Gatvių remontas smogė verslininkams

Gatvių remontas smogė verslininkams

Dvi pagrindines Palangos gatves, vedančias prie jūros, turistams šiemet tenka aplenkti. Čia, Jūratės ir Žvejų gatvėse, galima rasti nebent statybomis pasipiktinusius verslininkus ir pustuščius kambarius nuomojančius namus su iškabintomis lentelėmis "Vietų yra".

Nuo Vytauto gatvės prasidedanti ir jūros link vedanti Jūratės gatvė taisoma jau nuo kovo mėnesio. Iš pradžių čia verslus turintys verslininkai tikėjosi, jog iki birželio rekonstrukcija bus baigta, tačiau žiūrint į dabartinę situaciją susidaro įspūdis, jog jai sutvarkyti neužteks ir visos vasaros. Verslu čia užsiimančių palangiškių apie tai savivaldybė iš anksto neįspėjo.

Kavinės užsidarė

Jūratės ir Smilčių gatvių sankryžoje įsikūrusi ir nuo Nepriklausomybės atgavimo veikianti kavinė "Seklytėlė" iki šiol neturėjo tokio nuostolingo sezono.

"Dėl statybų pajutome stiprų klientų sumažėjimą. Birželio mėnesį jų praktiškai nebuvo, nes žmonės prie jūros eina kitomis gatvėmis, pas mus nebeužsuka", - sakė barmenė Alvyda Kaupaitė.

Mažas žmonių srautas susiaurino ir darbdavių galimybes samdyti darbuotojus, darbdaviams šiemet tenka dirbti patiems.

Kita Jūratės gatvėje vasaromis veikusi kavinė šiemet nebedirba. Verslininkai sako, jog kavinės uždarymą lėmė nesibaigiantys gatvės remonto darbai.

Nebuvo įspėti?

Jūratės gatvėje trečius metus "Crocs" firmos gaminiais prekiaujanti Džiuljeta Gedvilienė taip pat pajuto stiprų klientų sumažėjimą. Pasak verslininkės, apie per vasarą planuojamą gatvės tvarkymą niekas prekiautojų nesiteikė perspėti.

"Kovo mėnesį čia buvo neįmanoma praeiti, tačiau tikėjomės, kad iki liepos statybos bus baigtos. Kai vėliau paskambinau į savivaldybę, sužinojau, kad jos vargiai bus baigtos šią vasarą, o gal prireiks net kitos", - tikino ji.

"Dirbu čia trečius metus ir nors oras tikrai geras, žmonių dėl statybos darbų čia praeina labai mažai. Pas mane dauguma pirkėjų ateina su rekomendacijomis, arba sugrįžta buvę klientai. Jie taip pat skundžiasi, kad tenka klampoti per smėlį ir dulkes", - pasakojo iš Vilniaus atvykusi moteris.

Pasak Dž. Gedvilienės, darbai iki šiol vyksta labai įvairiai, pasitaiko, kai statybininkai nepasirodo po tris ar keturias dienas: "Savivaldybėje man aiškino, kad jie dėl lėto darbo tempo nekalti, nes statybos vyksta, kai gaunama lėšų. Taip gatvė remontuojama keliais etapais."

"Pasišnekėjau su kolegomis iš Žvejų gatvės, ten situacija tokia pati. Šią vasarą verslininkai pajuto tikros krizės padarinius. Žmonės ilgai galvoja, ar daiktą verta pirkti, labai mažai tokių, kurie kažką gražaus pamatę nusprendžia iškart tai įsigyti, o statybos darbai ir dulkės klientų tikrai neprivilioja", - pasakojo verslininkė.

Žada bylinėtis

Kambarius Jūratės gatvėje nuomojantys verslininkai nesibaigiančiomis statybomis taip pat nėra patenkinti. Jų teigimu, daug žmonių, sužinojusių apie gatvės remontą, nebenori nuomotis čia kambarių ir ieškosi kitur, o užsisakę iš anksto atšaukia rezervaciją. Besiilsintys žmonės dėl dulkių negali atsidaryti langų, norint išeiti, per smėlį tenka klampoti, o grįžus visą dieną klausyti statybininkų keliamo triukšmo.

"Šią vasarą visiems verslininkams yra prastai, tačiau tvarkoma gatvė prie tokios situacijos tikrai prisideda. Mums labai pasisekė, kad iki šiol gatvę sutvarkė būtent iki mūsų namo. Kas gali norėti važiuoti atostogauti ten, kur praktiškai kieme vyksta statybos", - sakė kambarius nuomojanti Paulina Pareigytė.


Kambarių nuomos verslu užsiimanti "Pajūrio vilos" direktorė Justina Serepinienė pasakojo dėl gatvės remonto patyrusi kitokios žalos.

"Mūsų naujai pastatytam namui savavališkai buvo atjungta lietaus kanalizacija, kurios nebežadama pajungti. Dėl to planuojame bylinėtis teisme", - pasakojo moteris.

Pataria pakentėti

Savivaldybė šioje situacijoje problemos neįžvelgia. Palangos mero pavaduotojas Saulius Simė sako, jog dėl planuojamas gatvės rekonstrukcijas gyventojai buvo įspėti, tačiau netiesiogiai.

"Tiek apie planuojamą rekonstruoti Jūratės gatvę, tiek apie numatomus Žvejų gatvės rekonstrukcijos darbus ne kartą buvo skelbta vietos spaudoje, savivaldybės interneto tinklalapyje, tad sunku patikėti, kad apie būsimas rekonstrukcijas šių gatvių gyventojai nieko nežinojo.

Be to, pavyzdžiui, Žvejų gatvėje pirmiausia buvo rekonstruota atkarpa nuo Ganyklų iki Vytauto gatvės, ir nuolat buvo skelbiama apie planuojamą darbų tęstinumą."

Dėl pagrindinės problemos - per patį pelningiausią verslininkams laikotarpį vykdomus darbus - mero pavaduotojas kaltina netinkamas oro sąlygas.

"Gatvių rekonstrukcijos vyksta nuolat, ir šiems darbams reikalingos atitinkamos oro sąlygos. Yra darbų, kurių negalima kokybiškai atlikti žiemą ar vėlyvą rudenį, kai žemė yra įšalusi. Vasara yra pats geriausias laikotarpis, kai galima kokybiškai atlikti darbus. Visi žinome, kad šiais metais pavasaris buvo vėlyvas, tad darbų pradžia taip pat nusitęsė, o baigti juos būtina iki nustatytų terminų.~

Abejoju, ar vietos verslininkams būtų geriau, jei gatvės atkarpos tvarkymas vyktų ne vienerius, o trejus ar penkerius metus - po keletą mėnesių kasmet", - tikino S. Simė.

Kaip supratingų ir pretenzijų nereiškiančių verslininkų pavyzdį vicemeras pateikė pagrindinėje kurorto - J. Basanavičiaus - gatvėje dirbančius verslininkus, kurie vieną vasarą dėl remonto buvo net nutraukę savo veiklą. Tiesa, nereikia pamiršti, jog žmonių srautai čia, palyginti su Jūratės ar Žvejų gatvėmis, yra milžiniški, taigi, ir pelnas, iš kurio reikia išgyventi žmonėms, skiriasi.

S. Simė ramina gyventojus, jog jau kitą vasarą statybos gatvėse tikrai bus baigtos, o žmonių srautas jose turėtų būti didesnis nei buvo prieš tai.

"Žvejų ir Jūratės gatvių gyventojus bei verslininkus galiu patikinti, kad po metų jie taip pat galės džiaugtis sutvarkytomis gatvėmis", - teigė jis.

ŽADAMA, kad Žvejų ir Jūratės gatvių gyventojai bei verslininkai po metų jie vėl galės džiaugtis tvarka.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder