiktinimą reiškė itin audringai. Jos manymu, tokio nedidelio sienos plotelio uždažymui būtų užtekę vieno kibirėlio dažų.

"Patys neseniai dažėme virtuvę. Mums tie darbai kainavo apie 200 litų. O mūsų bendrabučio pastatas mažas, buvo nuterliotos vos kelios sienos. Todėl mums pateiktos sąskaitos - kosminės", - piktinosi Aurelija D.

Jos manymu, mokėti už atliktus darbus būtų galima, jei jie būtų atlikti kokybiškai. Tačiau bent jau jų pastato sienas užtepliojo mėgėjai, įsitikinusi moteris.

"Pikčiausia tai, kad niekas mūsų nuomonės neklausė, niekas nerinko parašų, tačiau nieko neaiškinę pateikė sąskaitas", - pyko klaipėdietė.

Kaimynei pritarė ir Debreceno g. 7 namo, kuriame buvo aptepliotos sienos ir nudažytos trejos durys, gyventojas Jonas V. Vyriškio teigimu, už durų nudažymą paprašyta sumokėti 731 litų.

"Už kitas paslaugas sumokėjau, o už tuos patepliojimus mokėti nesirengiu. Be to, nuvykau pas namo administratorių paprašyti dokumentų. Tai man pateikė tik darbų sąmatą, o ne sąskaitą faktūrą už konkrečius darbus. Mano nuomonei, kad nereikia mokėti už tokį plėšikavimą, pritaria ir kiti kaimynai", - "Vakarų ekspresui" sakė Jonas V.

Patys kalti?

UAB "Klaipėdos bendrabutis" direktoriaus pavaduotoja Daiva Gelžinienė dėl didelių sąskaitų už sienų uždažymą kaltina pačius gyventojus.

"Informaciją apie tai, kad reikia nuvalyti ir uždažyti nutepliotas sienas savo administruojamų namų gyventojams siuntėme jau seniai. Tačiau, jie teplionių patys nuvalyti neįstengė, todėl mes surengėme kainų apklausą ir išrinkome mažiausią kainą pasiūliusią įmonę. Šį mini konkursėlį laimėjo UAB "Klaibuta", - informavo D. Gelžinienė.

Ji priminė, kad "Klaipėdos bendrabutis" privalėjo vykdyti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimą nuvalyti sienas.

Pasak D. Gelžinienės, statybininkai valė ir dažė ne tik minėtojo, bet ir kitų "Klaipėdos bendrabučio" administruojamų pastatų sienas.

"Kainavo ir patys dažai, ir darbuotojų atvežimas, ir jų darbo užmokestis, ir, aišku, buvo įskaičiuota bendrovės pelno marža. Todėl ir susidarė tokios kainos", - rangovus teisina D. Gelžinienė.

Beje, žmonėms atrodo, kad pastato, kuriame įsikūrusi "Klaipėdos bendrabučio" administracija, sienos buvo nudažytos kur kas kokybiškiau nei Debreceno gatvės bendrabučių.

Fantastiškos kainos

"Vakarų ekspreso" duomenimis, šiuo metu mieste už vieno kvadratinio metro sienos nuvalymą, gruntavimą ir dažymą tenka mokėti nuo 12 iki 15 litų. Tad 40 kv. m sienos plotas kainuotų nuo 480 iki 600 litų. Tuo metu UAB "Klaipėdos bendrabutis" administruojamų namų gyventojams teko mokėti 97,5 litus už kv. m.

Darbus atlikusios įmonės "Klaibuta" atstovas teisinasi, esą tikslaus dažymo darbų įkainio nebuvo siūloma, o stengtasi įvertinti visus galimus darbus.

"Skaičiavome, kiek kartų mašina važiuos prie objektų, kiek kartų darbų vadovas važiuos į parduotuvę dažų pirkti. Įvertinę visas aplinkybes ir pateikėme savo pasiūlymą. Jei jis buvo priimtinas, tai ir dirbome. O dabar kalbėti, kad yra per brangu, tuščias darbas", - sakė Aloyzas Sakalauskas, bendrovės "Klaibuta" statybų direktorius.

Pasak jo, tokios pačios spalvos, kaip dažoma siena, dažų kilogramo gamybos kaina parduotuvėje - 100 litų.

Nepaisant šių argumentų įtūžusi Aurelija D. pranešė, kad jos namo gyventojai neketina taikstytis su šia neteisybe ir jau vakar parašė pareiškimą prokuratūrai.

"Tegu teisėsauga išsiaiškina, ar Klaipėdos miesto savivaldybės valdoma įmonė pagrįstai parinko rangovą, siūliusį tokias kosmines kainas", - savo kreipimosi motyvą aiškino Aurelija D.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder