Gargždų ligoninei – tarnybos įspėjimas

Gargždų ligoninei – tarnybos įspėjimas

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (Akreditavimo tarnyba) praėjusiais metais įvykdė konsoliduotus tikrinimus penkiolikoje rajono ligoninių. Gargždų ligoninėje patikrinimų metu nustatyti iš viso 8 pažeidimai.

Įspėjimai – visoms ligoninėms

Patikrinimų metu nustatyti pažeidimai, kai ligoninės neužtikrino pacientams visą parą teikiamų paslaugų, organizavo specialistų budėjimą namuose, klaidingai pildė vidaus dokumentus, nepasirūpino medicinos priemonėmis, neatliko naudojamų medicinos priemonių techninės priežiūros, netinkamai teikė paslaugas smegenų insultą patyrusiems pacientams, o dalis specialistų neturėjo reikiamos kvalifikacijos.

Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė teigia, kad tokių patikrinimų metu siekiama gerinti sveikatos paslaugų kokybę, o svarbiausia – užtikrinti pacientų saugumą.

„Patikrinimai leidžia pamatyti ir įvertinti sveikatos sistemos problemas iš arti, o tai svarbu inicijuojant tarpinstitucines diskusijas ir siekiant spręsti aktualias sistemines problemas. Vien praėjusiais metais Akreditavimo tarnyba gydymo įstaigoms pateikė 126 rekomendacijas, o Sveikatos apsaugos ministerijai – 5 pasiūlymus, kaip patobulinti paslaugų teisinį reguliavimą“, – teigia N. Ribokienė.

Planiniai patikrinimai buvo atlikti šiose ligoninėse: VšĮ „Ignalinos rajono ligoninė“; VšĮ Joniškio ligoninėje; VšĮ Kaišiadorių ligoninėje; VšĮ Kalvarijos ligoninėje; VšĮ Kazlų Rūdos ligoninėje; VšĮ Kelmės ligoninėje; Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų ligoninėje; Kretingos rajono savivaldybės VšĮ Kretingos ligoninėje; VšĮ Kupiškio ligoninėje; VšĮ Molėtų ligoninėje; VšĮ Naujosios Akmenės ligoninėje; VšĮ Pakruojo ligoninėje; VšĮ Prienų ligoninėje; VšĮ Šilalės rajono ligoninėje; VšĮ Švenčionių rajono ligoninėje.

Akreditavimo tarnyba dėl nustatytų teisės aktų reikalavimų pažeidimų visas patikrintas ligonines įspėjo ir nustatė terminą rastiems trūkumams pašalinti. Ligoninėms, nepašalinusioms pažeidimų, Akreditavimo tarnyba stabdys licencijas.

Gargžduose fiksuoti pažeidimai

Akreditavimo tarnybos pateiktoje ataskaitoje teigiama, kad Gargždų ligoninėje buvo užtikrinamas gydytojo radiologo darbas ne trumpiau kaip 7 val. per dieną, gydytojų radiologų ir radiologijos technologų profesinė kvalifikacija atitiko teisės aktų reikalavimus, tačiau visą parą nedirbo echoskopinius tyrimus atliekantys gydytojai. Pažeidžiant PSPS Specialiuosius reikalavimus, visą parą ligoninėje nedirbo tiek pilnos apimties ehoskopijas, tiek atskirų sričių echoskopijas atliekantys gydytojai.

Kaip nurodoma ataskaitoje, medicinos biologas visomis dienomis visą parą dirbo Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų ligoninėje, visose kitose tikrintose ligoninėse – nedirbo. Asmens ambulatorinio gydymo apskaitos kortelių pildymas Gargždų įstaigoje atitiko reikalavimus.

Nustatant I63 diagnozę (ūminis smegenų infarktas) Gargždų ligoninėje nebuvo atlikta KT (kompiuterinė tomografija). Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų ligoninė, kaip ir Kretingos rajono savivaldybės VšĮ Kretingos ligoninė, įtarusios pacientams I63, nukreipė pacientus ne į IGC (insulto gydymo centras), bet į VšĮ Klaipėdos universitetinę ligoninę, kuri nėra nei IGC, nei TPL (tarpinės pagalbos ligoninė). Tai neatitinka Ūminio galvos smegenų insulto diagnostikos ir gydymo insulto gydymo centruose tvarkos aprašo, patvirtinto LR sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

Ligoninėje trūko 1–4 iš privalomų medicinos priemonių (prietaisų) (lašinamų skysčių ir šildymo įrangos ir (ar) termometrų, galinčių matuoti ir mažesnę nei 30 laipsnių temperatūrą, ir (ar) rektoromanoskopo, ir (ar) bronchoskopo, ir (ar) širdies stimuliacijos prietaisų, ir (ar) diagnostinės ultragarsinės medicinos priemonės (prietaiso) su doplerio režimu).

Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų ligoninėje vidaus medicininio audito grupės vadovo turima profesinė kvalifikacija neatitiko reikalavimų (paskirtas asmuo, neturintis aukštojo universitetinio (magistro ar jam prilyginto kvalifikacinio laipsnio) biomedicinos mokslų studijų srities medicinos, visuomenės sveikatos, slaugos arba odontologijos studijų krypties išsilavinimo).

Vidaus medicininio audito grupės nariai nebuvo tobulinęsi reikiamuose (ne mažiau kaip 24 val. trukmės vidaus medicininio audito žinių ir įgūdžių įgijimo kursuose pagal tobulinimosi programą, suderintą su Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija) profesinės kvalifikacijos tobulinimosi kursuose.

Gargždų ligoninėje patikrinimų metu nustatyti iš viso 8 pažeidimai: 3 susiję su ASPP (asmens sveikatos priežiūros paslaugų) teikimo PSPS (priėmimo skubiosios pagalbos skyriuose) reikalavimais, 2 – su ASPP teikimu I63 atvejais ir 3 – su bendraisiais ASPĮ (asmens sveikatos priežiūros įstaigų) taikomais reikalavimais.

Visą ataskaitą galite rasti ČIA.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder