Gamtos stichija kirto iš peties

Gamtos stichija kirto iš peties

Bendrovės TEO komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis „Respublikai“ sakė, kad dėl elektros avarijų laikinų nepatogumų turėjo pavieniai TEO abonentai, besinaudojantys balso telefonijos ir interneto paslaugomis. „Tokių abonentų visoje Lietuvoje skaičiuojame dešimtimis, - teigė A.Bubnelis. - Tikimės, kad visus šiuos sutrikimus pavyks pašalinti jau artimiausiu metu“.

AB LESTO Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovė Edita Sirutienė „Respubliką“ informavo, kad po rugpjūčio 9-osios nakties stiprių ir dažnų perkūnijų nemažai gedimų užfiksuota tiek 10 kV , tiek 0,4 kV įtampos skirstomajame tinkle. Pagrindinė gedimų priežastis - pažeisti tinklo įrenginiai, kai kuriose vietovėse buvo nutrauktos oro linijos, pažeisti kabeliai.

Pasak E.Sirutienės, elektros energijos sutrikimus galėjo pajusti maždaug 13 tūkst. elektros vartotojų visoje šalyje. Daugiausiai gedimų vakar rytą užfiksuota Kauno rajone, kur be elektros buvo likę apie 4,5 tūkst. vartotojų. Radviliškio rajone be elektros liko apie 1,5 tūkst., Vilniaus rajone - apie 1 tūkst., Šakių ir Šilalės rajonuose - maždaug po 800 vartotojų. Kituose rajonuose gedimų užfiksuota gerokai mažiau. Praėjusios nakties gamtos stichijų poveikis elektros tiekimui mažiausias buvo Panevėžio, Alytaus ir Utenos regionuose.

LESTO operatyvinės brigados vakar nuo pat ankstyvo ryto šalino gedimus. Apie 13 val. visoje Lietuvoje elektros dar neturėjo apie 7 tūkst. vartotojų. Bendrovės atstovai tikėjosi didžiajai daliai jų elektros tiekimą atkurti iki penktadienio vakaro, tačiau baiminosi, kad tokiems optimistiniams planams nesukliudytų gamtos reiškiniai.

O gamta vakar ir vėl kėsinosi pademonstruoti savo jėgą. Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikės Ievos Nariūnaitės, jau vakar apie pietus šalies pietiniuose rajonuose prasidėjo perkūnijos. Buvo prognozuojama, kad trumpalaikiai lietūs ir perkūnijos netruks išplisti ir į daugelį kitų rajonų.

„Tikėtina, kad kai kur perkūnijos metu gali kilti škvalas, sieksiantis 15-18 metrų per sekundę, - sakė I.Nariūnaitė. - Nerami turėtų būti ir naktis į šeštadienį. Naktį daugelyje rajonų numatomi trumpi lietūs, vietomis - smarkios liūtys. Dieną smarkios liūtys jau numatomos daugelyje rajonų. Tiek naktį, tiek dieną bus palankios sąlygos susiformuoti perkūnijoms, vietomis galimas škvalas ir kruša“.

O po gamtos stichijos, siautėjusios Lietuvoje penktadienio naktį, ugniagesiai gelbėtojai visoje šalyje 23 kartus vyko pjaustyti vėjo išverstų medžių. Daugiausiai tokių gelbėjimo darbų atlikta Vakarų Lietuvoje: Klaipėdos apskrityje užregistruoti 8 iškvietimai, Tauragės - 5, Kauno - 4, Šiaulių ir Telšių apskrityse - po 2, Marijampolės ir Utenos apskrityse - po 1. Vėlų ketvirtadienio vakarą nuo žaibo iškrovos užsiliepsnojo daržinė Šakių rajono Pelenių kaime. Per gaisrą nudegė stogas, apdegė sienos, ugnis sunaikino viduje laikytą šieną, malkas ir padangas. Išgelbėti pavyko 2 traktorius, automobilį, naminius paukščius ir šalia stovinčius 3 kitus ūkinius pastatus.

Smarki liūtis su kruša vėlų ketvirtadienio vakarą nuplovė ir karščiu alsavusią Palangą. Galingas škvalas užtvindė kai kurias kurorto gatves, iš šaknų virto storiausi medžiai. Vytauto ir Jūratės gatvių sankryžoje medis užvirto ant važiuojančio taksi automobilio. Laimei, apgadintas tik automobilis, žmonės nenukentėjo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder