Gaivins Šilokarčemą

Gaivins Šilokarčemą

Šilutės valdžia, nusprendusi atgaivinti miestelio senamiestį ir paversti jį kultūrine poilsio zona, paskelbė konkursą. Dėl geriausios idėjos, kaip rekonstruoti Šilokarčemos kvartalą, varžosi devyni darbai.

Šilokarčemos kvartalas apima Šyšos kilpą, Šojaus dvarą, kultūros ir pramogų centrą bei rajono savivaldybę. XVI amžiuje šią vietą išgarsino vykę dideli turgūs, kuriuose kanapėmis, linais, medumi ir taukais prekiavo žemaičiai. Pamario žvejai siūlė įvairios žuvies, o Klaipėdos ir Karaliaučiaus pirkliai – metalo gaminių, prieskonių, tabako.

Šilutės politikai nutarė atgaivinti istorinę senamiesčio praeitį ir prikelti jį naujam kultūriniam gyvenimui. Įtraukę Šilokarčemos kvartalo rekonstrukciją į prioritetinių strateginių objektų sąrašą, šilutiškiai kreipėsi į architektus.

Šilokarčemos kvartalo architektūrinės–urbanistinės idėjos konkurse, kurį paskelbė architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija, darbus pateikė devynios grupės iš 14 užsiregistravusių.

Konkurso organizatorių teigimu, beveik visi autoriai naudoja Šyšos upės apsauginio pylimo motyvą, kad ši vieta taptų patraukli Šilutės gyventojams. Tačiau yra ir išskirtinių projektų.

„Yra siūlymų šiek tiek sumažinti turgaus aikštę, siekiant gražinti pirminę prekybinę funkciją žuvų turgui. Dalis siūlo netgi atstatyti „Germanijos“ viešbučio vietoje stovėjusį pastatą. Tiksliau sakant, tai būtų rajono savivaldybės pastato išplėtimas. Taip pat sulaukėme siūlymų keisti gatvių trasas, naujai organizuoti dviračių bei pėsčiųjų eismą“, – apie pateiktus projektus pasakojo Architektų sąjungos atstovė, projekto koordinatorė Margarita Ramanauskienė.

Su architektų pasiūlymais galima susipažinti Šilutės kultūros ir pramogų centre, kur eksponuojami konkursui pateikti darbai. Trys geriausieji turėtų paaiškėti kitą savaitę. Nugalėtųjų laukia piniginės premijos. Finansavimo pasiūlytoms idėjoms įgyvendinti savivaldybė tikisi gauti lėšų iš Europos Sąjungos fondų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder